Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, που δεν πρέπει να πάει χαμένη.
Σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», ο Μ. Τσαβούσογλου σημειώνει ότι η Τουρκία είναι περισσότερο αποφασισμένη παρά ποτέ για λύση του Κυπριακού. Υπάρχει, προσθέτει, θετική προσέγγιση στην Κύπρο, που πρέπει να αξιοποιηθεί, ειδικά από τους Ελληνες.
Αν -αναφέρει- διατηρηθούν η αποφασιστικότητα των Ελληνοκυπρίων και η θετική τους στάση, τότε θα υπάρξει λύση.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι -κατά την άποψή του- η λύση του Κυπριακού είναι πολύ πιο σημαντική, για την Τουρκία, από το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αν και τα δύο θέματα -όπως σημειώνει- δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «ανταγωνιστικά», η Τουρκία ενδιαφέρεται περισσότερο για τη σταθερότητα στην περιοχή και το κυπριακό πρόβλημα, που διαρκεί 50 χρόνια.
Αναφερόμενος στην αναβολή της έκθεσης προόδου για την Τουρκία, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζει ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχει μια τάση εχθρότητας προς την Τουρκία, που γίνεται προσπάθεια να αντικατοπτριστεί και μέσα από την έκθεση. Ελπίζω -δηλώνει- αυτή να είναι τελικά ισορροπημένη.
Οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, συναντώνται σήμερα εκ νέου, με στόχο να καταλήξουν σε κοινό κατάλογο με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Ηδη έχει εξαγγελθεί ότι η τεχνική εργασία θα ολοκληρωθεί πριν από τη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε ο ενιαίος κατάλογος των ΜΟΕ να τεθεί ενώπιόν τους, προτού αρχίσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.
