• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.6°C / 15.8°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.4°C / 11.0°C
  1 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.2°C / 14.0°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 9.2°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.1°C / 10.9°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.8°C / 12.0°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 8.5°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.3°C / 13.6°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.5°C
  4 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.9°C
  3 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.6°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  2 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.1°C / 12.8°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 16.0°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.3°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.5°C / 12.2°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  65%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αριθμοί των εμβολίων

 • A-
 • A+
Η «Εφ.Συν.» συγκεντρώνει τα στοιχεία της αγοράς εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρουσιάζει: πόσα χρήματα έδωσε η Ε.Ε., πόσες δόσεις θα λάβει, τι σημαίνει αυτό για την τσέπη του Ευρωπαίου πολίτη και ποια στοιχεία παραμένουν θολά.

Περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ευρωπαϊκό κορβανά και το πρόγραμμα «Horizon 2020» έχει διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την ανάπτυξη και την αγορά εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ αποτελούν την αρχική επένδυση των Βρυξελλών, προκειμένου οι φαρμακοβιομηχανίες να χρειαστούν λιγότερο χρόνο για να παράξουν και να διαθέσουν το εμβόλιο.

Παρά τη σφοδρή κριτική που δέχεται για τις καθυστερήσεις και τα λάθη της στη διαχείριση της πανδημίας, η Κομισιόν έχει καταφέρει να συντονίσει την έγκριση και την προμήθεια τριών διαφορετικών νέων εμβολίων, την ίδια ώρα που ακόμη τέσσερα ακολουθούν. Και όλα αυτά για 27 κράτη-μέλη με τελείως διαφορετικά συστήματα υγείας, που έχουν λόγο σε κάθε σημείο της διαδικασίας.

Η «Εφ.Συν.» επιχειρεί σήμερα μια αναλυτική καταγραφή των χρηματικών ποσών που έχουν διατεθεί, προκειμένου να διαπιστωθεί τι έχει πληρώσει ο Ευρωπαίος φορολογούμενος για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Πόσα χρήματα έχουν διατεθεί σε ποιες εταιρείες; Τι ποσά έχουν «πέσει» στην έρευνα για εμβόλια πριν και μετά την πανδημία; Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά.

Ωστόσο, οι γκρίζες ζώνες παραμένουν, κυρίως σχετικά με τη διαφάνεια των τελικών απόλυτων αριθμών, αλλά και εκείνων των ποσών που δεν είναι διαθέσιμα για το ευρύ κοινό. Για παράδειγμα, τα συνολικά ποσά των συμβολαίων με τις φαρμακευτικές εταιρείες δεν έχουν γίνει γνωστά, ούτε καν το πόσο κοστίζει κάθε δόση του εμβολίου από την κάθε εταιρεία.

Επίσης, «σκοτεινό» σημείο παραμένουν οι επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης της Ε.Ε. σε εμβόλια, όπου θα πρέπει κανείς να προσθέσει την εθνική χρηματοδότηση από τα κράτη-μέλη της Ενωσης, για την οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Ο δρόμος για τη διαφάνεια είναι ακόμα μακρύς…

Σύμφωνα με διασταυρωμένα στοιχεία, η Ε.Ε. έχει δαπανήσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριo ευρώ στην έρευνα εμβολίων από το πρόγραμμα «Horizon 2020». Συγκεκριμένα, η Κομισιόν υποστήριξε τη γερμανική εταιρεία BioNTech με 100 εκατομμύρια ευρώ και την επίσης γερμανική CureVac με 75 εκατομμύρια ευρώ. Η λογική της χρηματοδότησης βασίζεται στη μακροπρόθεσμη υποστήριξη της Ε.Ε. για έρευνα και προετοιμασία. Εκτός όμως από τη χρηματοδότηση της Ε.Ε., τα κράτη-μέλη έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά σε εθνικά ερευνητικά σχέδια. Τα ποσά δεν είναι διαθέσιμα.

Επιπλέον, ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. έχει επενδύσει 2,9 δισ. για την ανάπτυξη της δυνατότητας παραγωγής εμβολίων κατά του COVID-19 μέσω του οργάνου υποστήριξης έκτακτης ανάγκης (Emergency Support Instrument-ESI). Αυτό περιλαμβάνει περίπου 2,1 δισ. ευρώ από αυτόν τον μηχανισμό και μια πρόσθετη εισφορά από τα κράτη-μέλη ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Τελικά, η Ε.Ε. εξασφάλισε 2,3 δισ. δόσεις εμβολίων. Αυτές οι δόσεις πληρώνονται από τα κράτη-μέλη που τα παραγγέλνουν. Ωστόσο, τα ποσά που καταβάλλουν τα κράτη-μέλη για τα εμβόλια δεν είναι δημόσια.

Πέρα από αυτά τα ποσά, πριν από τις ειδικές επενδύσεις για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, πάνω από 650 εκατομμύρια ευρώ είχαν επενδυθεί μέσω του προγράμματος «Horizon 2020» (2014-2020) σε έρευνα και καινοτομία εμβολίων και εμβολιασμών. Η χρηματοδότηση αυτή βασιζόταν επίσης στη λογική των προηγούμενων προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας.

Για την καταπολέμηση του κορονοϊού, η Επιτροπή δέσμευσε επίσης 1,4 δισ. ευρώ για την παγκόσμια απάντηση στην πανδημία. Το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από το «Horizon 2020», εκ των οποίων 350 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την υποστήριξη της ανάπτυξης εμβολίων κορονοϊού.

Αυτό περιλαμβάνει π.χ. την ενίσχυση που έχει ήδη ξεκινήσει, ύψους 178,5 εκατομμυρίων ευρώ, της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης InnovFin Infection Diseases (IDFF), ενός Ταμείου για τις μεταδοτικές ασθένειες: στο πλαίσιο αυτό δόθηκαν 75 εκατομμύρια ευρώ στην CureVac και 30 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση της BioΝΤech. Επιπλέον, η BioNTech έλαβε 70 εκατομμύρια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (European Fund for Strategic Investments-EFSI), δηλαδή συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ για το R&D εμβόλιο κατά του COVID-19, βασιζόμενο σε χρηματοδότηση από το EFSI ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ το 2019. Επίσης, για πολλά χρόνια η Ε.Ε. είχε υποστηρίξει το έργο του καθηγητή Σαχίν και του δρος Τουρέτσι με 9 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια αρκετών προγραμμάτων.

Παράλληλα με όλα αυτά, η Κομισιόν συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη άλλων εμβολίων κατά του COVID-19 με 100 εκατομμύρια ευρώ στον λεγόμενο Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημίας Ετοιμότητας (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations-CEPI), μια παγκόσμια συνεργασία που δημιουργήθηκε το 2017 για την ανάπτυξη εμβολίων για την πρόληψη των επιδημιών.

Τέλος, σε διεθνές επίπεδο, η Ε.Ε. συνεισφέρει με 300 εκατομμύρια ευρώ στο Vaccine Alliance (GAVI), επιπλέον των 200 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δώσει κατά την προηγούμενη περίοδο (2016-2020).

Συνολικά 2,3 δισ. εμβόλια για την Ε.Ε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι μέχρι τώρα στις χώρες-μέλη έχουν παραδοθεί 18 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, τον Φεβρουάριο θα προστεθούν άλλα 33 εκατομμύρια και τον Μάρτιο άλλα 55 εκατομμύρια δόσεις.

«Στο τέλος θα λάβουμε 2,3 δισεκατομμύρια εμβόλια, το τριπλάσιο απ’ ό,τι χρειαζόμαστε, και θα μπορέσουμε και να βοηθήσουμε γειτονικές χώρες της Ενωσης» δήλωσε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

AP PHOTO

Σύμφωνα με την πρόβλεψή της, το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα παραδοθούν, συνολικά, 300 εκατομμύρια δόσεις από τις τρεις εταιρείες που έχουν ήδη λάβει το «ελεύθερο» για το εμβόλιό τους. Αν, τέλος, οι εταιρείες Johnson & Johnson και CureVac λάβουν την αναγκαία έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, θα προστεθούν άλλα 80 εκατομμύρια δόσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Επιπλέον δόσεις από Pfizer/BioNTech και Moderna εξασφάλισε η Κομισιόν
Μετά τα 200 εκατομμύρια δόσεις από την αμερικανογερμανική κοινοπραξία, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν άλλα 300 εκατομμύρια από την εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Μασαχουσέτη.
Επιπλέον δόσεις από Pfizer/BioNTech και Moderna εξασφάλισε η Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Υπόγειες διεργασίες στην Ε.Ε. για να «σπάσουν» οι πατέντες
Πιέσεις από Ευρωπαίους πολιτικούς δέχεται η Ε.Ε. προκειμένου να ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες τη πατέντα και να αντισταθμίσουν τις τεράστιες ελλείψεις και καθυστερήσεις στην παροχή των εμβολίων.
Υπόγειες διεργασίες στην Ε.Ε. για να «σπάσουν» οι πατέντες
ΕΥΡΩΠΗ
Κομισιόν: Χρόνος και κόστος τα κριτήρια επιλογής των εμβολίων
H υπεύθυνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα εμβόλια, Σάντρα Γκαλίνα, περιέγραψε στην επιτροπή προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου το πλαίσιο μέσα στο οποίο διαπραγματεύτηκε η Κομισιόν.
Κομισιόν: Χρόνος και κόστος τα κριτήρια επιλογής των εμβολίων
ΕΥΡΩΠΗ
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
Με τον χάρτη της Ευρώπης να «κοκκινίζει» ξανά από τα κρούσματα και τις νοσηλείες ασθενών του κορονοϊού, οι Βρυξέλλες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη που βυθίζονται ξανά στο νέο κύμα.
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Διακοπή πτήσεων από τη νότια Αφρική προτείνει η Κομισιόν
Τη διακοπή των ταξιδιών από την νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της νέας παραλαγής κορονοϊού που εμφανίστηκε θα προτείνει η Κομισιόν, όπως ανέφερε με ανάρτησή της η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ...
Διακοπή πτήσεων από τη νότια Αφρική προτείνει η Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Σήμερα οι προτάσεις της Κομισιόν για τις αλλαγές στο πιστοποιητικό εμβολιασμού
Πιθανότατα, θα συστήσει στα κράτη να επιβάλλουν περιορισμούς με βάση το αν τα άτομα είναι εμβολιασμένα ή έχουν αναρρώσει από Covid, και όχι με βάση τα ποσοστά μόλυνσης.
Σήμερα οι προτάσεις της Κομισιόν για τις αλλαγές στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας