• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.8°C / 33.5°C
  3 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 33.5°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 35.9°C
  3 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 33.1°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 32.0°C
  2 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.4°C / 33.1°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.6°C / 35.7°C
  0 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 31.5°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 30.9°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 29.4°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.6°C / 30.1°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 30.9°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 35.6°C
  2 BF
  31%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.3°C / 36.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.8°C / 33.7°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  0 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 35.0°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  34°C 27.8°C / 33.5°C
  2 BF
  24%
Αδιέξοδο στις συνομιλίες E.E. με AstraZeneca
AP PHOTO

Αδιέξοδο στις συνομιλίες E.E. με AstraZeneca

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Χωρίς απτό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνάντηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων με εκπροσώπους της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, το βράδυ της Τετάρτης. 

Τη συνάντηση επιδίωξαν οι Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να λάβουν ξεκάθαρες απαντήσεις και διαβεβαιώσεις από την εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι θα δώσει προς την Ε.Ε. μόλις το 1/4 των συμφωνημένων δόσεων του εμβολίου της κατά του κορονοϊού. Οι ευρωπαϊκές πιέσεις αποσκοπούν προφανώς στο να προμηθευτεί η Ευρώπη με ικανό αριθμό δόσεων, τη στιγμή που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση σε πολλές χώρες. 

Μετά το τέλος της συνάντησης –στην οποία τελικά ήταν παρών και ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό– η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου εξέφρασε τη λύπη των Βρυξελλών για τη «συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας» από πλευρά της εταιρείας, τονίζοντας ουσιαστικά πως θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου η Ε.Ε. να λάβει τις συμφωνημένες δόσεις εμβολίων.

 «Εποικοδομητικός τόνος στην ανταλλαγή μας με την AstraZeneca. Ο διευθύνων σύμβουλος Πασκάλ Σοριό, στο διοικητικό συμβούλιο των εμβολίων, (σ.σ. μίλησε) σχετικά με τις παραδόσεις του εμβολίου τους μετά την έγκρισή του. Η ΕΕ παραμένει ενωμένη και σταθερή. Οι συμβατικές υποχρεώσεις πρέπει να πληρωθούν, τα εμβόλια πρέπει να παραδοθούν στους πολίτες της Ε.Ε. Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και ζητάμε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για τη γρήγορη παράδοση της ποσότητας των εμβολίων που θα προορίζεται για το πρώτο τρίμηνο. Θα συνεργαστούμε με την εταιρεία για να βρούμε λύσεις και να παρέχουμε εμβόλια γρήγορα για τους πολίτες της ΕΕ», ανάρτησε στον λογαριασμό της η Ευρωπαία επίτροπος. 

Ωστόσο, η κ. Κυριακίδου δεν διευκρίνισε τι ακριβώς συζητήθηκε, ποιο προβλήματα επικαλείται η εταιρεία και –κυρίως– το τι θα γίνει από εδώ και εμπρός.

Τι προηγήθηκε

Πριν από τη συνάντηση, η Κομισιόν ζήτησε από τη φαρμακευτική εταιρεία να δώσει το πράσινο φως για τη δημοσίευση του συμβολαίου, ακόμα και σήμερα. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν επίσης ότι η Ε.Ε. αποτελεί τον βασικό επενδυτή στην εταιρεία, όπως και σε πολλές άλλες εταιρείες, τόσο μέσω των επιχορηγήσεων, όσο και μέσω δανείων της ΕΤΕπ. Ειδικότερα για την επιχορήγηση των 336 εκατ. ευρώ, έγινε σαφές ότι αυτό είναι ένα συνολικό ποσό το οποίο δεν έχει καταβληθεί καθ' ολοκληρία, αλλά μόνο κάποιες δόσεις του διότι συνδέεται τόσο με την πορεία των δοκιμών, όσο και την παραγωγή.

Σύμφωνα με την Ε.Ε., η AstraZeneca θα έπρεπε να έχει δώσει έναν τριψήφιο αριθμό δόσεων για το 1ο τρίμηνο, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για το 2ο τρίμηνο. Σημειώνεται επίσης ότι τον Δεκέμβριο, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι υπήρξαν κάποιες αποτυχίες, αλλά συνειδητοποίησαν μόλις την περασμένη Παρασκευή το τεράστιο έλλειμμα.

Οι εξαγωγές προς τρίτους

«Υπήρξαν εξαγωγές από την Ε.Ε. προς τρίτες χώρες. Ποια εμβόλια και ποιες χώρες δεν γνωρίζουμε και αυτό θέλουμε να μάθουμε. Μπορώ να δούμε τα στοιχεία από τα τελωνεία και αν χρειαστεί θα το κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Ε.Ε., ενημερώνοντας τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Όπως τόνισε, στόχος της Κομισιόν είναι να λύσει το πρόβλημα και όχι να προχωρήσει σε νομικές διαδικασίες με την εταιρεία.

Στο πρακτικό κομμάτι, η AstraZeneca έχει τέσσερα εργοστάσια: τα δύο είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα στο Βέλγιο και ένα στη Γερμανία. Η Κομισιόν επιμένει ότι υπέγραψε το συμβόλαιο με την εταιρία για εμβόλια από όλα τα εργοστάσια και όχι μόνο από τα «ευρωπαϊκά». Οπότε επιμένει στις παραδόσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Όπως εξήγησαν οι ειδικοί, από τα εργοστάσια, μόνο αυτό του Βελγίου έχει πρόβλημα. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η εταιρεία oφείλει να εξηγήσει από ποια εργοστάσια θα εκπληρωθεί η παραγωγή και πώς πρέπει να προέλθουν από εργοστάσια στην Ευρώπη. Για την Ε.Ε. είναι ξεκάθαρο ότι και τα εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν μέρος της σύμβασης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις πχ. του Βελγίου είναι δυνατές, αλλά θ πρέπει να γίνουν από το κράτος-μέλος. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν συζητήσεις με το Βέλγιο, προκειμένου να βρεθεί η απαραίτητη φόρμουλα.

Επίσης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνεργάζονται με υπαλλήλους του Βελγίου για να βρουν πού πήγαν τα εμβόλια. Ο προορισμός των εμβολίων που παράγονται από την Pfizer και την AstraZeneca στο Βέλγιο είναι γνωστός – και αυτό ουσιαστικά έρχεται ως απάντηση στον ισχυρισμό της AstraZeneca ότι δεν έστειλαν ποτέ εμβόλια κατασκευασμένα από την Ε.Ε. προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΕΥΡΩΠΗ
Κυρίαρχη η Δέλτα στην Ευρώπη, αυξάνονται τα κρούσματα στην ήπειρο
Η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη και έχει γίνει πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στην Ευρώπη. Ο ΕΜΑ συνιστά πλήρη εμβολιασμό -αφού η πρώτη δόση δεν φτάνει για τα εμβόλια που απαιτούν 2 δόσεις.
Κυρίαρχη η Δέλτα στην Ευρώπη, αυξάνονται τα κρούσματα στην ήπειρο
ΕΥΡΩΠΗ
Ρωσικό δικαστήριο στέλνει στο ψυχιατρείο αντιφρονούντα Σαμάνο
Υποχρεωτική εισαγωγή σε ψυχιατρικό νοσοκομείο διατάσσει ρωσικό δικαστήριο για έναν Σαμάνο από τη Σιβηρία, ο οποίος ασκούσε κριτική σε βάρος του Πούτιν, κρίνοντας τον ένοχο για επίθεση σε εθνοφρουρό.
Ρωσικό δικαστήριο στέλνει στο ψυχιατρείο αντιφρονούντα Σαμάνο
ΕΥΡΩΠΗ
Ρωσικό «μπλόκο» στην ιστοσελίδα του Ναβάλνι
Η κίνηση έρχεται μερικές εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και μετά από απόφαση δικαστηρίου τον Ιούνιο που ενέκρινε το αίτημα των εισαγγελικών αρχών να χαρακτηρισθούν ‘εξτρεμιστικοί’...
Ρωσικό «μπλόκο» στην ιστοσελίδα του Ναβάλνι
ΕΥΡΩΠΗ
Ανεξέλεγκτη πύρινη λαίλαπα για τρίτο 24ωρο στην Σαρδηνία
Για τρίτη συνεχή ημέρα το πύρινο μέτωπο στη Σαρδηνία παραμένει ενεργό καίγοντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα. Η Ελλάδα και η Γαλλία έστειλαν από δύο καναντέρ
Ανεξέλεγκτη πύρινη λαίλαπα για τρίτο 24ωρο στην Σαρδηνία
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ρωσία αποκόβεται από το Internet για λόγους κυβερνοασφάλειας;
Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αναφέρουν ότι η Ρωσία πραγματοποίησε πετυχημένες δοκιμές με στόχο να αποκοπεί από το παγκόσμιο Internet με στόχο να προστατευθεί από τον κυβερνοπόλεμο.
Η Ρωσία αποκόβεται από το Internet για λόγους κυβερνοασφάλειας;
ΕΥΡΩΠΗ
«Πρωτάθλημα» ευρω-παραβάσεων
Η Επιτροπή κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά 11 κρατών-μελών για μη προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών που είχαν αγοράσει οργανωμένα ταξίδια και δεν έλαβαν την προβλεπόμενη αποζημίωση μετά την...
«Πρωτάθλημα» ευρω-παραβάσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας