• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.2°C
  1 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 22.7°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 24.0°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 23.0°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  0 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.6°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.6°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.1°C / 24.8°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 20.7°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 23.9°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 21.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 25.4°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.4°C
  0 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.7°C / 23.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  0 BF
  42%
AP PHOTO

Αδιέξοδο στις συνομιλίες E.E. με AstraZeneca

 • A-
 • A+

Χωρίς απτό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνάντηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων με εκπροσώπους της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, το βράδυ της Τετάρτης. 

Τη συνάντηση επιδίωξαν οι Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να λάβουν ξεκάθαρες απαντήσεις και διαβεβαιώσεις από την εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι θα δώσει προς την Ε.Ε. μόλις το 1/4 των συμφωνημένων δόσεων του εμβολίου της κατά του κορονοϊού. Οι ευρωπαϊκές πιέσεις αποσκοπούν προφανώς στο να προμηθευτεί η Ευρώπη με ικανό αριθμό δόσεων, τη στιγμή που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση σε πολλές χώρες. 

Μετά το τέλος της συνάντησης –στην οποία τελικά ήταν παρών και ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό– η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου εξέφρασε τη λύπη των Βρυξελλών για τη «συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας» από πλευρά της εταιρείας, τονίζοντας ουσιαστικά πως θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου η Ε.Ε. να λάβει τις συμφωνημένες δόσεις εμβολίων.

 «Εποικοδομητικός τόνος στην ανταλλαγή μας με την AstraZeneca. Ο διευθύνων σύμβουλος Πασκάλ Σοριό, στο διοικητικό συμβούλιο των εμβολίων, (σ.σ. μίλησε) σχετικά με τις παραδόσεις του εμβολίου τους μετά την έγκρισή του. Η ΕΕ παραμένει ενωμένη και σταθερή. Οι συμβατικές υποχρεώσεις πρέπει να πληρωθούν, τα εμβόλια πρέπει να παραδοθούν στους πολίτες της Ε.Ε. Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και ζητάμε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για τη γρήγορη παράδοση της ποσότητας των εμβολίων που θα προορίζεται για το πρώτο τρίμηνο. Θα συνεργαστούμε με την εταιρεία για να βρούμε λύσεις και να παρέχουμε εμβόλια γρήγορα για τους πολίτες της ΕΕ», ανάρτησε στον λογαριασμό της η Ευρωπαία επίτροπος. 

Ωστόσο, η κ. Κυριακίδου δεν διευκρίνισε τι ακριβώς συζητήθηκε, ποιο προβλήματα επικαλείται η εταιρεία και –κυρίως– το τι θα γίνει από εδώ και εμπρός.

Τι προηγήθηκε

Πριν από τη συνάντηση, η Κομισιόν ζήτησε από τη φαρμακευτική εταιρεία να δώσει το πράσινο φως για τη δημοσίευση του συμβολαίου, ακόμα και σήμερα. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν επίσης ότι η Ε.Ε. αποτελεί τον βασικό επενδυτή στην εταιρεία, όπως και σε πολλές άλλες εταιρείες, τόσο μέσω των επιχορηγήσεων, όσο και μέσω δανείων της ΕΤΕπ. Ειδικότερα για την επιχορήγηση των 336 εκατ. ευρώ, έγινε σαφές ότι αυτό είναι ένα συνολικό ποσό το οποίο δεν έχει καταβληθεί καθ' ολοκληρία, αλλά μόνο κάποιες δόσεις του διότι συνδέεται τόσο με την πορεία των δοκιμών, όσο και την παραγωγή.

Σύμφωνα με την Ε.Ε., η AstraZeneca θα έπρεπε να έχει δώσει έναν τριψήφιο αριθμό δόσεων για το 1ο τρίμηνο, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για το 2ο τρίμηνο. Σημειώνεται επίσης ότι τον Δεκέμβριο, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι υπήρξαν κάποιες αποτυχίες, αλλά συνειδητοποίησαν μόλις την περασμένη Παρασκευή το τεράστιο έλλειμμα.

Οι εξαγωγές προς τρίτους

«Υπήρξαν εξαγωγές από την Ε.Ε. προς τρίτες χώρες. Ποια εμβόλια και ποιες χώρες δεν γνωρίζουμε και αυτό θέλουμε να μάθουμε. Μπορώ να δούμε τα στοιχεία από τα τελωνεία και αν χρειαστεί θα το κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Ε.Ε., ενημερώνοντας τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Όπως τόνισε, στόχος της Κομισιόν είναι να λύσει το πρόβλημα και όχι να προχωρήσει σε νομικές διαδικασίες με την εταιρεία.

Στο πρακτικό κομμάτι, η AstraZeneca έχει τέσσερα εργοστάσια: τα δύο είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα στο Βέλγιο και ένα στη Γερμανία. Η Κομισιόν επιμένει ότι υπέγραψε το συμβόλαιο με την εταιρία για εμβόλια από όλα τα εργοστάσια και όχι μόνο από τα «ευρωπαϊκά». Οπότε επιμένει στις παραδόσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Όπως εξήγησαν οι ειδικοί, από τα εργοστάσια, μόνο αυτό του Βελγίου έχει πρόβλημα. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η εταιρεία oφείλει να εξηγήσει από ποια εργοστάσια θα εκπληρωθεί η παραγωγή και πώς πρέπει να προέλθουν από εργοστάσια στην Ευρώπη. Για την Ε.Ε. είναι ξεκάθαρο ότι και τα εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν μέρος της σύμβασης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις πχ. του Βελγίου είναι δυνατές, αλλά θ πρέπει να γίνουν από το κράτος-μέλος. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν συζητήσεις με το Βέλγιο, προκειμένου να βρεθεί η απαραίτητη φόρμουλα.

Επίσης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνεργάζονται με υπαλλήλους του Βελγίου για να βρουν πού πήγαν τα εμβόλια. Ο προορισμός των εμβολίων που παράγονται από την Pfizer και την AstraZeneca στο Βέλγιο είναι γνωστός – και αυτό ουσιαστικά έρχεται ως απάντηση στον ισχυρισμό της AstraZeneca ότι δεν έστειλαν ποτέ εμβόλια κατασκευασμένα από την Ε.Ε. προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί από Covid στη Βρετανία
Ο αριθμός των μολύνσεων - 977.900 ατόμων - ισοδυναμεί με περίπου έναν στους 55 ανθρώπους και είναι ένα μεγάλο άλμα την προηγούμενη εβδομάδα.
Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί από Covid στη Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
Νέα παρατράγουδα από βίντεο με Τουρκοκύπριο πολιτικό του ψευδοκράτους
Νέο βίντεο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο με φερόμενο πρωταγωνιστή ανώτερο στέλεχος του «Δημοκρατικού Κόμματος» του Σερντάρ Ντεκτάς στο ψευδοκράτος. Αυτή το φορά πρόκειται για τον Τοζούν Τουλαλί.
Νέα παρατράγουδα από βίντεο με Τουρκοκύπριο πολιτικό του ψευδοκράτους
ΕΥΡΩΠΗ
Στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ
Την Αθήνα θα επισκεφθεί, στις 28 και 29 Οκτωβρίου, η καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε πριν από λίγο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ.
Στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ
ΕΥΡΩΠΗ
Στην «παρανομία» ή στο εξωτερικό χιλιάδες Πολωνές για εκτρώσεις 
Τουλάχιστον 34.000 γυναίκες από την Πολωνία έχουν προσπαθήσει να κάνουν έκτρωση στο εξωτερικό ή παράνομα στη χώρα τους εδώ και σχεδόν έναν χρόνο λόγω της ποινικοποίησης των αμβλώσεων.
Στην «παρανομία» ή στο εξωτερικό χιλιάδες Πολωνές για εκτρώσεις 
ΕΥΡΩΠΗ
ΕΟ ΚΚΕ: Οι λαοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από τη διάσκεψη COP26
«Ακολουθώντας την ευρωενωσιακή στρατηγική, η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στα "πράσινα μονοπώλια" παραδίδοντάς τους κυριολεκτικά "γη και ύδωρ"».
ΕΟ ΚΚΕ: Οι λαοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από τη διάσκεψη COP26
ΕΥΡΩΠΗ
Εκδήλωση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για το κράτος Δικαίου και το περιβάλλον
Ανοιχτή εκδήλωση για το κράτος Δικαίου, την επικείμενη διεθνή συνδιάσκεψη για το Κλίμα (COP26) και τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωομάδα της Αριστεράς διοργανώνει η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία...
Εκδήλωση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για το κράτος Δικαίου και το περιβάλλον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας