Η Ιταλία αρχίζει να μπαίνει σε ουσιαστική περίοδο αστάθειας, όπως προέβλεψαν οι πολιτικοί αναλυτές εδώ και αρκετές εβδομάδες. Στις δυσκολίες που προκύπτουν συνεχώς κατά τη διαχείριση της πανδημίας προστίθεται, τώρα, και η πολιτική αβεβαιότητα. Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε κατάφερε να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης με τη στήριξη 156 γερουσιαστών, αλλά η απόλυτη πλειοψηφία των 161 ψήφων απέχει ακόμη αρκετά.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός και καθηγητής νομικής τις ώρες αυτές προσπαθεί να πείσει νέους, μεμονωμένους γερουσιαστές να τον προστρέξουν. Οι επαφές του επικεντρώνονται, κυρίως, σε στελέχη της Φόρτσα Ιτάλια και σε μέλη του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία» του Ματέο Ρέντσι.
Το πρόβλημα, όμως, δεν αφορά μόνον την αμιγώς αριθμητική παράμετρο. Tο θέμα είναι κατά πόσο η κυβερνητική αυτή συμμαχία μπορεί να εξασφαλίσει μια κοινή πολιτική γραμμή, με ουσιαστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, οι οποίες να μη σκοντάφτουν σε σχεδόν καθημερινά βέτο των διαφόρων εταίρων της. Διότι πρόκειται, ας μην το ξεχνάμε, για κυβερνητική ομάδα η οποία στηρίζεται πλέον από την Ιταλική Αριστερά, τους κεντροαριστερούς του Δημοκρατικού Κόμματος, τα Πέντε Αστέρια αλλά και «πρόθυμους» γερουσιαστές που είχαν φύγει από τους πεντάστερους ή που τις ημέρες αυτές εγκατέλειψαν το κόμμα του Ρέντσι και του Μπερλουσκόνι. Μια «πολιτική Βαβέλ», η οποία κινδυνεύει να οδηγήσει σε χαώδη ασυνεννοησία, όπως είχε συμβεί, από το 2006 μέχρι το 2008, με τη δεύτερη κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι.
Δεδομένου του κινδύνου αυτού, αρκετά μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος άρχισαν να αναφέρονται σε ενδεχόμενη επιστροφή στις κάλπες, μέσα στην άνοιξη. Ο Γκοφρέντο Μπετίνι, ο οποίος θεωρείται «στρατηγικός εγκέφαλος» του κόμματος, είπε ξεκάθαρα ότι αν ο Κόντε δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μια ευρύτερη αλλά και ομοιογενή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει πολλές ελπίδες να φτάσει μέχρι τη φυσική εκπνοή της νομοθετικής περιόδου, τον Μάρτιο του 2023.
Στην αντίπερα όχθη
Αν στηθούν οι κάλπες, βέβαια, η πιθανότερη εξέλιξη είναι να υπερισχύσει, με σχετική άνεση, η συντηρητική συμμαχία της Λέγκας, των ακροδεξιών «Αδελφών της Ιταλίας» και της συνεχώς φθίνουσας «Φόρτσα Ιτάλια» του «Καβαλιέρε». Σε πολλά γκάλοπ, στην πρόθεση ψήφου, αγγίζουν το 48%. Και στην περίπτωση αυτή, πάντως, υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα: η Φόρτσα Ιτάλια προβάλλει τώρα ένα ξεκάθαρα ευρωπαϊκό προφίλ, ο Ματέο Σαλβίνι προσπαθεί να κάνει μερική «στροφή» και να περιορίσει τις συγκρούσεις με τις Βρυξέλλες, ενώ τα «Αδέλφια της Ιταλίας», με την Τζόρτζια Μελόνι, επιμένουν στην απόλυτα αντιευρωπαϊκή τους γραμμή. Πώς θα καταφέρουν να συγκυβερνήσουν σε μια χρονιά, μάλιστα, που το δημόσιο χρέος της χώρας κινδυνεύει να ξεπεράσει το 160% του ΑΕΠ;
Οσο για την αντίπερα όχθη, οι «Δημοκρατικοί» ελπίζουν να κερδίσουν περίπου το 20% των ψήφων, ενώ για τους «πεντάστερους», τυχόν επιστροφή στις κάλπες θα σήμαινε πραγματική καταστροφή: από το 32,7% του 2019 κινδυνεύουν να βρεθούν στο 14% ή και χαμηλότερα. Σε ό,τι αφορά, δε, τον Τζουζέπε Κόντε, όλο και πιο έντονες φήμες τον θέλουν έτοιμο να φτιάξει προσωπικό κόμμα, με προοδευτική κατεύθυνση και ικανό να πείσει, σύμφωνα με τις πρώτες σφυγμομετρήσεις, μέχρι και το 16% των Ιταλών. Η ουσία, δηλαδή, είναι ότι ο Κόντε, όπως και να ’χει, δεν προτίθεται να επιστρέψει στην έδρα του, στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.
Υπάρχει, βέβαια, και η διαχείριση μιας εξαιρετικά δύσκολης καθημερινότητας. Στην Ιταλία μέχρι τώρα εμβολιάστηκαν 1.300.000 πολίτες. Αλλά η φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer αποφάσισε, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια συνεννόηση, να μειώσει την παράδοση των εμβολίων.
Την εβδομάδα που αφήνουμε πίσω μας, οι παρτίδες μειώθηκαν κατά 29% και τις επόμενες επτά ημέρες θα περιοριστούν κατά 20%. Μια κίνηση που δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα στο ιταλικό πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών. Για να εξασφαλιστεί η δεύτερη δόση σε όσους χορηγήθηκε ήδη η πρώτη, περιορίστηκε αυστηρά ο αριθμός των ηλικιωμένων που έπρεπε να αρχίσουν να εμβολιάζονται. Ο Ντομένικο Αρκούρι, ειδικός επίτροπος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τόνισε ότι η Ιταλία σκέφτεται να κινηθεί νομικά κατά της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας.
Προφανώς, όπως γράφει ο Τύπος, το ιταλικό Δημόσιο μπορεί να υποστηρίξει ότι αθετήθηκε επίσημη συμφωνία και προκλήθηκε ουσιαστική ζημιά στην υγεία των πολιτών. Ολοι γνωρίζουν, βέβαια, ότι οι κινήσεις αυτές απαιτούν καιρό. Τώρα, οι ελπίδες επικεντρώνονται σε μια γρήγορη έγκριση του εμβολίου της ΑstraZeneca από τις ευρωπαϊκές αρχές, ίσως και την ερχόμενη Τετάρτη. Αλλά οι ειδικοί στην Ιταλία, με μια ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος, τονίζουν ήδη ότι το βρετανικό εμβόλιο (τουλάχιστο σε μια πρώτη φάση) θα παραχθεί σε αρκετά περιορισμένη κλίμακα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας