Τη νέα περίοδος χάριτος που έδωσε στη χώρα του η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού πέρασε ξανά η ήπια γραμμή που προέκρινε η Γερμανία και άλλα κράτη, δεν άφησε ασχολίαστη ο Τούρκος πρόεδρος.
Αναφερόμενος στα χθεσινά αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των «27» και τα αιτήματα για κυρώσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «λογικές χώρες» στην Ε.Ε. απέτρεψαν προσπάθειες εναντίον της Τουρκίας και πως η επόμενη σύνοδος των ηγετών της Ε.Ε. τον Μάρτιο δεν θα έχει αποτελέσματα που θα πλήττουν την Τουρκία.
«Τα δικαιώματά μας πρέπει να μας δοθούν. Υπάρχουν τώρα πολλά δικαιώματα που τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να δώσουν στην Τουρκία», είπε στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής. «Λογικές χώρες στην ΕΕ απέτρεψαν αυτό το παιχνίδι επιδεικνύοντας θετική στάση», πρόσθεσε, αναφερόμενος
Σε ομιλία του, εξάλλου, σε αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως ενδεχόμενες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. θα πλήξουν και τις δύο πλευρές και δεν θα ωφελήσουν κανέναν και πως οι σχέσεις δεν πρέπει να θυσιαστούν ως αποτέλεσμα.
Ο Ερντογάν κάλεσε τους πολιτικούς των ΗΠΑ και της Ε.Ε. να αποστούν από την επιρροή αντιτουρκικών λόμπι λέγοντας πως δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν με τον διάλογο και τη συνεργασία.
ΥΠ.ΕΞ.: Απορρίπτουμε την «παράνομη» προσέγγιση της Ε.Ε.
Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος απέρριψε τις «προκατειλημμένες και παράνομες τοποθετήσεις» στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου, του Κυπριακούκαι περιφερειακά ζητήματα, υποστηρίζοντας ότι συμπεριλήφθηκαν στα συμπεράσματα λόγω «αλληλεγγύης και πιέσεων» και ότι η πλειοψηφία της Ένωσης δεν τα υιοθετεί.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσε γίνεται λόγος για «κατάχρηση» της αλληλεγγύης και του δικαιώματος βέτο στους κόλπους της Ένωσης από χώρες που έχουν θέσει μαξιμαλιστικά αιτήματα και άδικα θέματα για την Άγκυρα σπρώχνοντας Ε.Ε. και Τουρκία σε έναν φαύλο κύκλο.
Το ΥΠ.ΕΞ. δηλώνει ότι «χάρη της σταθερότητας στην περιοχή η Τουρκία είναι έτοιμη να αρχίσει διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα παρά τα προκλητικά βήματα» αλλά την ίδια ώρα κατηγορεί την Ένωση πως αγνόησε πάλι τον τουρκοκυπριακό λαό , που είναι συνιδιοκτήτης της Κύπρου, όπως και ότι υπέκυψε στη θέληση των ελληνοκυπρίων για το Κυπριακό και τα Βαρώσια.
Σε ό,τι αφορά το περιφερειακό συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο, το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι είναι μια καλή ευκαιρία ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι να ζητήσουν από κοινού το θέμα των φυσικών πόρων που προκαλούν εντάσεις στη ανατολική μεσόγειο και το πω ς θα μοιραστούν τα έσοδα τους.
Επίσης, με αφορμή το προσφυγικό επιτίθεται στην Αθήνα χαρακτηρίζοντας ντροπή για την Ε.Ε. τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο με την ανάμειξη της Frontex.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για υπεύθυνη διακίνηση των μεταναστευτικών ροών, χωρίς να μπει ένα τέλος σε αυτές τις παραβιάσεις και τις πρακτικές μαζικής απέλασης, που αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταδικάζονται από τη διεθνή κοινότητα».
«Η Ε.Ε. πρέπει να δείξει ευαισθησία στην διαχείριση του μεταναστευτικού, όχι προς τη χώρα μας, αλλά προς την Ελλάδα, για τη συστηματική απάνθρωπη των αιτούντων άσυλο» σημειώνει η ανακοίνωση, που καταλήγει καλώντας την Ε.Ε. να αναλάβει το ρόλο του έντιμου μεσολαβητή και να δράσει με «αρχές, στρατηγική και ευαισθησία».
