Με τις πλάτες της Γερμανίας πέρασε ο εκβιασμός Ουγγαρίας και Πολωνίας ώστε να μην ασκήσουν βέτο και καθυστερήσουν το ευρωπαϊκό πακέτο 1,8 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Έτσι σήμερα οι «27» θα συζητήσουν το συμβιβασμό της Μέρκελ με τις δύο χώρες για να απεγκλωβιστεί ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με το Politico, οι ηγέτες των κρατών μελών θα εγκρίνουν το προτεινόμενο σχέδιο ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφύγει την εφαρμογή του μηχανισμού σύνδεσης του κράτους δικαίου με όλες τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
Η συμβιβαστική συμφωνία φέρεται να προβλέπει ότι ο μηχανισμός ισχύει μόνο για το νέο Ταμείο και τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, προκειμένουν να εξαιρούνται έτσι οι πληρωμές, που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον για έργα βάσει του τρέχοντος δημοσιονομικού πλαισίου.
Το σχέδιο αναμένεται να υποστηρίζει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προσπαθήσει να διαμορφώσει μια κοινή θέση, στην περίπτωση κατά την οποία μια χώρα που αντιμετωπίζει κυρώσεις ζητήσει συζήτηση της υπόθεσής της και να περιέχει δέσμευση για δίκαιη εφαρμογή του μηχανισμού.
Ο συγκεκριμένος μηχανισμός είχε προταθεί για πρώτη φορά το 2018 ως απάντηση στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της δημοκρατίας σε ορισμένα μέλη της Ε.Ε. και σχεδιάστηκε για να επιτρέψει στο μπλοκ να χρησιμοποιεί ένα από τα λίγα όπλα του έναντι όσων χώρων δεν σέβονται τις αξίες της Ε.Ε.
Και ενώ αφορά αποκλειστικά παραβιάσεις του κράτους δικαίου που επηρεάζουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, υποτίθεται ότι θα αποτελούσε έναν βασικό πυλώνα αλλά κι έναν σημαντικό συμβολισμό απέναντι σε όποια δημοκρατική οπισθοδρόμηση.
Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ένα που φαίνεται να κερδίζουν οι δύο χώρες είναι η πρόσβαση σε περισσότερα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της απολιγνιτοποίησης.
Τρία ερωτήματα από τον Ρούτε
Πριν τη σύνοδο κορυφής, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να πει ακόμη εάν είναι ικανοποιημένος με το σχέδιο.
«Έχω τρεις βασικές ερωτήσεις» είπε για να προσθέσει το εξής: «Θέλω να μάθω τι σκέφτεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - ελπίζω ότι μπορούμε να ακούσουμε σήμερα το πρωί από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου ποια είναι η πρώτη αντίδραση από την πλευρά τους - και δεύτερον, θέλω να βεβαιωθώ απόλυτα ότι αυτός ο συμβιβασμός δεν θα είναι τρόπος περιορισμού της νομικής εργασίας και του πεδίου εφαρμογής της ρήτρας».
Σε αυτό το πλαίσιο ο Ρούτε τόνισε την ανάγκη για αξιολόγηση του συμβιβασμού από τη νομική υπηρεσία του Συμβουλίου κι εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει σήμερα ή αύριο.
Τέλος, ζήτησε διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη αναδρομικά. Αυτό σημαίνει ότι εάν η Ουγγαρία ή η Πολωνία αμφισβητήσουν τον μηχανισμό ενώπιον Δικαστηρίου η Ε.Ε. μπορεί να λάβει υπόψη πιθανές παραβιάσεις σε μεταγενέστερο στάδιο.
Διαφορετικές... αναγνώσεις
Τη συμφωνία χαιρέτησε χθες η υπουργός Δικαιοσύνης, Τζούντι Βάργκα, γράφοντας στο Twitter ότι «καταφέραμε να διαχωρίσουμε τις ιδεολογικές προσδοκίες από την οικονομική βοήθεια».
Άλλωστε, οι νέες παραχωρήσεις σηματοδοτούν μια νίκη για τη Βουδαπέστη και την Βαρσοβία, που δεν θέλουν να χάσουν κονδύλια της Ε.Ε. και ενδέχεται να καθυστερήσει αισθητά τα όποια αποτελέσματα του νέου μηχανισμού για μήνες ή και χρόνια, σύμφωνα με το Politico.
Όμως, από την πλευρά του Ευρωπαίος διπλωμάτης ισχυρίστηκε πως «τίποτα στο σχέδιο συμπερασμάτων δεν περιορίζει ούτε αλλάζει το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού».
Για πολλούς αξιωματούχους, η κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις ήταν το κείμενο του μηχανισμούς, ο οποίος παραμένει αμετάβλητος. Το «κύριο ζήτημα είναι ότι ο μηχανισμός παραμένει όπως τώρα. Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα που θα έχει σημαντικό ρόλο όταν τεθεί σε ισχύ», υποστήριξε άλλος αξιωματούχος.
Πάντως, εξέφρασε την ανησυχία αναφορικά με τη διαδικασία σχετικά με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το φρένο έκτακτης ανάγκης. «Αυτά πρέπει να εξεταστούν, αλλά νομίζω ότι τα στοιχεία της συμφωνίας είναι εκεί. Δεν είναι κάτι που γίνεται αμέσως από λευκό σε μαύρο».
Στο μεταξύ ορισμένοι ευρωβουλευτές έχουν επίσης εκφράσει τη δυσφορία τους για ένα συμβιβαστικό σχέδιο για διαφορετικούς λόγους. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Μορίτζ Κόρνερ, σχολίασε πως το κείμενο «γενικά δεν είναι προβληματικό», αλλά ότι η ρήτρα για το Δικαστήριο είναι «πραγματικά κακή» καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση «1,5 έως 2 ετών».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας