Θέμα λίγων ωρών είναι η εκκίνηση των πρώτων εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη νόσο Covid-19. Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου των Pfizer/BionTech παραδόθηκαν στη χώρα χθες (Κυριακή) σε παγωμένα δοχεία, καθώς το σκεύασμα χρειάζεται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρηθεί.
Σημειώνεται ότι τα νοσοκομεία που υποδέχονται τα εμβόλια έχουν φροντίζει να έχουν τις απαραίτητες υποδομές αποθήκευσης (στους -70 °C), με τους εμβολιασμούς να προγραμματίζονται αρχικά εντός των μονάδων υγείας.
Έτσι, οι εμβολιασμοί αναμένονται να ξεκινήσουν την Τρίτη σε περίπου 50 νοσοκομειακές μονάδες στην Αγγλία. Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει η έναρξη εμβολιασμών και σε Σκοτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ονομάτισε την ημέρα ως «V-Day», που θυμίζει τους βρετανικούς θριάμβους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Υπενθυμίζεται ότι η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε –με συνοπτικές διαδικασίες– για χρήση το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNtech. Περίπου 800.000 δόσεις του εμβολίου αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στην πρώτη φάση των εμβολιασμών.
Κυβερνήσεις και υπηρεσίες υγείας σε όλο τον κόσμο θα παρακολουθούν το βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο θα διαρκέσει μήνες, καταγράφοντας τυχόν αδυναμίες, ώστε να προσαρμόσουν ανάλογα τα δικά τους σχέδια.
Σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα αισθητός ο ενθουσιασμός στη Βρετανία, η οποία έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρείες Pfizer/BionTech ανακοίνωσαν στις 18 Νοεμβρίου τα τελικά αποτελέσματα της τρίτης φάσης δοκιμών του εμβολίου τους κατά της covid-19, σύμφωνα με τα οποία το σκεύασμά τους είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, χωρίς να έχει προκαλέσει σοβαρές παρανέργιες.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό των βρετανικών αρχών αρχικά θα εμβολιαστούν οι ένοικοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και σειρά θα πάρουν τα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που δίνουν τη μάχη με τον κορονοϊό.
