Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο «γερμανικός συμβιβασμός» τα δίνει όλα στον Βίκτορ Ορμπαν
AP Photo/Frank Augstein)

Ο «γερμανικός συμβιβασμός» τα δίνει όλα στον Βίκτορ Ορμπαν

  • A-
  • A+

H κυβέρνηση Μέρκελ κατηγορείται ότι ενδίδει στους εκβιασμούς της Ουγγαρίας σε ότι αφορά στον έλεγχο των ευρωπαϊκό κονδυλίων και τον σεβασμό του κράτους δικαίου, την ώρα που Γερμανοί διπλωμάτες προσπαθούν να «συμβιβάσουν» τις διαφορές, οι οποίες απειλούν να εκτροχιάσουν τα σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συμφώνησαν ένα συνολικό πακέτο 1,8 τρισ. ευρώ στην περιπετειώδη, γεμάτη παζάρια, σύνοδο κορυφής του Ιουλίου, αλλά η διατύπωση αυτής της γενικής συμφωνίας σε νομικά κείμενα που πρέπει να έχουν την έγκριση και του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων για να τεθούν σε ισχύ, εξελίσσεται σε έναν νέο εφιάλτη. 

Με την πανδημία να επανέρχεται στην Ευρώπη και τις οικονομίες να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, το «συμβιβαστικό» σχέδιο της Γερμανικής προεδρίας που διέρρευσε, έχει δεχθεί έντονη κριτική από την Ολλανδία και άλλες βόρειες χώρες, αλλά και από πολλούς ευρωβουλευτές.

Αρχικά, το νομικό πλαίσιο που προτάθηκε από την Κομισιόν τον Ιούλιο είχε στόχο να διασφαλιστεί ότι μόνο οι χώρες που τηρούν και σέβονται την αρχή του κράτους δικαίου μπορούν να επωφελούνται από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, εν μέσω σοβαρών παραβιάσεων από τουλάχιστον δυο χώρες, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Η κυβέρνηση Ορμπαν απείλησε στη συνέχεια ανοιχτά ότι η ουγγρική Βουλή θα καταψηφίσει ευρωπαϊκό προυπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης εάν αυτό το σχέδιο τεθεί τελικά σε ψηφοφορία. 

Τότε η γερμανική προεδρία ετοίμασε το δικό της «σχέδιο», ένα νέο συμβιβασμό με συνταγή Βερολίνου, περιορίζοντας όσο μπορούσε τον ορισμό του κράτους δικαίου για να ικανοποιήσει, όπως λένε οι επικριτές του, την εθνικιστική κυβέρνηση του Ορμπαν.  «Οι τελευταίες αυτές προτάσεις οπισθοχωρούν σε σημαντικά σημεία», είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης στην εφημερίδα Guardian. «Περιορίζει τον ορισμό της κατάχρησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της εκστρατείας κατά της διαφθοράς».

Οπως προειδοποίησε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ντάνιελ Φρόιντ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τον επόμενο προϋπολογισμό των 27 μόνο εάν υπάρχει «ένας λειτουργικός μηχανισμός ελέγχου της τήρησης του κράτους δικαίου». Το γερμανικό σχέδιο, λέει, «είναι χειρότερο» από αυτό που συμφώνησαν οι ηγέτες τον Ιούλιο και ο ίδιος αδυνατεί να καταλάβει «γιατί η γερμανική προεδρία υποχωρεί απέναντι στις απαιτήσεις του Βίκτορ Ορμπαν». Οπως εκτιμά ο Φρόιντ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός θα υποχωρήσει εάν καταλάβει ότι δεν θα έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. 

Νέες απειλές

Προς το παρόν κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποίησε μόλις χθες ότι δεν θα υπάρξει «συναίνεση» από τη χώρα του που να διευκολύνει τον οποιονδήποτε «να μας απειλεί κουνόντας το δάκτυλο, μόνο και μόνο επειδή δεν του αρέσει η κυβέρνησ μας». Στο πλευρό του έσπευσε και η Βουδαπέστη με τον εκπρόσωπο του Ορμπαν να δηλώνει ότι η διαφωνία για το κράτος δικαίου είναι στην ουσία «ένα κρυφό όπλο» για να μην γίνει η εκταμίευση των κονδυλίων. 

Από την άλλη, εκτός από το Ευρωκοινοβούλιο, Ολλανδία, Φινλανδία και άλλες χώρες του βορρά, δηλώνουν αμετακίνητες: πρέπει να υπάρχει, λένε, στενή σύνδεση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης με τις αρχές του κράτους δικαίου.

«Χέρι βοήθειας» από το... Νότο;

Ανώτεροι διπλωμάτες ελπίζουν ότι η συμφωνία για τις αμφιλεγόμενες διατυπώσεις περί κράτους δικαίου μπορεί και να εγκριθούν εφόσον υπάρχει υποστήριξη από τις κυβερνήσεις του ταλαιπωρημένου Ευρωπαϊκού νότου και των ευρωβουλευτών τους. Αλλωστε, εκτιμούν, ότι η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, οι οικονομίες των οποίων έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία, έχουν να χάσουν πολλά εάν δεν ξεκλειδώσουν τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης.  

Το πρόβλημα θα συζητήσουν πάλι αύριο, Τετάρτη, οι πρεσβευτές των χωρών μελών, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι διαφωνίες θα βγουν πάλι στην επιφάνεια στην σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, όταν οι ηγέτες θα έχουν να συζητήσουν τις κρίσεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, που παραμέλησαν εν μέσω της πανδημίας. 

ΕΥΡΩΠΗ
Απειλεί και εκβιάζει ο Βίκτορ Ορμπαν την Ε.Ε.
Politico: Η oυγγρική βουλή δεν θα δώσει την έγκριση της για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. εάν δεν θα είναι της αρεσκείας της οι όροι που θα συνδέουν την εκταμίευση των χρημάτων με το σεβασμό του κράτους δικαίου.
Απειλεί και εκβιάζει ο Βίκτορ Ορμπαν την Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
«Καμπανάκι» οικονομικών κυρώσεων Βερολίνου προς Όρμπαν για τις υπερξουσίες
Θέμα οικονομικών κυρώσεων κατά της Βουδαπέστης, θέτει ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μίχαελ Ροτ, ως αντίδραση στις ειδικές εξουσίες του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.
«Καμπανάκι» οικονομικών κυρώσεων Βερολίνου προς Όρμπαν για τις υπερξουσίες
ΕΥΡΩΠΗ
Διάσταση απόψεων Μέρκελ - Όρμπαν
Η απόσταση που χωρίζει Άνγκελα Μέρκελ και Βίκτορ Όρμπαν στο μεταναστευτικό επαναβεβαιώθηκε σήμερα κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο. Σήμερα αναμένεται επίσης να συναντηθούν Σεμπάστιαν Κουρτς και Χορστ...
Διάσταση απόψεων Μέρκελ - Όρμπαν
ΕΥΡΩΠΗ
Απειλές εκατέρωθεν για το Ταμείο Ανάπτυξης και τις δημοκρατικές αρχές
Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα ακόμη μεγάλο αγκάθι για την εν εξελίξει σύνοδο κορυφής, καθώς Ουγγαρία και Πολωνία αντιτάσσονται στη σύνδεση εκταμίευσης των πόρων με τον σεβασμό του...
Απειλές εκατέρωθεν για το Ταμείο Ανάπτυξης και τις δημοκρατικές αρχές
ΕΥΡΩΠΗ
Βίκτορ Ορμπαν: ένας περήφανος αντιδημοκράτης
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ετοιμάζεται για ακόμα μία επίθεση κατά των υπόλοιπων ηγετών της Ε.Ε., καθώς στη σύνοδο κορυφής θα γίνει αναφορά στο έλλειμμα δημοκρατίας που πλήττει τη Βουδαπέστη.
Βίκτορ Ορμπαν: ένας περήφανος αντιδημοκράτης
ΕΥΡΩΠΗ
Reuters: Γερμανικό σχέδιο για μπλοκάρισμα χρηματοδότησης αν παραβιάζεται το κράτος Δικαίου
Σύμφωνα με το γερμανικό έγγραφο, οι ποινές για παραβιάσεις του κράτους δικαίου θα περιλαμβάνουν την αναστολή της χρηματοδότησης της ΕΕ και θα αποφασίζονται ύστερα από ψηφοφορία κατά πλειοψηφία των κρατών-μελών.
Reuters: Γερμανικό σχέδιο για μπλοκάρισμα χρηματοδότησης αν παραβιάζεται το κράτος Δικαίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας