Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, που αφενός βλέπει να συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες στη χώρα του, αφετέρου αισθάνεται τη διεθνή πίεση να αυξάνεται, με την Ε.Ε. μάλιστα να εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων.
Υπενθυμίζεται πως ο 65χρονος «ισόβιος» πρόεδρος της Λευκορωσίας, που βρίσκεται στο τιμόνι της εξουσίας τα τελευταία 26 χρόνια, είναι στο στόχαστρο καταγγελιών για ευρύτατη καλπονοθεία στις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.
Σε μια προφανή προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Λευκορωσίας, ο αποκαλούμενος και ως «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης» πρότεινε τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της χώρας: μια ενέργεια, ωστόσο, που είναι αμφίβολο εάν θα σταματήσει τις κινητοποιήσεις.
«Δεν είμαι άγιος...»
Σήμερα, λοιπόν –κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τους εργαζόμενους σε ένα από τα μεγάλα κρατικά βιομηχανικά εργοστάσια και ακούγοντας σωρεία συνθημάτων που τον καλούσαν να παραιτηθεί– επανέλαβε προς τους εργάτες πως δεν θα γίνουν νέες προεδρικές εκλογές μέχρι να τον... σκοτώσουν, ωστόσο πρότεινε την αλλαγή του υπάρχοντος Συντάγματος.
«Θα θέσουμε τις αλλαγές σε δημοψήφισμα και θα παραδώσω τις συνταγματικές μου εξουσίες. Όχι όμως υπό πίεση ούτε εξαιτίας του δρόμου», σημείωσε ο Λουκασένκο, ενώ για ακόμα μια φορά προειδοποίησε πως σε περίπτωση δικής του πτώσης, θα υπάρξει ντόμινο εξελίξεων και σε άλλα κράτη.
«Ναι, δεν είμαι άγιος. Ξέρετε τη σκληρή μου πλευρά. Δεν είμαι αιώνιος. Αλλά αν ρίξετε τον πρώτο πρόεδρο, θα συμπαρασύρετε τις γειτονικές χώρες και τα πάντα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι Λευκορώσοι πάντως δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πειστούν από τον πρόεδρό τους, και έπειτα από κάλεσμα της αντιπολίτευσης, σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα βρίσκονται κινητοποιήσεις, όπως διαδηλώσεις μπροστά σε πολλά εργοστάσια και στην έδρα της δημόσιας τηλεόρασης στο Μινσκ. Έχει προκηρυχθεί και γενική απεργία σε διαμαρτυρία. Πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία με στάσεις εργασίας και παρουσία στις διαδηλώσεις.
Ζητά μηχανισμό για δίκαιες εκλογές
Από την πλευρά της, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια που ηγείται της αντιπολίτευσης, εξακολουθεί να αιτείται τη διεξαγωγή δίκαιων και ανεπηρέαστων εκλογών, ζητώντας να δημιουργηθεί ο κατάλληλος νομικός μηχανισμός που θα τις διασφαλίσει.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της από τη Λιθουανία, Τιχανόφσκαγια κάλεσε τους αξιωματικούς επιβολής της ασφάλειας και του νόμου να αλλάξουν πλευρές, σημειώνοντας ότι, αν το κάνουν τώρα, θα τους συγχωρεθούν παρελθούσες συμπεριφορές.
«Είμαι έτοιμη να πάρω την ευθύνη και να ενεργήσω ως εθνική ηγέτις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια, σημειώνοντας ότι έχει ζωτική σημασία να αξιοποιηθεί στο έπακρο η ορμή που υπάρχει έπειτα από μια εβδομάδα κινητοποιήσεων.
Σημειώνεται πως η Τιχανόφσκαγια κατέφυγε στο εξωτερικό την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι το κάνει για την ασφάλεια των παιδιών της, αλλά γρήγορα άρχισε να δίδει στη δημοσιότητα βίντεο στα οποία καλούσε τους συμπολίτες της να συνεχίσουν τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες.
Οι διεθνείς αντιδράσεις
Όσο για τη Ρωσία, έχει δεσμευθεί πως θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη για την υπεράσπιση της Λευκορωσίας σε περίπτωση ξένης εισβολής, ωστόσο έχει αποφύγει να δεσμευθεί για παροχή άμεσης βοήθειας στον πρόεδρο της χώρας. Υπενθυμίζεται πως το Κρεμλίνο έχει αναγνωρίσει την επικράτηση του Λουκασένκο στις εκλογές.
Μια ρωσική στρατιωτική βοήθεια στη Λευκορωσία θα συνιστούσε «εισβολή», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίσιους.
Από τη πλευρά της, η Ε.Ε. θα συζητήσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη 19 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ.
«Ο κόσμος παρακολούθησε με φρίκη τη βία που χρησιμοποίησαν οι αρχές της Λευκορωσίας για να καταστείλουν τις ειρηνικές διαμαρτυρίες που ακολούθησαν αυτή τη δόλια προεδρική εκλογή», δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας