Κάθε δυνατή προσπάθεια καταβάλλεται για να μη χαθεί η τουριστική σεζόν. Είναι σαφές πλέον ότι η κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμη και ότι μέχρι αυτήν τη στιγμή η Ιταλία μπόρεσε να βασιστεί μόνο στον εσωτερικό τουρισμό της.
Σε κάποια ξακουστά θέρετρα άρχισαν να φτάνουν Βρετανοί, Ισπανοί και κάποιοι Γάλλοι τουρίστες. Λείπουν όμως οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι, οι οποίοι συνήθως ξόδευαν και τα περισσότερα χρήματα.
Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε να στηρίξει τις λιγότερο εύπορες οικογένειες με ένα «μπόνους διακοπών», το οποίο θα πρέπει να ξοδευτεί εντός του 2020. Πρόκειται για κρατική συνεισφορά 150 ευρώ για τις διακοπές ενός πολίτη, 250 ευρώ για οικογένεια δύο μελών και 300 για τριμελείς οικογένειες. Λαμβάνεται και εξαργυρώνεται μέσω εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα. Οι ξενοδόχοι όμως δεν θεωρούν ότι θα είναι το καθοριστικό στοιχείο που θα μπορέσει να συμβάλει σε μια ουσιαστική ανάκαμψη.
Τα συνδικάτα του τομέα κρίνουν ανεπαρκή τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ληφθεί και καταγγέλλουν ότι σε σύνολο κρατικών βοηθειών, που αγγίζουν τα 55 δισεκατομμύρια ευρώ, στην πραγματικότητα για τον τουρισμό έχει διατεθεί μόνον 1,6 δισ. Πρέπει να υπολογίσει κανείς ότι, λόγω και των γνωστών μέτρων ασφαλείας, τα κέρδη είναι ούτως ή άλλως περιορισμένα. Στις περισσότερες οργανωμένες πλαζ η απόσταση της μιας ομπρέλας από την άλλη φτάνει τα οκτώ μέτρα. Κάτι που σημαίνει ότι τα κρεβατάκια και οι ξαπλώστρες, σε σχέση με πέρυσι, μειώνονται κατά σχεδόν 50%.
Στη Ρώμη δε, όπως και στη Βενετία, πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια, ιδίως στις κεντρικές και ακριβές περιοχές, παραμένουν κλειστά. Στη Γαληνοτάτη, σε όσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έκαναν το τόλμημα και άνοιξαν, τα μισά δωμάτια έχουν μείνει άδεια.
Για πρώτη φορά στην πλατεία του Αγίου Μάρκου -έξω από τα ιστορικά καφέ- έστησαν άσπρες ομπρέλες για να προστατεύσουν τους πελάτες από τον ήλιο. Kαι να τους δελεάσουν, φυσικά, να καθίσουν και να παραγγείλουν ένα κρύο τσάι με λεμόνι ή ένα παγωτό. Παρά ταύτα, η κίνηση έως τώρα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις λένε ότι μέχρι το φθινόπωρο σε πολλές ιταλικές «πόλεις της τέχνης», όπως είναι η Ρώμη, η Φλωρεντία, η Βενετία αλλά και η Νάπολη, πολλά μικρά ξενοδοχεία αλλά και παραδοσιακά εστιατόρια θα αναγκαστούν «να κατεβάσουν ρολά». Εκτός και αν, στο μεταξύ, γίνει κάποιο θαύμα.
Καταβάλλονται βέβαια κάποιες προσπάθειες για να αποφευχθεί η κάθετη πτώση κρατήσεων και κερδών. Η Βενετία μόλις ανακοίνωσε ότι, όπως και να ‘χει, το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Μπιενάλε θα διεξαχθεί κανονικά από τις 2 μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου. Οι οργανωτές υπόσχονται ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας και ότι η φετινή Μόστρα θα μείνει αξέχαστη. Kαι η Ρώμη κανονικά θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαληνοτάτης: η «Γιορτή του Σινεμά» της ιταλικής πρωτεύουσας αναμένεται να σηκώσει την αυλαία της στις 15 Οκτωβρίου με προβολές και συναντήσεις με ηθοποιούς και σκηνοθέτες, που θα κρατήσουν ένα δεκαήμερο.
Αχτίδες ελπίδας και συννεφιασμένοι ορίζοντες. Κάποιοι τουριστικοί πράκτορες προβλέπουν ότι για να ξανανέβουμε στα επίπεδα του 2019 θα χρειαστούν πέντε χρόνια. Πολλοί σχολιαστές όμως θεωρούν ότι, αν δεν υπάρξει μεγάλο και επιθετικό δεύτερο κύμα, τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα. Στο μεταξύ, η Ιταλία ζητά από τους τόσους απόδημους πολίτες της να τη στηρίξουν δυναμικά φέτος και να έρθουν για διακοπές στα ξακουστά θέρετρά της. Και επιστρατεύει γνωστούς influencers στο Διαδίκτυο, οι οποίοι με ταξίδια και εντυπωσιακές αναρτήσεις διαφημίζουν τις ιστορικές και φυσικές ομορφιές της χώρας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας