Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με κάποιες εξαιρέσεις, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίγουν από σήμερα τα σύνορά τους για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, καθώς η πανδημία Covid-19 έχει υποχωρήσει στην Ευρώπη, αλλά με τους υγειονομικούς και τον ΠΟΥ να προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος παραμένει υψηλός και θα πρέπει να τηρούνται με αυστηρότητα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Περίπου τρεις μήνες απομόνωσης οδήγησαν τις οικονομίες σε τέλμα και όλοι ελπίζουν ότι ο τουρισμός σε συνδυασμό με τα σχέδια στήριξης της οικονομίας οι χώρες της Ε.Ε. θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν.

Έπειτα από την έκκληση την περασμένη εβδομάδα της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον προς τις χώρες της ζώνης Σένγκεν να ανοίξουν τα εσωτερικά σύνορα, η πλειονότητα των χωρών το έκανε πράξη και από τις αρχές Ιουλίου θα προχωρήσουν σε άρση των περιορισμών και για τις τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε.

Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελλάδα αποκατέστησαν από σήμερα την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών χωρών της ζώνης Σένγκεν, ενώ η χώρα μας, μετά και την αντίστοιχη παρουσίαση που έκανε η ελληνική κυβέρνηση από τη Σαντορίνη, έχει προσκαλέσει ταξιδιώτες και από πολλές άλλες περιοχές εκτός Ε.Ε., όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα.

Από απόψε τα μεσάνυχτα αίρονται οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας.

Κάποιες από τις χώρες που ανοίγουν σήμερα τα σύνορά τους ή που τα έχουν ήδη ανοίξει (Ουγγαρία, Βουλγαρία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Λετονία) διατηρούν πάντως σε ισχύ περιορισμούς για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπου παρατηρούνται ακόμη υψηλά ποσοστά νέων κρουσμάτων του κορονοϊού.

Η Νορβηγία, που βρίσκεται εκτός Ε.Ε. αλλά έχει υπογράψει τη συμφωνία Σένγκεν, ανοίγει σήμερα τα σύνορά της για τις σκανδιναβικές χώρες, αλλά με όρους που προς το παρόν αποκλείουν τους ταξιδιώτες από τη Σουηδία, όπου η επιδημία παραμένει σε έξαρση.

Η Ιταλία, που μαζί με την Ισπανία ήταν από τις χώρες που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, άνοιξε τα σύνορά στις 3 Ιουνίου για όλους τους ταξιδιώτες, με την ελπίδα ότι θα προσελκύσει τουρίστες. Η Κροατία άνοιξε τα σύνορά της από την Πέμπτη και η Πολωνία από το Σάββατο.

Παραμένουν κλειστές

Η Ρουμανία δεν θα ανοίξει σήμερα τα σύνορά της για όσους δεν είναι πολίτες της και δεν έχει διευκρινίσει πότε θα το πράξει.

Αρχικά η Ισπανία είχε ανακοινώσει ότι θα ανοίξει τα σύνορά της στους τουρίστες την 1η Ιουλίου, όμως τελικά θα το κάνει στις 21 Ιουνίου, με εξαίρεση τους ελέγχους στα χερσαία της σύνορα με την Πορτογαλία που θα παραμείνουν σε ισχύ ως την 1η Ιουλίου.

Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος όμως οι Βαλεαρίδες νήσοι θα δεχθούν από σήμερα σχεδόν 11.000 Γερμανούς τουρίστες.

Η Νορβηγία δεν θα ανοίξει σήμερα τα σύνορά της παρά για τις άλλες σκανδιναβικές χώρες, με εξαίρεση τη Σουηδία. Η Δανία επίσης προς το παρόν δέχεται ταξιδιώτες μόνο από τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα σύνορά της δέκα ημέρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο για τις χώρες του Σένγκεν, στις 21 Ιουνίου, αντί για την 1η Ιουλίου που είχε αποφασιστεί αρχικά. Μόνη εξαίρεση η Πορτογαλία, για την οποία τα σύνορα θα ανοίξουν την 1η Ιουλίου.

Οι επικίνδυνες περιοχές

Καθώς δεν βρίσκονται όλες οι χώρες στην ίδια υγειονομική κατάσταση, κάθε χώρα έχει συντάξει ένα δικό της κατάλογο, λιγότερο ή περισσότερο μακρύ, με επικίνδυνες περιοχές. 

Σε αυτές περιλαμβάνονται η Σουηδία και η Βρετανία, ενώ συχνά εμφανίζονται η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ πιο σπάνια η Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Οι κατάλογοι αυτοί αναθεωρούνται τακτικά και ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Πολλές χώρες, όσον αφορά το άνοιγμα των συνόρων, είχαν επιλέξει τη «στρατηγική του κρεμμυδιού». Επέτρεπαν αρχικά την είσοδο πρώτα σε ταξιδιώτες από τις γειτονικές τους χώρες, προτού επιτρέψουν πιο ευρέως την κυκλοφορία των πολιτών. Έτσι ήταν ήδη δυνατό οι Ευρωπαίοι να ταξιδεύουν στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης ή από τη μία χώρα της Βαλτικής σε μια άλλη.

Ωστόσο, η Σουηδία ήταν πάντα ανοικτή για τους πολίτες της Ε.Ε., όπως και το Λουξεμβούργο.

«Όχι» από την Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών, Τοσιμίτσου Μοτέγκι, διέψευσε σήμερα ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να χαλαρώσει απαγόρευση εισόδου στη χώρα.

Αιτία της διάψευσης, δημοσίευμα της εφημερίδας Yomiuri την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το οποίο η Ιαπωνία μπορεί να ξαναρχίσει τα επιχειρηματικά ταξίδια από και προς την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη εντός των προσεχών μηνών.

Η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για να χαλαρώσει την απαγόρευση εισόδου, λαμβάνοντας συνολικά υπόψη διαφόρους παράγοντες και θα χαλαρώσει τους περιορισμούς σε στάδια αν αποφασίσει να το κάνει αυτό, δήλωσε ο Μοτέγκι στο κοινοβούλιο.

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι συμφώνησε με τους ομολόγους του του Βιετνάμ, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας να συζητήσει το ενδεχόμενο να επιτραπούν εκ νέου τα ταξίδια σε αυτούς που το χρειάζονται.