Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

H αρμόδια επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας απέρριψε το αίτημα παραπομπής σε δίκη του γραμματέα της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, για στέρηση της ελευθερίας σε 150 μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο Open Arms. Η απόφαση ελήφθη με 13 ψήφους κατά και 7 υπέρ, ενώ κατά της παραπομπής ψήφισε και μέλος των 5 Αστέρων.

Η υπόθεση για την οποία η εισαγγελία ζητά την παραπομπή του τέως υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, ακροδεξιού Ματέο Σαλβίνι, αφορά τη διάσωση 150 μεταναστών και προσφύγων από το πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms, τον Αύγουστο του 2019. Ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, καθυστέρησε επί μια εβδομάδα την αποβίβαση των διασωθέντων στην ξηρά.

Οι Ιταλοί εισαγγελείς θεώρησαν ότι ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά στέρησε την ατομική ελευθερία στους μετανάστες και πρόσφυγες και ζήτησαν από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας να διεξαχθεί η δίκη. Σήμερα, όμως, το αίτημα αυτό απορρίφθηκε.

Κατά της παραπομπής ψήφισε η κεντροδεξιά συμμαχία, ένα πρώην μέλος των Πέντε Αστέρων και ο γερουσιαστής της γερμανόφωνης μειονότητας από το Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε. Πάντως στο αποτέλεσμα συνέβαλε το γεγονός ότι από την ψηφοφορία απείχε το κόμμα του Ματέο Ρέντσι «Ζωντανή Ιταλία». 

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την ολομέλεια της ιταλικής Γερουσίας, στην οποία μετέχει και ο Ματέο Σαλβίνι, με νέα ψηφοφορία, η οποία πρέπει να διεξαχθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Αν διαμορφωθούν ξανά οι ίδιες πολιτικές ισορροπίες, είναι πολύ πιθανό ο Ματέο Σαλβίνι να μη δικαστεί για την υπόθεση των 150 προσφύγων.