• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.2°C / 12.4°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 6.3°C
  5 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.4°C
  1 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.8°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 4.9°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.6°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  0 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.4°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.9°C / 3.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.5°C / 8.8°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 11.5°C
  1 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  86%

Η Δανέζα αντιπρόεδρος της Ε.Ε. και επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτ Βεστάγκερ με τον επίτροπο για τον Τουρισμό Τιερί Μπρετόν

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το μπαλάκι στα κράτη-μέλη πετά η Ευρώπη

 • A-
 • A+
Πράσινο φως για α λα καρτ διακρατικές συμφωνίες ● Απλή προειδοποίηση στις 12 χώρες που επέβαλαν vouchers αντί επιστροφής χρημάτων για τις χαμένες πτήσεις ● Εμμεση αποδοκιμασία στα περί «υγειονομικών διαβατηρίων» του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού ● Με μάσκες, αλλά χωρίς κατάργηση θέσεων, οι πτήσεις.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

«Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια για τη λήψη μέτρων στον τομέα του τουρισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε τον ρόλο του συντονιστή και δεν αποβλέπει στην επιβολή μέτρων στα κράτη-μέλη και στις επιχειρήσεις».

Η αποσαφήνιση αυτή επαναλήφθηκε πολλές φορές από τους πέντε επιτρόπους –τη Δανέζα Μαργκρέτ Βεστάγκερ (ανταγωνισμός), τη Σουηδέζα Ιλβα Γιόχανσον (εσωτερικές υποθέσεις), την Κύπρια Στέλλα Κυριακίδου (υγεία), τη Ρουμάνα Αντίνα Βαλεάν (μεταφορές) και τον Γάλλο Τιερί Μπρετόν (εσωτερική αγορά)– οι οποίοι παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου τις συστάσεις-κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη για να διασωθεί από τα πλήγματα του κορονοϊού η φετινή τουριστική περίοδος.

Δεν μπόρεσαν, όμως, να αποφύγουν τα «ναι μεν αλλά». Κατανοητό, όταν η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή και περίπλοκη και, όπως είπαν τόσο η Μ. Βεστάγκερ όσο και η Σ. Κυριακίδου, «η κρίση δεν είναι πίσω μας και δεν τα γνωρίζουμε όλα για τον κορονοϊό». Ετσι, τις περισσότερες φορές, οι πέντε επίτροποι έριξαν το μπαλάκι στα κράτη-μέλη και απέφυγαν να πάρουν σαφή θέση, αφήνοντας να αιωρούνται αναπάντητα ερωτήματα, ενώ έπεσαν σε αντιφάσεις ακόμη και μεταξύ τους.

Ποιες είναι οι βασικές συστάσεις της Επιτροπής για τον τουρισμό;

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΥΝΟΡΩΝ: η άρση των μέτρων που περιορίζουν την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών στην Ε.Ε. θα πρέπει να επιτευχθεί σταδιακά και με περίσκεψη. Πρέπει να αποφευχθούν οι διακρίσεις μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, με βάση το διαβατήριο που κατέχουν. Ποια θα είναι η αντίδραση της Επιτροπής σε περίπτωση διακρίσεων μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών λόγω εθνικότητας; Καμία ουσιαστική απάντηση από την πλευρά της Ι. Γιόχανσον, για την οποία την ευθύνη έχουν οι εθνικές αρχές, που πρέπει να αξιολογήσουν την κατάσταση.

ΣΕΝΓΚΕΝ: την αρμοδιότητα για το άνοιγμα των συνόρων, τόσο στην Ευρώπη των 27 όσο και στις χώρες Σένγκεν, έχουν οι εθνικές αρχές των κρατών-μελών, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις των επιστημονικών επιτροπών (Βεστάγκερ).

ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ: για την επιβολή καραντίνας από ένα κράτος-μέλος σε υπηκόους άλλου κράτους-μέλους, η Μ. Βεστάγκερ απέφυγε να πάρει θέση για την περίπτωση της Ισπανίας, που αποφάσισε να θέσει σε καραντίνα μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Ιουνίου τους πολίτες άλλων χωρών που εισέρχονται στην επικράτειά της. Αφησε το όλο θέμα στις ισπανικές υγειονομικές αρχές. Προέχει η ασφάλεια των πολιτών και αρμόδια για την επιβολή καραντίνας είναι τα κράτη-μέλη (Κυριακίδου).

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: κανονικά, οι καταναλωτές που βρέθηκαν με το εισιτήριο στα χέρια λόγω αναβολής των αεροπορικών πτήσεων, θα πρέπει να αποζημιωθούν. Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες, η Επιτροπή συστήνει να αναζητηθεί και η λύση της παροχής voucher (κουπόνι) στους καταναλωτές, με «ελκυστικές» προσφορές. Σε περίπτωση που μία αεροπορική εταιρεία αρνηθεί να αποζημιώσει τον καταναλωτή, το τοπίο είναι θολό. Μάλιστα, στο θέμα των 12 χωρών (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που αποφάσισαν να ταχθούν κατά της αποζημίωσης και να προωθήσουν τη λύση των vouchers, ενώ η Μ. Βεστάγκερ δήλωσε ότι έστειλε ήδη χθες στους 12 προειδοποιητική επιστολή (πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας) για παραβίαση της Συνθήκης, η Α. Βαλεάν είπε ότι η επιστολή θα σταλεί σε όλα τα κράτη, υπό τη μορφή σύστασης.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ: η Κομισιόν συστήνει να φορούν οι επιβάτες μάσκες κατά τη διάρκεια της πτήσης και να διατηρείται απόσταση ασφαλείας, χωρίς όμως κατάργηση θέσεων(!). Αφήνει, όμως, το όλο θέμα στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών, επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τις αεροπορικές εταιρείες (Βεστάγκερ).

ΤΕΣΤ: πριν από την αναχώρηση ή «υγειονομικό διαβατήριο»; Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη για την αποτελεσματικότητα των τέστ. Ενα αρνητικό τεστ μπορεί να εξελιχθεί σε θετικό μετά από 48 ώρες (Κυριακίδου). Με την τοποθέτηση αυτή, η Κύπρια επίτροπος «αδειάζει» και τον υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη, ο οποίος έχει κάνει σημαία την επιβολή τεστ στους τουρίστες πριν από την αναχώρησή τους ή την κατοχή «υγειονομικού διαβατηρίου».

ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ: η Επιτροπή δεν τάσσεται κατά των διμερών συμφωνιών μεταξύ κρατών-μελών στον τομέα του τουρισμού, όπως αποφάσισαν η Γερμανία με την Αυστρία.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: δεν θεωρείται ακόμη τρίτη χώρα, λόγω μεταβατικής περιόδου.

ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ: το θέμα της εισόδου πολιτών τρίτων χωρών βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Μ. Βεστάγκερ παρατήρησε πως δεν έχει μόνο η Δανία «καλούς αριθμούς» στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά και η Ελλάδα...

Στις διακρατικές συμφωνίες επενδύει η κυβέρνηση

Ικανοποίηση εξέφρασε η κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση του πλαισίου συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη αναφορικά με την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας και των μεταφορών. Ωστόσο, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα γενικού περιεχομένου πλαίσιο, στο κυβερνητικό επιτελείο ρίχνουν το βάρος στη σύναψη διακρατικών συμφωνιών για τον τουρισμό.

Πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον έλεγαν χθες ότι υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις με το Ισραήλ, τη Βουλγαρία και άλλα κράτη και το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται διακρατικές συμφωνίες.

Αναφορικά με το πλαίσιο συστάσεων και κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το χαιρέτισε, αναφέροντας ότι «η διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου δεν ήταν αυτονόητη» και ότι «η Ελλάδα έθεσε πρώτη το ζήτημα του τουρισμού στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο».

Δήλωσε ακόμα ότι το πλαίσιο αυτό «σέβεται μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ε.Ε., την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων» και ότι ενσωματώνει «πολλές από τις προτάσεις μας», προσθέτοντας ότι «περιλαμβάνει προτάσεις για υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, για εργαλεία ιχνηλάτησης, για κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και για μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την ανάδειξη της Ευρώπης ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού».

Ικανοποιημένη για το πλαίσιο της Ε.Ε. «Σε λίγα 24ωρα το σχέδιο για τον τουρισμό» προαναγγέλλει ο Στέλιος Πέτσας 

Ο Στ. Πέτσας ανέφερε ακόμα ότι «συνεκτικός κρίκος του όλου πλαισίου είναι η “αρχή της μη διάκρισης”», με την οποία, όπως είπε, «διευκολύνεται η μετακίνηση μεταξύ χωρών και περιοχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και όχι με βάση τη γεωγραφική απόσταση ή το μέσο μεταφοράς». Κάτι που ήθελε η ελληνική πλευρά, καθώς στο μέγαρο Μαξίμου το θεωρούν πλεονέκτημα για την Ελλάδα, λόγω των χαμηλών ποσοστών των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε (ΕΡΤ) ότι είναι «θέμα λίγων 24ώρων» να ανακοινωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό, το οποίο «θα περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες: τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, τα θέματα που αφορούν τα εργασιακά και τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη της οικονομίας εκεί που θα υπάρξει πτώση τζίρου».

Την ίδια ώρα αποφασίστηκε το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών το Σαββατοκύριακο -νωρίτερα δηλαδή από το προβλεπόμενο- και η λειτουργία τους με συγκεκριμένους κανόνες, καθώς υπήρξαν φόβοι για συγχρωτισμό στις μη οργανωμένες παραλίες. Σημειώνεται, τέλος, ότι στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει αγωνία για το θέμα του τουρισμού και της εξομάλυνσης των μεταφορών, καθώς αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στο ποια θα είναι η έκταση της επερχόμενης οικονομικής κρίσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μ. Βρετανία «ανοίγει» χωρίς καραντίνα για τους εμβολιασμένους τουρίστες
Χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα, θα μπορούν να ταξιδεύουν στη Μεγάλη Βρετανία, όσοι τουρίστες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου έναντι του νέου κορονοϊού.
Η Μ. Βρετανία «ανοίγει» χωρίς καραντίνα για τους εμβολιασμένους τουρίστες
ΕΥΡΩΠΗ
Ανοίγει η πόρτα της Ε.Ε. για Αμερικανούς τουρίστες
Ανοίγει η πόρτα για Αμερικανούς τουρίστες στην Ευρώπη, μετά την υιοθέτηση από το Συμβούλιο των κρατών-μελών της πρότασης της Κομισιόν για προσθήκη των εμβολιασμών στα κριτήρια εισόδου στην Ε.Ε.
Ανοίγει η πόρτα της Ε.Ε. για Αμερικανούς τουρίστες
ΕΥΡΩΠΗ
Το Βερολίνο καταργεί την ταξιδιωτική προειδοποίηση για 31 ευρωπαϊκές χώρες
Χαλαρώνει την πολιτική της η Γερμανία, όσον αφορά τις συστάσεις της προς τους πολίτες της χώρας για ταξίδια σε άλλα κράτη.
Το Βερολίνο καταργεί την ταξιδιωτική προειδοποίηση για 31 ευρωπαϊκές χώρες
ΕΥΡΩΠΗ
Προωθούν... υγειονομικά διαβατήρια εντός της Ε.Ε.
Διμερείς συμφωνίες για τουριστικούς διαδρόμους, ανοιχτούς για πολίτες «επιλεγμένων» χωρών, προωθούν 6 χώρες της Ε.Ε., κατά παράβαση των κανόνων ● Σε ρόλο παρατηρητή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Προωθούν... υγειονομικά διαβατήρια εντός της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Παιχνίδια εξουσίας στο χείλος του γκρεμού
Θα πέσουν οι μάσκες κατά τη σημερινή σύνοδο -πάντα μέσω τηλεδιάσκεψης- των Ευρωπαίων ηγετών, ώστε να καταρτιστεί μια αποτελεσματική στρατηγική για την αντιμετώπιση του κορονοϊού; Ή θα κυριαρχήσουν ακόμη μια...
Παιχνίδια εξουσίας στο χείλος του γκρεμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας