Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Στέγνωσαν» τα ταμεία του Βατικανού
AP Photo/Alessandra Tarantino

«Στέγνωσαν» τα ταμεία του Βατικανού

  • A-
  • A+
Ο υπουργός Οικονομικών της Αγίας Εδρας προβλέπει μείωση εσόδων 25%-45% λόγω της πανδημίας ● Επιβλήθηκαν αυστηροί περιορισμοί δαπανών ● Απαγορεύονται ωστόσο οι απολύσεις παρά τα μέτρα λιτότητας.

Τον περασμένο μήνα το Βατικανό ανακοίνωσε ότι η πανδημία ανάγκασε τον Ποντίφικα να αναβάλει την ετήσια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων μεταξύ των Καθολικών παγκοσμίως. Αυτή η αναβολή για περισσότερους από τρεις μήνες, μέχρι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, συνέπεσε με την μεγάλη πτώση των εσόδων από άλλες πηγές και κυρίως το Μουσείο του Βατικανού, που εν τω μεταξύ άδειαζε σιγά-σιγά από επισκέπτες.

Η πανδημία έσπειρε το χάος στα οικονομικά του Βατικανού, αναγκάζοντας την Αγία Εδρα να βάλει βαθιά το χέρι στα αποθέματά της και να εφαρμόσει μερικά από τα πλέον σκληρά μέτρα ελέγχου που έχει πάρει ποτέ. Μετά από έκτακτη συνεδρίαση στα τέλη Μαρτίου, η πολιτική διοίκηση διέταξε το πάγωμα των προαγωγών και των προσλήψεων και την απαγόρευση των υπερωριών, των ταξιδιών και των μεγάλων εκδηλώσεων. 

Σε εσωτερικό σημείωμα, που έχει δει το Reuters, αναφέρεται ότι οι αποφάσεις αυτές, με ισχύ για το υπόλοιπο του έτους, ελήφθησαν για να «μετριαστούν έστω μεσοπρόθεσμα οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις [...] και να αποφευχθούν άλλα άμεσα δραστικά μέτρα».

Λίγες ημέρες αργότερα, στα μέσα Απριλίου, οι επικεφαλής των τμημάτων ενημερώθηκαν γραπτώς ότι στο πλαίσιο της πολιτικής του Πάπα, αποκλείονται οι απολύσεις.

Η ετήσια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων, που αποκαλείται «Peter's Pence» συγκεντρώνει κάθε φορά από 50 έως 65 εκατομμύρια δολάρια και στόχο έχει να χρηματοδοτηθούν οι δραστηριότητες του Ποντίφικα, ως επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας του 1,3 δισ. πιστών και να στηριχτούν τα φιλανθρωπικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο. Αλλά για περισσότερα από 30 χρόνια, η Αγία Εδρα έχει αναγκαστεί να αποσύρει από το ταμείο «Peter's Pence» κονδύλια για να χρηματοδοτεί και καθημερινές δραστηριότητες, καλύπτοντας ελλείμματα στον προϋπολογισμό.

Με την πανδημία να έχει δραστικά μειώσει και τη ροή χρημάτων από τα μουσεία, τα οποία πέρσι δέχθηκαν 7 εκατομμύρια επισκέπτες, η κατάσταση επιδεινώθηκε φέτος ακόμα περισσότερο. Τα μουσεία, που έχουν έσοδα περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, είναι κλειστά από τις 8 Μαρτίου και δεν αναμένεται να ανοίξουν πριν τα τέλη Μαΐου το νωρίτερο. Αλλά ακόμα και όταν ανοίξουν, τα αυστηρά μέτρα, οι απαιτήσεις για τήρηση των αποστάσεων, οι νέοι κανόνες υγιεινής και η αναμενόμενη πτώση των αφίξεων από το εξωτερικό, είναι βέβαιο ότι θα μειώσουν αισθητά τα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων και αναμνηστικών για τις επόμενες χρονιές.

Και είναι και τα ενοίκια. Οι δυο υπηρεσίες του Βατικανού που διαχειρίζονται τα ακίνητα της Αγίας Εδρας προσέφεραν μείωση των ενοικίων σε όσους επιχειρηματίες είδαν τις δουλειές τους να γκρεμίζονται, όπως σε 600 ενοικιαστές καταστημάτων και γραφείων στη Ρώμη.

Ενώ και τα συνέδρια των επισκόπων σε πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία που συνήθως αποφέρουν γενναιόδωρες δωρεές στα οικονομικά του Βατικανού, τώρα έχουν κι αυτά πληγεί από την κρίση.

«Σίγουρα έχουμε δύσκολα χρόνια μπροστά μας», είπε ο Πατέρας Χουάν Αντόνιο Γερέρο, ο νέος επικεφαλής της Γραμματείας Οικονομικών του Βατικανού, προβλέποντας ότι τα εισοδήματα της Αγίας Εδρας θα μειωθούν, λόγω της πανδημίας, από 25% έως 45%, ανάλογα με το πόσο αποτελεσματικές θα είναι οι περικοπές.

Οι δυο προϋπολογισμοί

Η έδρα της Καθολικής Εκκλησίας έχει δυο προϋπολογισμούς.

Ο ένας είναι της κυβέρνησης της Εκκλησίας, της Αγίας Εδρας, που αναγνωρίζεται ως κυρίαρχη οντότητα από τους διεθνείς νόμους και έχει κεντρική διοίκηση και πρεσβείες σε περισσότερες από 180 χώρες. Το εισόδημα της είναι από εκμετάλλευση ακινήτων, επενδύσεις και συνεισφορές. Ο προϋπολογισμός αυτός είναι ελλειμματικός εδώ και πολλά χρόνια.

Ο άλλος προϋπολογισμός είναι της Πόλης του Βατικανού, μιας πόλης-κράτος με έκταση 0,44 τ.χλμ που περιβάλλεται από τη Ρώμη. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα έσοδα από τα μουσεία και συνήθως έχει πλεόνασμα. Αυτό το πλεόνασμα, μαζί με τις συνεισφορές των πιστών και τα κέρδη από την Τράπεζα του Βατικανού, εδώ και χρόνια, καλύπτουν τα ελλείμματα της Αγίας Εδρας.

Την τελευταία χρόνια που το Βατικανό δημοσιοποίησε τα πλήρη στοιχεία του προϋπολογισμού του ήταν το 2015 όταν η Αγία Εδρα είχε έλλειμμα 13,1 εκατομμύρια δολάρια. Από τότε, σύμφωνα με το Reuters, είχε έσοδα ετησίως περίπου 293 εκατομμύρια δολάρια και δαπάνες περίπου 347 εκατ. δολάρια, δηλαδή ετήσιο έλλειμμα 54 εκατομμυρίων δολαρίων. 

ΕΥΡΩΠΗ
Νέο κρούσμα κορονοϊού στην κατοικία του Πάπα
Ο εν λόγω άνδρας –ο οποίος δεν κατονομάζεται και είναι ασυμπτωματικός– εγκατάλειψε την κατοικία στη Σάντα Μάρτα και απομονώθηκε μαζί με άλλους με τους οποίους είχε άμεση επαφή.
Νέο κρούσμα κορονοϊού στην κατοικία του Πάπα
ΕΥΡΩΠΗ
Eurogroup υπό το βλέμμα της Λαγκάρντ
Στη σκιά της απόφασης του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου να θεωρήσει εν μέρει αντισυνταγματικό το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ συνεδριάζει το Eurogroup. Την τηλεδιάσκεψη του υπουργών Οικονομικών της ΕΕ...
Eurogroup υπό το βλέμμα της Λαγκάρντ
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Νότος διψά για «ζεστό» χρήμα η Γερμανία δεν θέλει... υποχρεώσεις
Σκληρή μάχη και για το τελευταίο ευρώ που θα δοθεί από τα γερμανικά ταμεία στην Ε.Ε. έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά και στο εσωτερικό της Γερμανίας.
Ο Νότος διψά για «ζεστό» χρήμα η Γερμανία δεν θέλει... υποχρεώσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Σάντσεθ στις συμπληγάδες πανδημίας και αντιπολίτευσης
Στις 9 Μαΐου είναι στραμμένα τα βλέμματα στη χαροκαμένη Ισπανία, όταν αναμένεται να ξεκινήσει η «αργή και σταδιακή» -κατά τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ- αποκλιμάκωση των σκληρών μέτρων περιορισμού που...
Ο Σάντσεθ στις συμπληγάδες πανδημίας και αντιπολίτευσης
ΕΥΡΩΠΗ
SOS από Μάλτα στην Ε.Ε. για τους πρόσφυγες - μετανάστες στα κέντρα κράτησης
Βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ ζητάει η Μάλτα από την Ε.Ε. για την αποτροπή ανθρωπιστικής καταστροφής μεταξύ των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Λιβύη, όπου η αύξηση της βίας επιδεινώνει τις επιπτώσεις της...
SOS από Μάλτα στην Ε.Ε. για τους πρόσφυγες - μετανάστες στα κέντρα κράτησης
ΕΥΡΩΠΗ
Αναβολή του Πάσχα για τα μέσα Σεπτεμβρίου
Ανακοινωθέν, με το οποίο διατάσσονται οι επίσκοποι της Καθολικής Εκκλησίας να μεταθέσουν τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας για τα μέσα Σεπτεμβρίου, εξέδωσε το Βατικανό. Στόχος, όπως διευκρινίζεται είναι να...
Αναβολή του Πάσχα για τα μέσα Σεπτεμβρίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας