Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αγγλος... βαριά ασθενής

Το νέο σλόγκαν «Μείνετε σε εγρήγορση» δέχεται πυρά από πολλές και διαφορετικές πλευρές

AP PHOTO / KIRSTY WIGGLESWORTH
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγγλος... βαριά ασθενής

  • A-
  • A+
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Ηχηρό «χαστούκι» για την κυβέρνηση Τζόνσον αποτελεί ο μέχρι τώρα ντροπιαστικός απολογισμός της πανδημίας ● Οι περισσότεροι από 40.000 νεκροί κατατάσσουν τις επιδόσεις της χώρας στις χειρότερες σε όλη την Ευρώπη ● Το κεντρικό μήνυμα της επόμενης μέρας αμφισβητείται έντονα από ΜΜΕ, επιστήμονες και αντιπολίτευση.

Με μία λέξη: κόλαφος. Από πολλές πλευρές. Το αλαζονικά αισιόδοξο -πλην άκρως απατηλό- αφήγημα της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον για «πετυχημένη» αντιμετώπιση της πανδημίας καταρρέει παταγωδώς μέρα-μέρα, κατ’ αρχάς υπό το ασήκωτο βάρος των θανάτων-ρεκόρ που καταγράφει πανευρωπαϊκά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Και αυτή τη «μαύρη» Τρίτη -τη μέρα που το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) δημοσιοποιεί τα εβδομαδιαία νέα στοιχεία του- οι αριθμοί προκάλεσαν σοκ.

Συμπεριλαμβάνοντας στην επίσημη καταμέτρηση των νεκρών και τους ύποπτους θανάτους από Covid-19 (σε αντίθεση με τον απολογισμό που παρουσιάζει η κυβέρνηση), το ONS ανακοίνωσε πως μέχρι τις 9 Μαΐου μόνο σε Αγγλία και Ουαλία είχαν πεθάνει 35.044 άνθρωποι (με βάση τα πιστοποιητικά θανάτου που παίρνουν χρόνο να εκδοθούν).

Αν προστεθούν τα θύματα του νέου κορονοϊού σε Σκοτία και Ουαλία και τα επικαιροποιημένα νούμερα για τους θανάτους στις τέσσερις περιοχές, ο συνολικός επίσημος απολογισμός ανέρχεται πλέον σε 40.496 νεκρούς. Σχεδόν οι 10.000 εξ αυτών ήταν φιλοξενούμενοι σε οίκους (κατ’ ευφημισμόν πια) ευγηρίας.

«Οι αριθμοί χαλυβδώνουν τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως της χειρότερα πληγείσας χώρας στην Ευρώπη» έγραφε χθες η Guardian. Ο «μακράν» φονικότερος απολογισμός στην ευρωπαϊκή επικράτεια «εγείρει ερωτήματα για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον», ανέφερε το Reuters.

Τόσο υψηλά νούμερα «αυξάνουν την πίεση στον Τζόνσον: τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε πως άργησε υπερβολικά να επιβάλει lockdown, άργησε υπερβολικά να εισαγάγει μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους και άργησε υπερβολικά να εξασφαλίσει επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία» συμπλήρωνε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Τα γηροκομεία

Επισήμαινε δε την οικτρή κατάσταση στα γηροκομεία, τα οποία, σύμφωνα με εκτενή του έρευνα, εγκαταλείφθηκαν ουσιαστικά στη μοίρα τους από την κυβέρνηση, αφού η πολιτική της ήταν σχεδιασμένη με επίκεντρο τη (δήθεν) «θωράκιση» των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Tο Reuters έθετε καυστικά το ερώτημα αν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «ο ασθενής της Ευρώπης» (ή ο... Αγγλος ασθενής, θα σχολιάζαμε εμείς). Εξακολουθώντας να χειραγωγεί επικοινωνιακά την κοινή γνώμη και να ωραιοποιεί την εφιαλτική πραγματικότητα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες 627 νέους θανάτους και συνολικό απολογισμό 32.692 νεκρών.

Δηλωτικά, η Ντάουνινγκ Στριτ αφαίρεσε μάλιστα από την παρουσίαση των στοιχείων το διάγραμμα που συνέκρινε τον αριθμό των θυμάτων στις πιο πληγείσες χώρες διεθνώς και καταδείκνυε την κάκιστη, όσο και ντροπιαστική, «επίδοση» του Ηνωμένου Βασιλείου!

Ο ίδιος ο Τζόνσον, άλλωστε, υποστηρίζει -εν μέρει αληθώς και σίγουρα βολικώς- πως είναι δύσκολες οι ευθείες συγκρίσεις λόγω του διαφορετικού τρόπου καταμέτρησης των θανάτων από κράτος σε κράτος.

Ο κόλαφος όμως είχε και συνέχεια. Ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, υπό τον πρώην επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Κινγκ, την κάλεσε να αναθεωρήσει τα «επικίνδυνα» σχέδια που εξήγγειλε για σταδιακή άρση του αποκλεισμού και επιστροφή των πολιτών στις εργασίες τους, προειδοποιώντας πως θα υπάρξουν περαιτέρω ξεσπάσματα της επιδημίας και θα είναι αναπόφευκτη η εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων και η απώλεια ζωών, αν δεν ξεκινήσουν αμέσως και συνδυαστικά αποκεντρωμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι, ιχνηλάτηση των επαφών των φορέων του ιού και απομόνωση των κρουσμάτων.

Στηλιτεύεται δε το γεγονός πως η κυβέρνηση εγκατέλειψε από τις 12 Μαρτίου αυτήν την κρίσιμη στρατηγική και υιοθέτησε ένα κεντροποιημένο σύστημα που βασίζεται υπερβολικά στον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ άλλων επικρίσεων, οι εμπειρογνώμονες χαρακτηρίζουν «κενό» το νέο κεντρικό μήνυμα «Μείνετε σε εγρήγορση», που αντικατέστησε το «Μείνετε Σπίτι» προκαλώντας διάχυτη σύγχυση λόγω της αοριστίας του.

Ο δε επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Εντ Ντέιβι, κατηγόρησε ανοιχτά τον Τζόνσον πως παραπλάνησε το Κοινοβούλιο, όταν ισχυρίστηκε αναληθώς πως οι δυο κορυφαίοι νυν επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης ενέκριναν την αντικατάσταση του μηνύματος, χωρίς οι ίδιοι να το επιβεβαιώνουν.


 

 


 

ΕΥΡΩΠΗ
Αμείλικτα ερωτήματα για Μπόρις Τζόνσον
Το βαρύτατο πλήγμα που υφίσταται το Ηνωμένο Βασίλειο από τον κορονοϊό εγείρει δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση προς τον πρωθυπουργό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα γηροκομεία που εγκαταλείφθηκαν.
Αμείλικτα ερωτήματα για Μπόρις Τζόνσον
ΕΥΡΩΠΗ
Ο κύκλος των χαμένων πολιτών
Επαληθεύονται δυστυχώς οι κατάμαυρες εκτιμήσεις πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξει να συγκαταλέγεται στις πιο φονικά πληγείσες χώρες της Ευρώπης από τον νέο κορονοϊό,
Ο κύκλος των χαμένων πολιτών
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μπόρις τώρα... θυμήθηκε την κοινωνία
Επέστρεψε στα καθήκοντά του ο Βρετανός πρωθυπουργός υπερασπιζόμενος τη συνέχιση των σκληρών περιοριστικών μέτρων που έλαβε με εγκληματική καθυστέρηση όμως μίλησε για «προφανή επιτυχία».
Ο Μπόρις τώρα... θυμήθηκε την κοινωνία
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μπόρις σοβαρεύτηκε, ο κίνδυνος παραμένει
Εξαιρετικά δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον της χώρας, παρά τα νέα μέτρα για την πανδημία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ● Χθες καταγράφτηκε ρεκόρ πενταμήνου ● Πολύ αυστηρότερα μέτρα στη Σκοτία.
Ο Μπόρις σοβαρεύτηκε, ο κίνδυνος παραμένει
ΕΥΡΩΠΗ
Καμπανάκι για Βρετανία: κίνδυνος για 50.000 κρούσματα την ημέρα
Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη Βρετανία, καθώς σύμφωνα με τους κορυφαίους επιδημιολόγους της χώρας, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι ημερήσιες μολύνσεις από κορονοϊό έως τα μέσα...
Καμπανάκι για Βρετανία: κίνδυνος για 50.000 κρούσματα την ημέρα
ΕΥΡΩΠΗ
Στο στόχαστρο η κυβέρνηση Τζόνσον για το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων
Η Ένωση Πανεπιστημίων ζητά να αναβληθεί η έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο στόχαστρο ακόμη και μέσα στο κόμμα του για την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία, παρά τη νέα έξαρση σε...
Στο στόχαστρο η κυβέρνηση Τζόνσον για το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας