Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Ευρώπη βγαίνει από την καραντίνα με αστερίσκους και ερωτήματα
(AP Photo/Paul White)

Η Ευρώπη βγαίνει από την καραντίνα με αστερίσκους και ερωτήματα

  • A-
  • A+
Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει από αύριο για πολλές χώρες της Ευρώπης, καθώς αποσύρονται σταδιακά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Καθώς χαλαρώνει η καραντίνα, τα βασικά ερωτήματα παραμένουν: Πώς θα επηρεάσει το «άνοιγμα» των οικονομιών την εξάπλωση του κορονοϊού; Με ποιον τρόπο θα μπορέσουν οικονομίες και κοινωνίες να ορθοποδήσουν; Πόσο ορατός είναι ο κίνδυνος επιστροφής του ιού και ενός νέου lockdown; Πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία ή να ολοκληρωθεί η χρονιά τώρα;

Τι θα ισχύσει στην Ελλάδα

Σε εφαρμογή τίθενται από αύριο οι αποφάσεις της κυβέρνησης για σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, χαλάρωση στον περιορισμό μετακινήσεων και κανόνων προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας.

Αναλυτικά:

Στην υπόλοιπη Ευρώπη

Το πρώτο μεγάλο κρας τεστ ξεκινάει από αύριο και για πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Ιταλία

Στην χώρα της Ε.Ε. που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία ορισμένοι κλάδοι, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, έχουν ανοίξει από την προηγούμενη εβδομάδα. Από αύριο, οι Ιταλοί θα μπορούν να επισκέπτονται την οικογένειά τους και να συναντιούνται, αλλά σε μικρές ομάδες. Θα ανοίξουν και πάλι τα πάρκα, με τήρηση των απαραίτητων κοινωνικών αποστάσεων.

Λειτουργούν ξανά οι κλάδοι της μεταποίησης, των κατασκευών καθώς και του χονδρικού εμπορίου για τους επαγγελματίες των κλάδων. Μπαρ και εστιατόρια θα έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν τα προϊόντα τους για κατανάλωση εκτός καταστήματος (take-away). Η πλήρης επαναλειτουργία τους θα λάβει χώρα την 1η Ιουνίου, όπως και αυτή των ινστιτούτων αισθητικής και των κομμωτηρίων.

Τη 18η Μαΐου, θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά όλα τα καταστήματα λιανικής, καθώς και τα μουσεία, οι πολιτιστικοί χώροι και οι βιβλιοθήκες. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ως τον Σεπτέμβριο.

Οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να είναι περιορισμένες στον τόπο διαμονής, και εκτός μόνο για λόγους εργασίας ή υγείας.

Ισπανία

Η Μαδρίτη έχει λάβει απόφαση για χαλάρωση μέτρων από τις 26 Απριλίου όταν και επετράπη ή έξοδος των παιδιών με τη συνοδεία ενηλίκων για μία ώρα και από χθες Σάββατο, η ατομική άθληση ή ο περίπατος υπό προϋποθέσεις για παιδιά άνω των 14 ετών και ενηλίκους.

Από τη Δευτέρα, μικρές επιχειρήσεις , όπως τα κομμωτήρια, θα μπορούν να υποδέχονται ξανά πελάτες, με ραντεβού. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα έχουν το δικαίωμα να πωλούν προϊόντα προς κατανάλωση εκτός καταστήματος (take-away).

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Σε ορισμένα μικρά νησιά, στα συμπλέγματα των Βαλεαρίδων και των Καναρίων, η πλειονότητα των καταστημάτων, των μουσείων και των υπαίθριων χώρων των εστιατορίων θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν, αν και με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών, όπως και τα ξενοδοχεία, υπό προϋποθέσεις. Η υπόλοιπη χώρα θα ακολουθήσει την 11η Μαΐου.

Κινηματογράφοι και θέατρα προβλέπεται να ανοίξουν δύο εβδομάδες αργότερα. Τα σχολεία θα μείνουν κλειστά ως τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η χαλάρωση των μέτρων, οι Ισπανοί δεν θα μπορούν να μετακινηθούν εκτός της περιφέρειας στην οποία διαμένουν.

Γαλλία

Ιδιαίτερα προσεκτικά είναι τα βήματα που κάνει το Παρίσι για την επιστροφή στην προ κορονοϊού εποχή, με δεδομένο πως η Γαλλία, αποτελεί την πέμπτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως από την πανδημία, με μέχρι στιγμής τραγικό απολογισμό πάνω από 25.000 θανάτους.

Στο πλαίσιο αυτό, η γαλλική κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έως την 24η Ιουλίου, στο οποίο θα εξειδικεύονται τα σχετικά μέτρα που θα ληφθούν.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προτείνει 14 ημέρες καραντίνα για όσους μπαίνουν στη χώρα από τις 11 Μαΐου, ενώ οι επιβάτες του Eurostar θα υποχρεούνται να φορούν μάσκες από αύριο.

Γερμανία

Τα περισσότερα μεγάλα καταστήματα (800 τ.μ.) έχουν ανοίξει από τις 20 Απριλίου, ενώ αύριο θα ανοίξουν σχολεία σε ορισμένα κρατίδια. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι αναβάλλει τις αποφάσεις σε ό, τι αφορά την πλήρη επαναλειτουργία σχολείων και παιδικών σταθμών, αλλά και αθλητικών εγκαταστάσεων μέχρι τις 6 Μαΐου.
Θα ανοίξουν επίσης τα κομμωτήρια. Οι χώροι λατρείας, τα μουσεία, τα μνημεία, οι ζωολογικοί κήποι θα μπορούν να ανοίξουν ή το έχουν κάνει ήδη. Κλειστά θα παραμείνουν μπαρ, εστιατόρια – εκτός των υπηρεσιών take-away – παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς και τα καταστήματα.

Βρετανία

Επιφυλακτική παραμένει η κυβέρνηση αναφορικά με τις αποφάσεις που θα λάβει για επανεκκίνηση της οικονομίας τη στιγμή που νέα έρευνα αναφέρει ότι μόνο το 17% των πολιτών επιθυμεί άνοιγμα σχολείων, μπαρ και εστιατορίων.
Ο Σύνδεσμος των Εμπόρων της χώρας καλεί τη Ντάουνινγκ Στριτ να αναλάβει δράση άμεσα ώστε να αρθούν τα απαγορευτικά μέτρα, ενώ ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί ότι η χαλάρωση της καραντίνας δεν πρέπει να γίνει αυθαίρετα.

Αυστρία

Η Βιέννη έχει ήδη δώσει πράσινο φως για να ανοίξουν και πάλι ορισμένες επιχειρήσεις που προσφέρουν μη απαραίτητες υπηρεσίες. Αυτό το σαββατοκύριακο άνοιξαν και πάλι πολυκαταστήματα, κομμωτήρια και ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις (τένις, γκολφ).
Από αύριο, επιστρέφουν στο σχολείο οι μαθητές της τελευταίας τάξης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ προβλέπεται σταδιακή επιστροφή στα θρανία για τους υπόλοιπους.
Τα εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν και πάλι στα μέσα Μαΐου. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.

Βέλγιο

Οι επιχειρήσεις που δεν υποδέχονται κοινό θα μπορούν να ανοίξουν για τους εργαζομένους τους από αύριο, ενώ η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων θα ανοίξει και πάλι από τις 11 Μαΐου, με την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων.
Ορισμένες τάξεις σχολείων θα ανοίξουν τη 18η Μαΐου, με μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα τους 10.
Η προοδευτική επανέναρξη λειτουργίας των εστιατορίων προβλέπεται να ξεκινήσει την 8η Ιουνίου ή νωρίτερα.

Πορτογαλία

Βιβλιοπωλεία και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων ανοίγουν αύριο. Ορισμένες κατηγορίες μικρών καταστημάτων θα μπορούν να ανοίξουν, με υποχρεωτική τη χρήση προστατευτικών μασκών. Τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα αισθητικής μπορούν επίσης να επαναλειτουργήσουν με ραντεβού. Το ίδιο ισχύει για ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι εφορίες.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επιτρέπεται η ατομική άθληση σε εξωτερικούς χώρους.

Τα λύκεια, τα μουσεία, οι γκαλερί, τα εστιατόρια και τα καφέ θα ανοίξουν ξανά τη 18η Μαΐου, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι την 1η Ιουνίου, με προϋπόθεση να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σλοβενία

Ανοίγουν και πάλι οι εξωτερικοί χώροι καφέ και εστιατορίων, τα κομμωτήρια, τα μουσεία, τα βιβλιοπωλεία.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους, μέσα μεταφοράς, καταστήματα.

Ουγγαρία

Εκτός της Βουδαπέστης, ανοίγουν και πάλι οι εξωτερικοί χώροι καφέ και εστιατορίων και τα δημόσια λουτρά.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς και στα καταστήματα.

Πολωνία

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αύριο ανοίγουν τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά κέντρα και επιλεγμένοι πολιτιστικοί χώροι, μεταξύ των οποίων οι βιβλιοθήκες και ορισμένα μουσεία.

Από την Τετάρτη, θα έχουν δικαίωμα να ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, αν οι τοπικές αρχές, που είναι αρμόδιες για τη λειτουργία τους, έχουν ανακοινώσει ότι η πλειονότητά τους δεν θα ανοίξει προς το παρόν.

Κροατία

Ορισμένα καταστήματα, μουσεία, βιβλιοθήκες καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς άρχισαν και πάλι να λειτουργούν την περασμένη εβδομάδα. Από το Σάββατο επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε χώρους λατρείας.

Από αύριο, μπορούν να ανοίξουν καταστήματα και υπηρεσίες στις οποίες οι εργαζόμενοι έρχονται σε κοντινή απόσταση με τους πελάτες, όπως τα κομμωτήρια. Θα επιτρέπονται συναθροίσεις έως και 10 προσώπων, ενώ προβλέπεται και η προαιρετική λειτουργία παιδικών σταθμών και σχολείων.

Σερβία

Αύριο ανοίγουν ξανά τα καφέ και τα εστιατόρια, με τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων, ενώ θα εκτελούνται και πάλι τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, των τρένων intercity και των υπεραστικών λεωφορείων, με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας. Τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν την 8η Μαΐου, οι παιδικοί σταθμοί την 11η.

Σκανδιναβικές χώρες

Στην Ισλανδία, αύριο ανοίγουν πανεπιστήμια, μουσεία και κομμωτήρια. Η Δανία και η Νορβηγία, υπό καθεστώς «μερικού περιορισμού», ήταν ανάμεσα στις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα. Οι Δανοί ήταν επίσης οι πρώτοι που έστειλαν και πάλι τα παιδιά τους στα σχολεία, τη 15η Απριλίου.

 

ΕΥΡΩΠΗ
Πώς θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές ανά την Ευρώπη
Επιστρέφουν σταδιακά στα σχολεία οι μαθητές σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, έπειτα από αρκετές εβδομάδες παραμονής στο σπίτι λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.
Πώς θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές ανά την Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρώπη και περιοριστικά μέτρα: Ποιες χώρες ετοιμάζουν χαλάρωση
Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που έχει πληρώσει τον μεγαλύτερο φόρο αίματος από την πανδημία, όμως, ενώ τα θύματα αυξάνονται, δεν είναι λίγες οι χώρες που ανακοινώνουν ή εξετάζουν σχέδια χαλάρωσης των μέτρων...
Ευρώπη και περιοριστικά μέτρα: Ποιες χώρες ετοιμάζουν χαλάρωση
ΕΥΡΩΠΗ
Πάνω από 250.000 Ευρωπαίοι σε όλο τον κόσμο περιμένουν να επαναπατριστούν
Τουρίστες, επισκέπτες και βραχυχρόνια εργαζόμενοι Ευρωπαίοι πολίτες σε διάφορες χώρες του κόσμου έχουν εγκλωβιστεί λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, και δεν μπορούν να...
Πάνω από 250.000 Ευρωπαίοι σε όλο τον κόσμο περιμένουν να επαναπατριστούν
ΕΥΡΩΠΗ
Στην «πράσινη» λίστα του Βελγίου η Ελλάδα
Νέα λίστα με τα μέτρα που θα ισχύουν για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση του Βελγίου ● Η Ελλάδα στην «πράσινη» ζώνη ● Μόνο τρεις περιοχές - οι δυο στην Ισπανία - στην κόκκινη.
Στην «πράσινη» λίστα του Βελγίου η Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Ο κορονοϊός δεν πάει διακοπές
Ο εφιάλτης αναβιώνει σε πολλές περιοχές του πλανήτη με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι, αν δεν υπάρξει πρόοδος και δεν τηρούνται τα μέτρα, ο αριθμός κρουσμάτων και νεκρών θα πολλαπλασιαστεί.
Ο κορονοϊός δεν πάει διακοπές
ΕΥΡΩΠΗ
Τη χρήση της ρεμδεσιβίρης κατά του Covid-19 ενέκρινε η Κομισιόν
Επέσπευσαν τις διαδικασίες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σήμερα έδωσαν ««άδεια κυκλοφορίας υπό αίρεση» στο αντιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη για θεραπεία ασθενών με σοβαρά συμπτώματα Covid-19.
Τη χρήση της ρεμδεσιβίρης κατά του Covid-19 ενέκρινε η Κομισιόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας