Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δεν θα «κλείσει» η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές μέσα στον Απρίλιο, υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επειδή η πρόοδος από ελληνικής πλευράς δεν είναι ικανοποιητική.

Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τώρα συμφωνία, υπογραμμίζοντας με νόημα σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει θα συνεχιστούν τον Μάιο.

«Όλες οι πλευρές, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στις δεσμεύσεις τους. Οι συνομιλίες συνεχίζονται. Η πρόοδος δεν είναι ικανοποιητική», σημείωσε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Εξέφρασε την άποψη ότι αυξάνονται αμφιβολίες για την κατάσταση στην Ελλάδα και προειδοποίησε πως, αν η οικονομική αστάθεια επιστρέψει, είναι πιθανό να μην υπάρξει φέτος οικονομική ανάπτυξη.

Μιλώντας στο Βερολίνο, ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ακόμη πως η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης επιστρέφει, αλλά με μέτριους ρυθμούς. Πρόσθεσε πως χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πως η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στις νομισματικές πολιτικές για να ανακουφισθεί.

«Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και αργές»

Υπάρχει «πολλή δουλειά» να γίνει ακόμα στην Ελλάδα, εκτιμά ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί, έχουμε καλές συζητήσεις αλλά υπάρχει ένας παράγοντας ανησυχίας που έγκειται στο ότι οι συνομιλίες προχωρούν με βραδείς ρυθμούς και ότι η Ελλάδα έχει ολοένα και λιγότερο χρόνο για να βρει μια λύση», είπε.

Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς «είναι δύσκολες και αργές», εξήγησε ο Κερέ προσθέτοντας ότι «συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες…σε μια σειρά θεμάτων».

Ωστόσο,σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο του «Grexit», καθώς «δεν αποτελεί υπόθεση εργασίας» για την ΕΚΤ. «Η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να καταστεί αυτό δυνατό,» δήλωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.

Η Αθήνα πρέπει να παρουσιάσει στους εταίρους της μια λίστα μεταρρυθμίσεων προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη οικονομική βοήθεια για να επιβιώσει, σημειώνει το πρακτορείο.

Αναφερόμενος στην ευρωζώνη, ο Κερέ εκτίμησε ότι ήδη υπάρχει οικονομική ανάκαμψη στις χώρες του ενιαίου νομίσματος, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να διασφαλίσουν τη διατήρησή της.

«Υπάρχει εμφανώς οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη. Η ανάπτυξη επιστρέφει, όλοι οι δείκτες εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών είναι ανοδικοί», δήλωσε.

Αυτή η ανάκαμψη είναι ανεπαρκής και αρκετά ανισομερής, προειδοποίησε ο Κερέ ενώ αναφέρθηκε στις ανησυχίες ότι «η τωρινή ανάκαμψη δεν είναι παρά κυκλική».