Με 18.000 κρούσματα και 356 θανάτους η πανδημία στη χώρα καλπάζει με γρήγορους ρυθμούς και ο Ταγίπ Ερντογάν βάλλεται από διάφορες κατευθύνσεις.
Αποφυλακίσεις, αλλά όχι για τους «τρομοκράτες»
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά από τη χώρα να προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των φυλακών, απελευθερώνοντας εκείνους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.
Σύμφωνα με την Human Rights Watch οι κρατούμενοι αυτοί είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον κορονοϊό και δεν πρέπει να παραμείνουν φυλακισμένοι.
Η τουρκική εθνοσυνέλευση θα συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα ένα σχέδιο νόμου για αποφυλάκιση ενός τρίτου των κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές –υπό τη μορφή πρόωρης αποφυλάκισης ή απελευθέρωσης υπό επιτήρηση κατ΄οίκον– προκειμένου να ελαφρύνει την πίεση στις υπερκορεσμένες φυλακές.
«Το σχέδιο νόμου της τουρκικής κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πάσχει από τον αποκλεισμό στο σύνολό τους χιλιάδων κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία, περιλαμβανομένων ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο θανάτου εξαιτίας του ιού», δήλωσε ο Χιου Ουίλιαμσον, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου για την Ευρώπη και την Ασία.
Με βάση το σχέδιο νόμου, έως 90.000 κρατούμενοι θα μπορούσαν να βγουν από τη φυλακή, σύμφωνα με το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το AKP.
Όμως θα αποκλειστούν όσοι έχουν καταδικαστεί ή όσοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για πράξεις «τρομοκρατίας», φόνο, διακίνηση ναρκωτικών ή σεξουαλικά εγκλήματα.
Αλματώδης άνοδος της ανεργίας
Εκτός από την κρίση υγείας, ο Ταγίπ Ερντογάν καλείται να βρει απαντήσεις και για τα οικονομικά πλήγματα που δέχεται η χώρα του.
Ήδη εξαιτίας των μέτρων περιορισμού εκτιμάται ότι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περάσει στην ανεργία, με την αντιπολίτευση να ζητά από την κυβέρνηση λύσεις.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν διέταξε το κλείσιμο των καταστημάτων, των εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων αλλά δεν έχει επιβάλει πλήρη μέτρα περιορισμού, όπως έχει ζητήσει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης.
Ο ηγέτης του CHP, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είπε πως περίπου 400.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει λόγω των μέτρων, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι που πληρώνονται με ημερομίσθιο, όπως οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων και οι κουρείς, να μείνουν άνεργοι.
«Ο αριθμός όσων εργάζονταν εκεί και είναι τώρα άνεργοι υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια. Θα πάρουν επίδομα ανεργίας από το ταμείο ανεργίας για μια σύντομη περίοδο, αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το τι θα γίνει μετά», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox TV.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής πακέτο στήριξης 100 δισ. λιρών, ενώ ξεκίνησε εκστρατεία δωρεών προκειμένου να συγκεντρώσει κεφάλαια για τους άπορους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο έχουν συγκεντρωθεί 847 εκατομμύρια λίρες.
Τα πρώτα επίσημα στοιχεία για την επίδραση της επιδημίας στο εργατικό δυναμικό δεν θα γίνουν γνωστά πριν από τον Μάιο, όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ανεργία του Μαρτίου.
