• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 28.6°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 27.5°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 27.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.7°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 26.0°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 21.4°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.7°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.9°C / 26.9°C
  2 BF
  32%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 27.7°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.9°C / 28.8°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 22.1°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 25.7°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  62%

Η καγκελάριος με ένα από τα προβλήματά της, τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπαν

AP PHOTO / MARKUS SCHREIBER
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς μπορεί να γλυκάνει τις χώρες του Βίζεγκραντ χωρίς να πικράνει τις υπόλοιπες;

 • A-
 • A+

Για το προσφυγικό και το νέο σχέδιο ασύλου, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χ. Ζεεχόφερ φαίνεται πως έχει τη σύμφωνη γνώμη (επί της αρχής) 21 ομολόγων του από τους 27. Απέναντι και σε αυτό το απονευρωμένο σχέδιο αναθεώρησης του Δουβλίνου παραμένουν οι χώρες του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία) με την Αυστρία και τη Δανία.

Το κείμενο, που είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Νοέμβριο και κατά τον Χ. Ζεεχόφερ εμπίπτει στο κεφάλαιο της ασφάλειας της Ε.Ε., βρίσκει σοβαρές νομικές επιφυλάξεις στις Βρυξέλλες καθώς δεν διασφαλίζει τις διεθνείς εγγυήσεις για τους αιτούντες άσυλο αλλά ούτε και τις ευρωπαϊκές συνθήκες για την αναλογική κατανομή ευθυνών και βαρών στην Ε.Ε.

Ο μόνος τρόπος για να περάσει είναι να εισαχθούν εξαιρέσεις, ικανοποιώντας την ομάδα του Β. Ορμπαν, ανοίγοντας όμως ένα νέο κεφάλαιο αμφισβήτησης της Ε.Ε. στις υπόλοιπες χώρες. Ποιες θα είναι οι οικονομικές επιβαρύνσεις για τις χώρες που δεν θέλουν πρόσφυγες δεν έχει προσδιοριστεί, ούτε και οι ελαφρύνσεις προς τις ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής, όπως έχει ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Η πρόταση να δοθεί στην Ελλάδα δημοσιονομικός χώρος με μείωση των πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει ο Κ. Μητσοτάκης με την Α. Μέρκελ, στις 9 Μαρτίου, με την ευκαιρία του γερμανο–ελληνικού οικονομικού συνεδρίου στο Βερολίνο.

Διαφορετικές ερμηνείες

Πέραν των πολλών διαφορετικών επιδιώξεων υπάρχει άλλος ένας κίνδυνος, σε κάθε χώρα να δίνεται διαφορετική ερμηνεία ακόμη και σε θεμελιώδη ζητήματα του ασύλου, όπως π.χ. εάν η Τουρκία θεωρείται ασφαλής για τους πρόσφυγες από τη Συρία και για την περίπτωση της Λιβύης, ασφαλείς οι όμορες χώρες (π.χ. το Σουδάν) για να δεχτούν τους πρόσφυγες.

Ουσιαστικά η Ε.Ε. επιδιώκει να δώσει outsourcing το έργο της προστασίας των προσφύγων, διευρύνοντας και γεωγραφικά τις αρμοδιότητες της Frontex στις χώρες του Σαχέλ, ενώ μένει να αποσαφηνιστεί εάν θα έχει ρόλο και στην Τουρκία –και με τι αντάλλαγμα– στη νέα συμφωνία που συζητείται με την Αγκυρα. Και σε αυτό το κεφάλαιο, η γερμανική πρόταση δεν παραπέμπει σε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά σε μία πολυμερή συμφωνία που ενέχει το ρίσκο να καταστεί ανεφάρμοστη, με την πρώτη εσωτερική διαφωνία.

Η μόνη σταθερά της πρότασης είναι η προοπτική της δημιουργίας κλειστών κέντρων στις χώρες πρώτης υποδοχής (στην Ελλάδα και την Ιταλία) και η επίσπευση των διαδικασιών με την εισαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης των αιτήσεων.

Για τις περιπτώσεις που κρίνονται αβάσιμες θα ακολουθεί ταχεία επαναπροώθηση των αιτούντων, κάτι που προσθέτει επιπλέον ευθύνες στην Ελλάδα, αφού είναι αναγκασμένη να αναγνωρίζει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα, ενώ οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να τη χαρακτηρίζουν όπως θέλουν.

Για τη Μέρκελ φαίνεται πως το προσφυγικό έχει γίνει προσωπικό στοίχημα, καθώς η πολιτική που ακολούθησε το 2015 θεωρείται καμπή για το κόμμα της και για το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας. Οχι μόνο δεν θα τολμούσε να ξανανοίξει τα σύνορα, αλλά έχει συγκατανεύσει με την πρόταση Ζεεχόφερ να τα ενισχύσει περαιτέρω, με την περικοπή των κοινωνικών παροχών προς τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην περίπτωση που μετακινηθούν από μία χώρα σε άλλη, δηλαδή προς τη Γερμανία.

Στο διπλωματικό μέρος, το Βερολίνο δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιμείνει στην αναζήτηση πολιτικής λύσης στη Λιβύη. Αύριο στο Μόναχο, μετά τη διάσκεψη για την ασφάλεια, θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που πήραν μέρος στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Αλλες χώρες δεν έχουν προσκληθεί, η ατζέντα θα είναι η ίδια με αυτήν της 19ης Ιανουαρίου, υπό το πρίσμα της νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Γερμανία επιζητεί να κατονομάζονται οι χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων και να παραπέμπονται στην επιτροπή κυρώσεων, ωστόσο αυτή η προοπτική φαίνεται για την ώρα πολύ μακρινή.

Και στο μέτωπο της Συρίας οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το Βερολίνο δεν είναι σε θέση να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο, εάν προηγουμένως δεν βρεθεί νέα ισορροπία στην ιδιότυπη σχέση της Ρωσίας και της Τουρκίας. Και η αίσθηση που πλανάται βαριά, είναι πως δεν αρκεί το κύρος της Μέρκελ για να έχει η Γερμανία ηγεμονικό ρόλο στην Ε.Ε. και στις διεθνείς εξελίξεις, την ώρα που η πολιτική της σκηνή ρέπει στην αβεβαιότητα και η χώρα σε νέα κρίση εσωστρέφειας.


 

 


 

 


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ετσι στήνεται ο αντιπροσφυγικός «άξονας των προθύμων»
Ο καγκελάριος της Αυστρίας επιβεβαίωσε πως θα προωθήσει την κατασκευή προσφυγικών κέντρων κράτησης εκτός της Ενωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και πως βρίσκεται σε συζητήσεις με την Αλβανία. Αναφέρθηκε και σε...
Ετσι στήνεται ο αντιπροσφυγικός «άξονας των προθύμων»
ΕΥΡΩΠΗ
Επανέρχεται η πρόταση για άσυλο στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Βιέννη και Βερολίνο φαίνεται ότι συμφωνούν ότι οι πρόσφυγες πρέπει να σταματάνε στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να περνάνε στα ενδότερα μόνο όσοι έχουν βάσιμες ελπίδες να τους χορηγηθεί άσυλο.
Επανέρχεται η πρόταση για άσυλο στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
ΟΗΕ: Η Αυστρία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων
O OHE δημοσίευσε έκθεση που διαπιστώνει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τομέα του ασύλου από την Αυστρία. Αντιδράσεις από τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.
ΟΗΕ: Η Αυστρία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν ήταν «αρκετά ομοφυλόφιλος» για να του δώσουν άσυλο
Μια απίστευτη δικαιολογία σκαρφίστηκαν σε επιτροπή ασύλου για πρόσφυγες στην Αυστρία, προκειμένου να μην χορηγήσουν άσυλο σε ένα νεαρό Αφγανό πρόσφυγα. «Ο τρόπος που περπατάς, συμπεριφέρεσαι και ντύνεσαι δεν...
Δεν ήταν «αρκετά ομοφυλόφιλος» για να του δώσουν άσυλο
ΕΥΡΩΠΗ
«Μη λειτουργικός» ο Κανονισμός του Δουβλίνου
Η Ανγκελα Μέρκελ πέρασε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο στην Ανδαλουσία επισφραγίζοντας με τον Πέδρο Σάντσεθ τη διμερή συμφωνία Γερμανίας - Ισπανίας για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στη χώρα πρώτης...
«Μη λειτουργικός» ο Κανονισμός του Δουβλίνου
ΕΥΡΩΠΗ
Μέρκελ, Σάντσεθ «εγκαινιάζουν»τις μαζικές επαναπροωθήσεις
Στην Ανδαλουσία θα περάσει αυτό το Σαββατοκύριακο η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, στην εξοχική κατοικία του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, στο Εθνικό Πάρκο Ντονιάνα. Η συνάντηση...
Μέρκελ, Σάντσεθ «εγκαινιάζουν»τις μαζικές επαναπροωθήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας