Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Γερμανίας και ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς σήμερα η πρόεδρος του κόμματος, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία και ότι δεν θα είναι υποψήφια για την καγκελαρία.

Η απερχόμενη πρόεδρος του CDU άφησε αιχμές για τον διαχωρισμό ηγεσίας του κόμματος και της καγκελαρίας και δήλωσε ότι θα μείνει μέχρι να εκλεγεί ο υποψήφιος καγκελάριος.

Ως χρονικό ορίζοντα αυτών των διαδικασιών έδωσε το Συνέδριο του Δεκεμβρίου, στο οποίο ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένη η εκλογή αρχηγού.

Η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ περιέγραψε τον διαχωρισμό ηγεσίας του CDU και Καγκελαρίας ως «αδυναμία» του κόμματος, σε μια περίοδο, όπως είπε, κατά την οποία ήταν σημαντικό το κόμμα να είναι ισχυρό.

«Η προεδρία του κόμματος και η υποψηφιότητα για την Καγκελαρία πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι» δήλωσε και πρόσθεσε ότι χωρίς την ίδια, η διαδικασία ανάδειξης υποψηφίου Καγκελάριου θα είναι «πιο ανοιχτή» και διευκρίνισε ότι το θέμα θα κριθεί σε Συνέδριο και όχι με την ψήφο της βάσης, καθώς η σχετική πρόταση απορρίφθηκε κατά το τελευταίο Συνέδριο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η αρχηγός του CDU δήλωσε ότι η απόφασή της «δεν ήταν απόφαση της στιγμής» μετά τις εξελίξεις στην Θουριγγία, αλλά ότι έχει ωριμάσει εδώ και καιρό μέσα της.

Αναφερόμενη στους χειρισμούς της σχετικά με την εκλογή πρωθυπουργού στην Θουριγγία, εξήγησε ότι αναζήτησε έναν δρόμο που θα οδηγούσε στην απομάκρυνση του φιλελεύθερου Τόμας Κέμεριχ από την πρωθυπουργία, «πάντα σε συνεργασία με τα κομματικά όργανα» και υπογράμμισε ότι το κόμμα της «απορρίπτει κάθε μορφή συνεργασίας με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία εκπροσωπεί τα αντίθετα από όλα όσα συνθέτουν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα».

Ταυτόχρονα, ούτε οι ιδέες της Αριστεράς μπορούν να συνδεθούν με τις αξίες του CDU», διευκρίνισε και, σε ό,τι αφορά την στάση της συντηρητικής πτέρυγας του κόμματός της, της «Πτέρυγας Αξιών» που εμφανίστηκε να «κλείνει το μάτι» σε μια πιθανή συνεργασία με την AfD, η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε ότι «όποιος μιλάει για συνεργασίες με την AfD, απομακρύνεται από τις θεμελιώδεις αξίες του CDU».

Ερωτώμενη, τέλος, εάν πιστεύει ότι η κατάσταση στο κόμμα της θα επηρεάσει τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού, η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ απάντησε ότι δεν αναμένει κάτι τέτοιο.

Το σχόλιο της Μέρκελ

«Πληροφορήθηκα την απόφαση με απόλυτο σεβασμό, αλλά λυπάμαι. Φαντάζομαι ότι δεν ήταν εύκολο», δήλωσε η καγκελάριος ‘Άνγκελα Μέρκελ.

Σε δηλώσεις της πριν από την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, επαίνεσε την κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ κυρίως για την βελτίωση των σχέσεων με την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) και την ευχαρίστησε για το γεγονός ότι προτίθεται να συντονίσει τη διαδικασία ανάδειξης υποψηφίου Καγκελάριου. Τόνισε δε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά μαζί της – και στο πλαίσιο της κυβέρνησης, καθώς η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ θα παραμείνει υπουργός Άμυνας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, ερωτηθείς εάν η Άνγκελα Μέρκελ έχει πλέον αναθεωρήσει την απόφασή της να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Καγκελαρία, επανέλαβε την σχετική της δήλωση, με την οποία δημοσιοποίησε την απόφαση της να μην διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα μετά το τέλος της τρέχουσας θητείας της και τόνισε ότι «σε αυτό δεν υπάρχει κάτι καινούργιο – έτσι έχει η κατάσταση».

Οι τρεις πιθανότεροι διάδοχοι

Τρεις είναι οι πιθανότεροι υποψήφιοι για την ηγεσία του CDU σύμφωνα με το γερμανικό ARD. Πρόκειται για τους Άρμιν Λάσετ, Φρίντριχ Μέρτς και Γενς Σπαν. Και οι τρεις προέρχονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Ο Άρμιν Λάσετ, νυν πρωθυπουργός του εν λόγω κρατιδίου είναι -κατά τον Μάνφρεντ Γκίλνερ του Ινστιτούτου Ερευνών Forsa- ο υποψήφιος με τις καλύτερες προοπτικές να εκλεγεί καγκελάριος, αφού είναι αυτός ο οποίος μπορεί να φέρει πίσω όσους ψήφισαν τους Πράσινους και να σταματήσει τις περαιτέρω διαρροές Χριστιανοδημοκρατών προς αυτούς.

Ο 59χρονος Λάσετ εκπροσωπεί την φιλελεύθερη πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών όπως η καγκελάριος Μέρκελ και η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

«Οι προκλήσεις για τη χώρα μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, είναι τεράστιες», δήλωσε ο Λάσετ, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει εάν ο ίδιος προτίθεται να συμμετάσχει στην διαδικασία διαδοχής. «Αυτό που προέχει τώρα είναι να αναπτύξουμε μια πειστική πρόταση για τους πολίτες», τόνισε.

Ο 64χρονος δικηγόρος Φρίντριχ Μερτς είχε εγκαταλείψει την πολιτική εδώ και καιρό. Μέχρι το 2002 ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος αλλά τον αντικατέστησε η Μέρκελ. Η σχέση τους από τότε έχει καταστραφεί. Επανεμφανίστηκε ξαφνικά στο πολιτικό προσκήνιο όταν η Μέρκελ αποφάσισε να παραδώσει την ηγεσία του κόμματος, αλλά δεν κατάφερε να υπερισχύσει της Κραμπ-Καρενμπάουερ και να εκλεγεί επικεφαλής του κόμματος. Οι οικονομικά φιλελεύθερες απόψεις του και η συντηρητική του στάση σε άλλα θέματα βρίσκουν μεγάλη απήχηση στη βάση των Χριστιανοδημοκρατών.

«Η απόφαση της ‘Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ είναι άξια σεβασμού. Θα της προσφέρω κάθε στήριξη στην προώθηση της διαδικασίας διαδοχής και ανάδειξης υποψηφίου Καγκελάριου», έγραψε ο Μερτς μετά την είδηση της παραίτησης.

Όσον αφορά τον τρίτο υποψήφιο, τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, τίθεται το ερώτημα εάν θα είχε καν τον χρόνο για να εκτεθεί ως υποψήφιος καγκελάριος, αφού δεν περνά βδομάδα κατά την οποία να μην παρουσιάζει κάποιο νομοσχέδιο.

Πολλοί θεωρούν εδώ και καιρό ότι ο 39χρονος υπουργός έχει φιλοδοξίες για την καγκελαρία. Στις εκλογές για νέο επικεφαλής του κόμματος όμως ήρθε τρίτος μετά την Καρενμπάουερ και τον Μερτς.