Oλα δείχνουν πια πως κάτι… σάπιο υπάρχει στην κυβέρνηση Εργατικών της Μάλτας υπό τον Τζόζεφ Μουσκάτ, η οποία κλυδωνίζεται από χθες υπό το βάρος των αλλεπάλληλων υπουργικών παραιτήσεων που προκαλεί η έρευνα για τη σκοτεινή υπόθεση της δολοφονίας της δημοσιογράφου και ερευνήτριας κατά της διαφθοράς Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια.
Το εκρηκτικό ντόμινο των εξελίξεων πυροδοτούν οι συλλήψεις ανθρώπων-κλειδιά για τη διαλεύκανση του στυγερού εγκλήματος που έχουν αρχίσει, όπως φαίνεται, να… κελαηδούν στις αρχές.
Την αρχή των πολύκροτων ανακοινώσεων έκανε ο ίδιος ο Μουσκάτ, στην πρωτεύουσα της χώρας Βαλέτα, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους πως ο προσωπάρχης του (από το 2013) Κιθ Σκέμπρι παραιτείται.
Ερωτηθείς για τα κίνητρα της απόφασης, εν μέσω πληροφοριών πως ο Σκέμπρι ήδη ανακρίνεται από την αστυνομία και το σπίτι του ερευνάται, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός απάντησε πως είναι πρόωρο να γίνουν εικασίες για το κατά πόσον πράγματι ανακρίνεται και για ποιο θέμα, παραδεχόμενος πάντως πως η χρονική στιγμή της αποχώρησής του είναι «ατυχής».
Ωρες αργότερα, ο υπουργός Τουρισμού και πρώην Ενέργειας Κόνραντ Μίτσι ανήγγειλε επίσης την παραίτησή του. Το «κακό» τρίτωσε όταν ο υπουργός Οικονομίας Κρίστιαν Καρντόνα ανακοίνωσε πως για λόγους «εθνικού συμφέροντος» θέτει εαυτόν σε διαθεσιμότητα από τα κυβερνητικά του καθήκοντα μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας για την εκτέλεση της Γκαλίζια. Ο Καρντόνα είχε ανακριθεί από την αστυνομία το περασμένο Σάββατο.
Αποδοκιμασίες
Οι καταιγιστικές εξελίξεις προκάλεσαν και διακοπή της χθεσινής συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, με βουλευτές της αντιπολίτευσης να γιουχάρουν την κυβέρνηση αποκαλώντας τη «μαφία».
Και οι τρεις πολιτικοί επιμένουν πως δεν έχουν καμία σχέση με τη στυγνή δολοφονία της δημοσιογράφου, που ενοχλούσε βαθύτατα το πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο της μικρότερης χώρας της Ε.Ε., ξεψαχνίζοντας επί σειρά ετών σκάνδαλα στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης και της επιχειρηματικής ελίτ. Την έβγαλαν από τη μέση με μαφιόζικο τρόπο, ανατινάζοντας με βόμβα το αυτοκίνητό της τον Οκτώβρη του 2017.
Η εκτέλεση είχε προξενήσει πανευρωπαϊκό σοκ, εντείνοντας την καχυποψία για τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την κατάπτωση του κράτους δικαίου στη Μάλτα, που έχει καταγγελθεί στο παρελθόν ως φορολογικός παράδεισος.
Ο Σκέμπρι και ο Μίτσι (που είχαν μηνύσει την Γκαλίζια για συκοφαντική δυσφήμηση έξι μήνες προτού δολοφονηθεί, αφού τους ονομάτιζε στο μπλογκ της ως υπόπτους για εμπλοκή σε σκάνδαλα διαφθοράς) δέχονταν ασφυκτικές πιέσεις να παραιτηθούν λόγω των οικονομικών δεσμών που φέρεται να διατηρούσαν με τον Μαλτέζο επιχειρηματία Γιόργκεν Φένετς, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη βδομάδα πάνω στο γιοτ του, καθώς επιχειρούσε να το σκάσει από το μεσογειακό νησί.
Μετά τη σύλληψη τριών αντρών που κατηγορούνται ως οι φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος, η έρευνα για τη δολοφονία είχε βαλτώσει, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της οικογένειας της αδικοχαμένης που κατήγγειλε σκόπιμη κυβερνητική αδράνεια και απόπειρα συγκάλυψης των ηθικών αυτουργών.
Διαρροή δεδομένων
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν συνελήφθη πρόσφατα ο Μέλβιν Θέουμα, που φέρεται να λειτουργούσε ως μεσάζοντας ανάμεσα στους εντολείς και τους εκτελεστές της δημοσιογράφου. Τη Δευτέρα έλαβε τελικά προεδρική αμνηστία με αντάλλαγμα την παροχή αποδεικτικών στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στα δικαστήρια. Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως παρέδωσε στις αρχές ηχητικά ντοκουμέντα. Ο δε Φένετς φέρεται επίσης έτοιμος να… καρφώσει τον Σκέμπρι.
Δημοσιογραφικές έρευνες είχαν αποκαλύψει πέρσι πως ο επιχειρηματίας ήταν ιδιοκτήτης της εξωχώριας εταιρείας-κέλυφος 17 Black, που κατονομαζόταν σε ηλεκτρονική αλληλογραφία ως όχημα για την κρυφή χρηματοδότηση άλλων εξωχώριων εταιρειών-κελύφη στον Παναμά, ιδιοκτησίας του Σκέμπρι και του Μίτσι.
Πέρα από τα διάσημα Panama Papers όπου επίσης κατονομαζόταν η 17 Black, η Γκαλίζια είχε γίνει αποδέκτρια μαζικής διαρροής δεδομένων από την εταιρεία ενέργειας Electrogas, συνιδιοκτησίας του Φένετς και του «αμαρτωλού» γερμανικού κολοσσού Siemens, που είχε αναλάβει να κατασκευάσει μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Μάλτα. Η 17 Black μάλιστα φαίνεται πως ετοιμαζόταν να κάνει πληρωμές δύο εκατομμυρίων δολαρίων στις παναμέζικες εταιρείες των Σκέμπρι και Μίτσι.
Η Siemens δηλώνει τώρα πως δεν είχαν υποπέσει στην αντίληψή της ενδείξεις επιλήψιμων πράξεων από υπαλλήλους της, ενώ -στον απόηχο της παραίτησης του Φένετς από το τιμόνι της Electrogas- υποστηρίζει πως είχε ζητήσει την αντικατάστασή του από τον περασμένο Μάρτιο, όταν εκπρόσωποί της είχαν συναντηθεί μαζί του. Αρα, γνώριζε πως κάτι «παίζεται» ήδη από την άνοιξη…
«Ο,τι κι αν λέει ο κόσμος, δεν υπάρχει ατιμωρησία σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Μουσκάτ στο Reuters, αρνούμενος να παραιτηθεί, με το ειδησεογραφικό πρακτορείο να επισημαίνει πως ο Μαλτέζος πρωθυπουργός είναι στενός φίλος του Σκέμπρι και είχε επανειλημμένα αρνηθεί να τον αποπέμψει, παρά τις μακροχρόνιες καταγγελίες σε βάρος του για διαφθορά.
«Ο Μουσκάτ, που σπατάλησε τρία χρόνια αναλαμβάνοντας πλήρη ευθύνη για τον Σκέμπρι, πρέπει να αποχωρήσει τώρα. Απλά δεν μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη πως δεν θα παρεμποδίσει τη Δικαιοσύνη. Το έχει κάνει ήδη για υπερβολικά πολύ καιρό», τουίταρε χθες ο γιος της Γκαλίζια, Μάθιου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας