Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λεονταρισμοί στη... χώνεψη
AP Photo/Olivier Matthys, Pool
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λεονταρισμοί στη... χώνεψη

  • A-
  • A+
Η Γαλλία, πίσω από την οποία βρίσκονται η Ολλανδία με τη Δανία, «φρέναρε» τις προσδοκίες Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς ο πρόεδρος Μακρόν επιμένει ότι πρέπει να αποφασιστούν διάφορες μεταρρυθμίσεις και μετά να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πλούσιο το γεύμα χθες των Ευρωπαίων ηγετών μετά την απογευματινή συζήτηση για τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής όσον αφορά τη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. την 31η Οκτωβρίου. Το γεύμα περιελάμβανε την τουρκική εισβολή στη Συρία, το μεταναστευτικό, την απόφαση των ΥΠΕΞ να θεσπιστεί ένα πλαίσιο επιβολής περιοριστικών μέτρων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που θεωρούνται υπεύθυνα για τις παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Για την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, το χαλί ήταν στρωμένο από τους ΥΠΕΞ των «28» που συνεδρίασαν την περασμένη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο. Με άλλα λόγια καταδίκη της Τουρκίας, η οποία καλείται να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Μια προσεκτική αντιμετώπιση της κατάστασης, υπό τον φόβο να πραγματοποιήσει την απειλή του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και να «ανοίξει την πόρτα» προς την Ευρώπη στους πρόσφυγες-μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα του, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε 3,5 εκατ. άτομα.

Η επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας δεν υπήρχε στο μενού της συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών

Η επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας δεν υπήρχε στο μενού και θα ήταν έκπληξη να θέσει κάποιος τέτοιο θέμα. Και δικαιολογημένα: Τα οικονομικά συμφέροντα, ιδίως της Γερμανίας και της Γαλλίας, δεν επιτρέπουν τέτοιες κινήσεις... Αλλωστε, για τον λόγο αυτό έχει διαχωριστεί το θέμα της τουρκικής εισβολής στη Συρία από το μεταναστευτικό. Για το δεύτερο, όπως είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης, η Τουρκία παραμένει «στρατηγικός εταίρος» και μάλιστα βρίσκεται στα σκαριά η 3η δόση χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς την Αγκυρα, η οποία γκρινιάζει ότι δεν έχει εισπράξει ακόμη ένα μέρος της δεύτερης δόσης.

Αντίθετα, υπήρχε στο τραπέζι η συμφωνία των ΥΠΕΞ να επιβληθούν εθνικά εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία. Προσοχή, όχι σε επίπεδο Ε.Ε., δεδομένου ότι προέκυψε βέτο της Μ. Βρετανίας, που σε δύο εβδομάδες λέει bye-bye στους «27», αλλά εθελοντικά. Μια απόφαση που βολεύει όλο τον κόσμο και κυρίως τις Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία που είναι οι βασικοί προμηθευτές όπλων στην Τουρκία... Οι ηγέτες, λοιπόν, θα ενέκριναν στο γεύμα χωρίς δυσκολία την απόφαση των ΥΠΕΞ. Αλλωστε, ποιος ελέγχει;

Αλλη απόφαση των ΥΠΕΞ που περίμενε τη σφραγίδα των ηγετών ήταν η θέσπιση πλαισίου για τη λήψη περιοριστικών μέτρων κατά φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν εμπλακεί στις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η εξέταση των τεχνικών πτυχών κράτησε τέσσερις ολόκληρους μήνες -η απόφαση ελήφθη στις 15 Ιουλίου- και άγνωστο παραμένει πότε θα αποκτήσει μορφή το πλαίσιο. «Σύντομα», έχει δηλώσει η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά αν χρειαστούν μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι Τούρκοι θα έχουν ήδη βρει... πετρέλαιο.

Στο θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, η Γαλλία, πίσω από την οποία βρίσκονται η Ολλανδία με τη Δανία, έχει υποβάλει βέτο και ο πρόεδρος Μακρόν επιμένει ότι πρέπει να αποφασιστούν διάφορες μεταρρυθμίσεις στην όλη διαδικασία και μετά να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις εν λόγω δύο χώρες, οι πρωθυπουργοί των οποίων βρέθηκαν στις Βρυξέλλες ζητώντας ένα χέρι βοήθειας για την προώθηση των αιτημάτων τους.

Πολλές χώρες τις υποστηρίζουν, αλλά από τη μια η Γαλλία και από την άλλη η Ολλανδία με τη Δανία, που φωνάζουν για εγκληματικές δραστηριότητες Αλβανών υπηκόων, ορθώνουν εμπόδια. Και τα σπασμένα πληρώνει η Βόρεια Μακεδονία, δεδομένου ότι οι δύο χώρες πάνε πακέτο... Ετσι, αυτό που αναμενόταν στο γεύμα είναι μια καλοφτιαγμένη διατύπωση στην οποία οι «27» θα υπόσχονται την επανεξέταση του όλου θέματος εντός του 2020, αφήνοντας να πλανάται μια θετική εξέλιξη.

ΕΥΡΩΠΗ
Απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. σε δύο Τούρκους υπηκόους
Επιτέλους, προχώρησαν κάπως τα στοχευμένα μέτρα που αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ των «27» τον περασμένο Νοέμβριο κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις της τελευταίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. σε δύο Τούρκους υπηκόους
ΕΥΡΩΠΗ
Παρατηρήσεις της Κομισιόν προς την Τουρκία
Συστάσεις προς την Τουρκία απηύθυνε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψε με τη Λιβύη, αποφεύγοντας, όμως, να καταδικάσει την ενέργεια της Αγκυρας.
Παρατηρήσεις της Κομισιόν προς την Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
«Νέος διάλογος Ε.Ε. - Τουρκίας»
Ο Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε για το μεταναστευτικό με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ● Στην Ελλάδα την Πέμπτη η πρώτη, για το...
«Νέος διάλογος Ε.Ε. - Τουρκίας»
ΕΥΡΩΠΗ
ΗΠΑ: «Οι S-400 μας ενοχλούν, αλλά η Τουρκία χρειάζεται στήριξη»
Μπορεί η Ουάσινγκτον να είναι διχασμένη όσον αφορά την Άγκυρα εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, ωστόσο ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι υποστήριξε ότι στο ζήτημα...
ΗΠΑ: «Οι S-400 μας ενοχλούν, αλλά η Τουρκία χρειάζεται στήριξη»
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ερντογάν την πάτησε στη Συρία και τώρα εκβιάζει με τους πρόσφυγες
Σε περιπέτειες έβαλε την Τουρκία η ανάμιξή της στη Συρία, εκτιμά ο Μπιζάν Ντζιρ Σαράι, ειδικός σε θέματα Eξωτερικής Πολιτικής των Γερμανών Φιλελευθέρων.
Ο Ερντογάν την πάτησε στη Συρία και τώρα εκβιάζει με τους πρόσφυγες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας