Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λεονταρισμοί στη... χώνεψη
AP Photo/Olivier Matthys, Pool
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λεονταρισμοί στη... χώνεψη

  • A-
  • A+
Η Γαλλία, πίσω από την οποία βρίσκονται η Ολλανδία με τη Δανία, «φρέναρε» τις προσδοκίες Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς ο πρόεδρος Μακρόν επιμένει ότι πρέπει να αποφασιστούν διάφορες μεταρρυθμίσεις και μετά να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πλούσιο το γεύμα χθες των Ευρωπαίων ηγετών μετά την απογευματινή συζήτηση για τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής όσον αφορά τη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. την 31η Οκτωβρίου. Το γεύμα περιελάμβανε την τουρκική εισβολή στη Συρία, το μεταναστευτικό, την απόφαση των ΥΠΕΞ να θεσπιστεί ένα πλαίσιο επιβολής περιοριστικών μέτρων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που θεωρούνται υπεύθυνα για τις παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Για την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, το χαλί ήταν στρωμένο από τους ΥΠΕΞ των «28» που συνεδρίασαν την περασμένη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο. Με άλλα λόγια καταδίκη της Τουρκίας, η οποία καλείται να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Μια προσεκτική αντιμετώπιση της κατάστασης, υπό τον φόβο να πραγματοποιήσει την απειλή του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και να «ανοίξει την πόρτα» προς την Ευρώπη στους πρόσφυγες-μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα του, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε 3,5 εκατ. άτομα.

Η επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας δεν υπήρχε στο μενού της συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών

Η επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας δεν υπήρχε στο μενού και θα ήταν έκπληξη να θέσει κάποιος τέτοιο θέμα. Και δικαιολογημένα: Τα οικονομικά συμφέροντα, ιδίως της Γερμανίας και της Γαλλίας, δεν επιτρέπουν τέτοιες κινήσεις... Αλλωστε, για τον λόγο αυτό έχει διαχωριστεί το θέμα της τουρκικής εισβολής στη Συρία από το μεταναστευτικό. Για το δεύτερο, όπως είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης, η Τουρκία παραμένει «στρατηγικός εταίρος» και μάλιστα βρίσκεται στα σκαριά η 3η δόση χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς την Αγκυρα, η οποία γκρινιάζει ότι δεν έχει εισπράξει ακόμη ένα μέρος της δεύτερης δόσης.

Αντίθετα, υπήρχε στο τραπέζι η συμφωνία των ΥΠΕΞ να επιβληθούν εθνικά εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία. Προσοχή, όχι σε επίπεδο Ε.Ε., δεδομένου ότι προέκυψε βέτο της Μ. Βρετανίας, που σε δύο εβδομάδες λέει bye-bye στους «27», αλλά εθελοντικά. Μια απόφαση που βολεύει όλο τον κόσμο και κυρίως τις Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία που είναι οι βασικοί προμηθευτές όπλων στην Τουρκία... Οι ηγέτες, λοιπόν, θα ενέκριναν στο γεύμα χωρίς δυσκολία την απόφαση των ΥΠΕΞ. Αλλωστε, ποιος ελέγχει;

Αλλη απόφαση των ΥΠΕΞ που περίμενε τη σφραγίδα των ηγετών ήταν η θέσπιση πλαισίου για τη λήψη περιοριστικών μέτρων κατά φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν εμπλακεί στις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η εξέταση των τεχνικών πτυχών κράτησε τέσσερις ολόκληρους μήνες -η απόφαση ελήφθη στις 15 Ιουλίου- και άγνωστο παραμένει πότε θα αποκτήσει μορφή το πλαίσιο. «Σύντομα», έχει δηλώσει η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά αν χρειαστούν μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι Τούρκοι θα έχουν ήδη βρει... πετρέλαιο.

Στο θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, η Γαλλία, πίσω από την οποία βρίσκονται η Ολλανδία με τη Δανία, έχει υποβάλει βέτο και ο πρόεδρος Μακρόν επιμένει ότι πρέπει να αποφασιστούν διάφορες μεταρρυθμίσεις στην όλη διαδικασία και μετά να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις εν λόγω δύο χώρες, οι πρωθυπουργοί των οποίων βρέθηκαν στις Βρυξέλλες ζητώντας ένα χέρι βοήθειας για την προώθηση των αιτημάτων τους.

Πολλές χώρες τις υποστηρίζουν, αλλά από τη μια η Γαλλία και από την άλλη η Ολλανδία με τη Δανία, που φωνάζουν για εγκληματικές δραστηριότητες Αλβανών υπηκόων, ορθώνουν εμπόδια. Και τα σπασμένα πληρώνει η Βόρεια Μακεδονία, δεδομένου ότι οι δύο χώρες πάνε πακέτο... Ετσι, αυτό που αναμενόταν στο γεύμα είναι μια καλοφτιαγμένη διατύπωση στην οποία οι «27» θα υπόσχονται την επανεξέταση του όλου θέματος εντός του 2020, αφήνοντας να πλανάται μια θετική εξέλιξη.

ΕΥΡΩΠΗ
Πονοκέφαλος για Ε.Ε. και Βερολίνο ο ρόλος - κλειδί του Ταγίπ Ερντογάν
Τα αποτελέσματα της συμφωνίας ΗΠΑ-Τουρκίας για την προσωρινή παύση των επιχειρήσεων στη Συρία αναμένει η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγοντας επί του παρόντος να διατυπώσει τα ερωτήματα που εγείρονται ως προς το...
Πονοκέφαλος για Ε.Ε. και Βερολίνο ο ρόλος - κλειδί του Ταγίπ Ερντογάν
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συμφωνία για τις προκλήσεις, «κρυφτούλι» για τον πόλεμο
Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 έκαναν χθες στο Λουξεμβούργο ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα που οδηγεί στην επιβολή σημαντικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας για παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Συμφωνία για τις προκλήσεις, «κρυφτούλι» για τον πόλεμο
ΕΥΡΩΠΗ
Κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο ετοιμάζει η Ε.Ε.
Κυρώσεις κατά της Άγκυρας, για τις παράνομες γεωτρήσεις που πραγματοποιεί ανοικτά της Κύπρου, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζουν σε κοινό ανακοινωθέν τους οι 28 υπουργοί Εξωτερικών.
Κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο ετοιμάζει η Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Με τη γενοκτονία των Αρμενίων συνέκρινε ο Σαλβίνι το Κουρδικό
Να σταματήσει κάθε χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΈ και την Ιταλία, λόγω της εισβολής της Άγκυρας στη ΒΑ Συρία, ζητάει ο Ματέο Σαλβίνι.
Με τη γενοκτονία των Αρμενίων συνέκρινε ο Σαλβίνι το Κουρδικό
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χλιαρές και φοβισμένες ευρω-καταδίκες
Από τις αντιδράσεις των περισσότερων Ευρωπαίων αξιωματούχων και αρχηγών κρατών απέναντι στην τουρκική εισβολή στη Συρία γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τρέμουν στο ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να υλοποιήσει την...
Χλιαρές και φοβισμένες ευρω-καταδίκες
ΕΥΡΩΠΗ
Μηνύματα Τουσκ στην Άγκυρα από τη Λευκωσία
Την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που επισκέπτεται την Κύπρο και έχει επαφές με την πολιτειακή...
Μηνύματα Τουσκ στην Άγκυρα από τη Λευκωσία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας