Το βίντεο με τη στιγμή που ένας έφηβος Ελληνοκύπριος κατέβασε την τουρκική σημαία από ιστό σε δημοτικό σχολείο της κατεχόμενης Λύσης Αμμοχώστου κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.
Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Κυριακή κατά τη διάρκεια της πρώτης λειτουργίας στην Παναγία της Λύσης, που βρίσκεται κοντά στο σχολείο, 45 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.
Από τότε οι αστυνομικές κατοχικές αρχές αναζητούν τον 16χρονο μαθητή, σύμφωνα με τουρκοκυπριακά και τουρκικά μέσα που μεταδίδουν επίσης πως πριν ο ίδιος μπει στην αυλή, πήρε μια φωτογραφία του Ραούφ Ντενκτάς μέσα από αίθουσα του κτιρίου.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λύσης, Αντρέας Καουρής, σε δηλώσεις του «έκανε λόγο για μεμονωμένο περιστατικό».
Η κίνηση του έφηβου ξυπνάει μνήμες από τις δολοφονίες των Ελληνοκύπριων Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού από Τούρκους, όταν προσπάθησαν να κατεβάσουν τουρκικές σημαίες από κατεχόμενα εδάφη, στις 11 και 14 Αυγούστου του 1996 αντίστοιχα. Το 2008 το ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία για τους φόνους.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας