Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Νόμιμο το κλείσιμο του Κοινοβουλίου» λέει βρετανικό δικαστήριο

Ο Μπόρις Τζόνσον στο Αμπερντίν, ενώ επιχειρεί να «δαμάσει» έναν σκοτσέζικο ταύρο...

Andrew Milligan/PA via AP

«Νόμιμο το κλείσιμο του Κοινοβουλίου» λέει βρετανικό δικαστήριο

  • A-
  • A+
Εργατικοί και Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας ανακοίνωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τη Δευτέρα υπέρ πρόωρων εκλογών

Ανώτερο δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε ότι η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει από τη βασίλισσα να κλείσει το βρετανικό κοινοβούλιο για πέντε εβδομάδες είναι «νόμιμη». Η απόφαση, η οποία είναι ένα ακόμη επεισόδιο στο μακροσκελές σίριαλ του Brexit, αναμένεται να πάει και στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για επικύρωση, καθώς έχει ήδη ασκηθεί έφεση.

Όπως αναφέρει η απόφαση επί της προσφυγής της Τζίνα Μίλερ, την οποία στηρίζει το κίνημα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. και Εργατικοί βουλευτές, το κλείσιμο του κοινοβουλίου τα τελευταία 40 χρόνια «ποτέ δεν έχει διαρκέσει πάνω από μία εβδομάδα».

Η προσφυγή της Μίλερ χαρακτήριζε την ενέργεια του Μπόρις Τζόνσον «παράνομη κατάχρηση εξουσίας».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έχει ορίσει ότι στις 17 Σεπτεμβρίου θα εκδικάσει και άλλες προσφυγές σχετικά με το θέμα του κλεισίματος του Κοινοβουλίου, ενώ το ανώτατο δικαστήριο της Σκοτίας έχει απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα έως ότου εκδικαστεί η απόφαση επί της προσφυγής κατά της νομιμότητας της ενέργειας του Μπόρις Τζόνσον. Ανάλογη προσφυγή έχει οριστεί να εξεταστεί στις 14 Οκτωβρίου σε δικαστήριο του Μπέλφαστ.

Το ανώτατο δικαστήριο της Σκοτίας ανακοίνωσε ότι δεν θα εκδώσει την απόφασή του πριν από την Τετάρτη, παρά το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να κλείσει νωρίτερα. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, έπειτα από αίτημα των προσφευγόντων να επιταχυνθεί η διαδικασία, είπε ότι δεν μπορεί να λάβει τόσο σοβαρή απόφαση σε καθεστώς πίεσης.

Το γεγονός, αν και έχει τη σημασία του, δεν αλλάζει επί της ουσίας τα όποια δεδομένα για το Brexit, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της Δευτέρας θα ζητήσει ξανά ψηφοφορία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, στις οποίες και σήμερα οι Εργατικοί δήλωσαν ότι δεν θα συναινέσουν. Επίσης, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ωστόσο, όπως εξήγησε η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, Έμιλι Θόρνμπερι, πρώτα θα περιμένουν να δουν αν θα κλείσει το Κοινοβούλιο, για να μη χάσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το δικαίωμα να λάβουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν και οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP), με ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι «δεν θα επιτρέψουν στον Τζόνσον να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών».

Ανάλογη ήταν και η θέση του ουαλικού Plaid Cymru, που ανακοίνωσε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν συμφωνήσει σε αυτό.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση μετά τη συνάντηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν πρόκειται να στηρίξουν διεξαγωγή εκλογών πριν από τον Νοέμβριο.

«Θα φέρω συμφωνία»

Από το Αμπερντίν της Σκοτίας, όπου βρίσκεται, ο Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι πεπεισμένος ότι «θα φέρει συμφωνία με την Ε.Ε.» για το Brexit.

H δήλωση αυτή, βέβαια, προκάλεσε σκωπτικά σχόλια στον βρετανικό Τύπο, διότι λίγο αργότερα, όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει στην ύπαρξη του τέρατος του Λοχ Νες, δήλωσε:

«Κάπου βαθιά μέσα μου το πιστεύω» και ότι «δεν υπάρχει σαφής επιστημονική απόδειξη ότι δεν υπάρχει».

Όπως σχολιάζουν, προφανώς ήθελε να πει ότι τείνει να πιστεύει στο αδύνατο.

«Καλύτερα σε χαντάκι»

Χθες, έπειτα από μια σειρά κοινοβουλευτικές ήττες, ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε ότι δεν θα ζητήσει ποτέ παράταση της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. και ότι «προτιμά να βρεθεί νεκρός σε χαντάκι».

Υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι η παράταση θα κόστιζε ένα δισεκατομμύριο λίρες τον μήνα και θα ήταν «εντελώς άσκοπη».

Είπε δε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές στα μέσα Οκτωβρίου για να αποφασίσει ο λαός.

«Θέλουμε εκλογές στις 15 Οκτωβρίου», είπε ενώ τόνισε ότι «δεσμεύεται» ότι θα διεξαχθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 17-18 Οκτωβρίου. Όπως είπε, «δεν θέλω καθόλου» να γίνουν εκλογές αλλά δεν βλέπει άλλη διέξοδο.

«Αν ο λαός πιστεύει πραγματικά ότι θα πρέπει να μείνουμε στην Ε.Ε. και μετά την 31η Οκτωβρίου, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι», τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον.

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία είναι καταιγιστικές, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον έχει χάσει την πλειοψηφία της μίας έδρας που είχε στη Βουλή, ο αδελφός του Τζο Τζόνσον, υφυπουργός Πανεπιστημίων, παραιτήθηκε από την έδρα και το κόμμα, θέτοντας ζήτημα «εθνικού συμφέροντος».

Μέσα σε λίγες ημέρες ένας Συντηρητικός βουλευτής και μία βουλευτής των Εργατικών προσχώρησαν στο κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Ρίνε: «Δεν φαίνεται πιθανή συμφωνία με το Λονδίνο»

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, της χώρας που ασκεί την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε., Άντι Ρίνε, δήλωσε ότι η προοπτική ενός συμβιβασμού με το Λονδίνο για συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν φαίνεται τώρα πιθανή».

«Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει εκεί. Είναι αρκετά προφανές ότι δεν θα πετύχουμε μια συμφωνία για το Brexit», δήλωσε ο Άντι Ρίνε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι στο Ελσίνκι. 

«Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα για να μην υπάρξουν απώλειες, αλλά αυτό δεν φαίνεται πιθανό αυτήν τη στιγμή», πρόσθεσε.

ΕΥΡΩΠΗ
Ο Τζόνσον έχασε την πρώτη μάχη στη Βουλή
Στην ψηφοφορία για τον έλεγχο της Βουλής, ώστε να ψηφιστεί την Τετάρτη το νομοσχέδιο που θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να καθυστερήσει το Brexit για τρεις μήνες, η ήττα του Μπόρις Τζόνσον ήταν...
Ο Τζόνσον έχασε την πρώτη μάχη στη Βουλή
ΕΥΡΩΠΗ
Βγάζει τη Βουλή από τη μέση ο Μπόρις Τζόνσον
Η έκφραση «πολιτική θύελλα» δεν επαρκεί για να αποδώσει τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε ο... Μπόρις ο Τρομερός με τη μεθόδευσή του να αναστείλει για πέντε βδομάδες τη λειτουργία του βρετανικού Κοινοβουλίου.
Βγάζει τη Βουλή από τη μέση ο Μπόρις Τζόνσον
ΕΥΡΩΠΗ
Επιχείρηση πειθούς από τον Τζόνσον εν όψει της ψηφοφορίας του Σαββάτου
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει επιδοθεί σε εκστρατεία να πείσει συμμάχους και αντιπάλους να στηρίξουν τη συμφωνία για το Brexit που πέτυχε με τις Βρυξέλλες, έως το απόγευμα του Σαββάτου που θα τεθεί σε ψηφοφορία...
Επιχείρηση πειθούς από τον Τζόνσον εν όψει της ψηφοφορίας του Σαββάτου
ΕΥΡΩΠΗ
Στη δημοσιότητα μυστικά έγγραφα της κυβέρνησης για το άτακτο Brexit
Πολίτες και επιχειρήσεις δεν είναι προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις ενός άτακτου  Brexit, εκτιμά η βρετανική κυβέρνηση, στην μυστική έκθεση της με την κωδική ονομασία Yellowhammer, που...
Στη δημοσιότητα μυστικά έγγραφα της κυβέρνησης για το άτακτο Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Διπλό «χαστούκι» στον Τζόνσον
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο που μπλοκάρει το Brexit χωρίς συμφωνία. Δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία δύο τρίτων η πρότασή του για εκλογές στις 15 Οκτωβρίου. Διέγραψε τους 21 αντάρτες βουλευτές ο Βρετανός...
Διπλό «χαστούκι» στον Τζόνσον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας