Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διαλύεται η Βουλή στο Κόσοβο, ολοταχώς για εκλογές η χώρα

Ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο του Κοσόβου - φωτ. αρχείου

AP Photo/Visar Kryeziu

Διαλύεται η Βουλή στο Κόσοβο, ολοταχώς για εκλογές η χώρα

  • A-
  • A+

Προς πρόωρες εκλογές πηγαίνει το Κόσοβο, καθώς οι βουλευτές της χώρας ψήφισαν υπέρ της διάλυσης του Κοινοβουλίου, εξαιτίας της παραίτησης του πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι τον Ιούλιο, γιατί κλήθηκε σε ανάκριση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου την περίοδο της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Υπέρ της διάλυσης του Κοινοβουλίου ψήφισαν συνολικά 89 από τους 120 βουλευτές και, σύμφωνα με τον νόμο, οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν εντός περιόδου 45 ημερών. 

«Το Κοινοβούλιο αποφάσισε να διαλύσει την έκτη Συνέλευση. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Κοσόβου» ώστε να οργανωθούν πρόωρες εκλογές, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Καντρί Βεσέλι. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, πιθανότερη ημερομηνία για τις εκλογές είναι η 6η Οκτωβρίου.

Ο Ραμούς Χαραντινάι, το γραφείο του οποίου διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως με την ψηφοφορία αυτή «το Κόσοβο (...) έστειλε ένα σημάδι μεγάλης ωριμότητας και δημοκρατίας».

«Ο διάλογος (με τη Σερβία) είναι ένα από τα σημαντικά θέματα. Πιστεύω ότι θα πρέπει να συζητήσουμε το θέμα αυτό μετά τις εκλογές», πρόσθεσε.

Οι εξελίξεις αυτές στο Κόσοβο πάντως θα καθυστερήσουν την επανάληψη του διαλόγου με τη Σερβία, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της, η οποία ανακηρύχθηκε το 2008.

Ο διάλογος άρχισε το 2011 με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται εδώ και μήνες σε νεκρό σημείο.

Ο πολιτικός αναλυτής Αρτόν Μουχατζίρι θεωρεί πως η επανάληψη του διαλόγου θα είναι κρίσιμης σημασίας για τον σχηματισμό οποιασδήποτε νέας κυβέρνησης.

«Έχει χαθεί πολύς χρόνος και μια κυβέρνηση, που δεν θα έχει θετική προσέγγιση στον διάλογο με τη Σερβία, δεν θα γίνει ανεκτή» από τους Δυτικούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Επίσης, άλλοι αναλυτές εκτιμούν πως οι εκλογές μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία δυνάμεων σ' αυτή την εύθραυστη δημοκρατία. Στο κοινοβούλιο κυριαρχούσαν στο παρελθόν συνασπισμοί με επικεφαλής πρώην πολεμάρχους, όπως οι Χαρντινάι και Θάτσι.

Ενδεχόμενοι νέοι συνασπισμοί ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν για παράδειγμα να σπρώξουν στην αντιπολίτευση το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου του προέδρου Θάτσι για πρώτη φορά εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.

Επιπλέον, ο Χαραντινάι υποσχέθηκε πως θα επιστρέψει στην πολιτική, αν δεν του απαγγελθούν κατηγορίες.

Η δίωξη Χαραντινάι

Ο Ραμούς Χαραντινάι θεωρείται από το ΔΠΔ ύποπτος για εγκλήματα πολέμου και κλήθηκε από τον εισαγγελέα για να δώσει εξηγήσεις όσον αφορά τον ρόλο του στην εξέγερση του 1998-99 εναντίον των σερβικών δυνάμεων, όταν ήταν διοικητής ανταρτών του Στρατού για την Απελευθέρωση του Κοσόβου (UCK). 

Είναι η τρίτη φορά μέσα σε 20 χρόνια που ο Ράμους Χαραντινάι θεωρείται ύποπτος για εγκλήματα πολέμου.

Οι δύο προηγούμενες φορές ήταν το 2005 και το 2011 όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και αφού δικάστηκε, κρίθηκε αθώος και στις δύο δίκες.

Να σημειωθεί ότι στις δίκες εκείνες πολλοί μάρτυρες κατηγορίας αρνήθηκαν να καταθέσουν και κάποιοι εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς.

Το ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα του UCK ιδρύθηκε το 2015 από τη Βουλή του Κοσόβου μετά από ασφυκτικές πιέσεις των δυτικών χωρών.

Άρχισε να λειτουργεί το 2017, έχει έδρα τη Χάγη, εφαρμόζει τον ποινικό κώδικα του Κοσόβου. Ωστόσο απαρτίζεται από ξένους εισαγγελείς και δικαστές και ασχολείται αποκλειστικά με εγκλήματα που φέρεται να διέπραξαν μαχητές του UCK την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου του 1998 έως την 31η Δεκεμβρίου του 2000.

ΕΥΡΩΠΗ
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου για να δικαστεί στη Χάγη
Το ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, με έδρα τη Χάγη, κάλεσε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι να απολογηθεί ως κατηγορούμενος για τις...
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου για να δικαστεί στη Χάγη
ΕΥΡΩΠΗ
Πέρασε πρόταση κατά της ακύρωσης των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία
Με τη συντριπτική πλειοψηφία των 100 υπέρ έναντι 7 κατά πέρασε από το αλβανικό κοινοβούλιο η πρόταση της κυβέρνησης κατά της απόφασης του προέδρου της χώρας, Ιλίρ Μέτα, να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές.
Πέρασε πρόταση κατά της ακύρωσης των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία
ΕΥΡΩΠΗ
Ο νέος πρωθυπουργός της Ρωσίας και η επόμενη ημέρα για τον Πούτιν
Αίσθηση προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του προέδρου της Ρωσίας, τις οποίες ακολούθησε η αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού Ντίμτρι Μεντβέντεφ και όλου του υπουργικού συμβουλίου.
Ο νέος πρωθυπουργός της Ρωσίας και η επόμενη ημέρα για τον Πούτιν
ΕΥΡΩΠΗ
Βουλευτικές εκλογές βαρόμετρο για τον Λουκασένκο στη Λευκορωσία
Στις κάλπες προσέρχονται οι ψηφοφόροι στη Λευκορωσία για να εκλέξουν τη νέα Βουλή της χώρας, παρουσία τουλάχιστον 400 παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Βουλευτικές εκλογές βαρόμετρο για τον Λουκασένκο στη Λευκορωσία
ΕΥΡΩΠΗ
Αρρώστησαν εκλογικοί αντιπρόσωποι που άνοιξαν κάλπες στο Κόσοβο
Στο νοσοκομείο με προβλήματα υγείας μεταφέρθηκαν εκλογικοί αντιπρόσωποι που άνοιξαν ψηφοδέλτια από τις κάλπες των πρόωρων εκλογών στο Κόσοβο. Παρουσίασαν αλλεργικές αντιδράσεις και δερματικά προβλήματα.
Αρρώστησαν εκλογικοί αντιπρόσωποι που άνοιξαν κάλπες στο Κόσοβο
ΕΥΡΩΠΗ
Αλλαγή φρουράς, όχι πολιτικής
Οι πρόωρες εκλογές στο Κόσοβο σηματοδοτούν την αποπομπή Θάτσι και Χαραντινάι από την εξουσία. Ωστόσο ο νικητής Αλμπιν Κούρτι, στον οποίο οι ξένοι προσδίδουν ταμπέλα «αριστερού», διαπνέεται από άκρως...
Αλλαγή φρουράς, όχι πολιτικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας