Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δραματικές στιγμές εκτυλίσσονται στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, στην Ιταλία, όπου σε λίγη ώρα αναμένεται να εισέλθει το πλοίο Sea Watch 3 με 42 μετανάστες, που εδώ και δύο εβδομάδες αναζητούν μάταια άδεια ελλιμενισμού.

Παρά τις απειλές του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, η καπετάνιος του πλοίου, που στις 12 Ιουνίου διέσωσε απ’ τη θάλασσα συνολικά 53 μετανάστες, αποφάσισε να προχωρήσει προς τη Λαμπεντούζα.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το πλοίο της ΜΚΟ Sea Watch δεν σταμάτησε στο σήμα αλτ της ιταλικής ακτοφυλακής και συνέχισε την πορεία του. Κατόπιν σταμάτησε σε απόσταση περίπου τριών ναυτικών μιλίων απ’ το λιμάνι του νησιού και σκάφη του ιταλικού λιμενικού το έχουν προσεγγίσει.

Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι μόλις αποχωρήσει ένα φέρι, ενώ δεν αποκλείεται οι 42 μετανάστες να μεταβιβαστούν πρώτα στα σκάφη λιμενικού. Στην προβλήτα έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του σώματος καραμπινιέρι.

«Αρκετά, μπαίνουμε. Δεν είναι για λόγους πρόκλησης, αλλά ανάγκης, υπευθυνότητας», ανέφερε η Sea-Watch στο Twitter.

Απ’ την πλευρά του ο Σαλβίνι επανέλαβε σε υψηλούς τόνους πως δεν θα επιτρέψει την αποβίβασή τους και τόνισε ότι «το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας είναι ιερό».

Παράλληλα, απείλησε πως ενδεχομένως να άφηνε μετανάστες να περνούν τα σύνορα για να φτάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δίχως να τους ταυτοποιεί και καταγράφει.

«Η Ε.Ε. ξυπνάει μόνο όταν υπάρχει κάποιο θέμα. Δεν θα ήθελα να αποτύχω να ταυτοποιήσω τους μετανάστες που αποβιβάζονται στην Ιταλία ώστε να μπορούν ανενόχλητοι να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της Λέγκας.

Όλες αυτές τις ημέρες ο Σαλβίνι επέμενε πως το Sea Watch 3 έπρεπε να συνεχίσει το ταξίδι του για Μάλτα, Τυνησία ή λιμάνια της βόρειας Ευρώπης.

«Η Ιταλία δεν μπορεί να είναι τόπος για συνεργούς διακινητών ανθρώπων. Δεν θα δώσω ποτέ την εξουσιοδότηση», δήλωσε νωρίτερα ο Σαλβίνι και επισήμανε ότι «απαιτούμε σεβασμό για την Ιταλία».

Ακόμη, διαμήνυσε πως «η καπετάνιος, η ολλανδική κυβέρνηση, οι γερμανικές Αρχές και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απαντήσουν γι’ αυτό».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για την ολλανδική κυβέρνηση, καθώς το πλοίο έχει ολλανδική σημαία.

Όπως είπε πρόκειται για «μια πρόκληση και μια εχθρική πράξη», ενώ έκανε γνωστό πως έχει στείλει επιστολή στον Ολλανδό ομόλογό του, καθώς και ότι ο Ιταλός πρεσβευτής στη Χάγη θα κάνει επίσημο διάβημα.

Η απόφαση της καπετάνιου να αψηφήσει τις απειλές του Σαλβίνι και το μπλόκο των Αρχών, παρόλο που θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ, ποινική δίωξη και κατάσχεση του πλοίου, έρχεται 24 ώρες μετά την απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της προσφυγής των μεταναστών με αίτημα να τους επιτρέψει την αποβίβαση η ιταλική κυβέρνηση.