Κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο η πίεση προς τις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας να δώσουν εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις νεοναζιστικές οργανώσεις.
Τα νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για τη δολοφονία του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Κάσελ, Βάλτερ Λίμπκε, στελέχους των Χριστιανοδημοκρατών, δείχνουν ότι ο βασικός ύποπτος, Στέφαν Ε., διατηρούσε στενές σχέσεις με ακροδεξιά δίκτυα και μάλιστα τον περασμένο Μάρτιο συμμετείχε σε κλειστή συνάντηση ατόμων της οργάνωσης Combat 18, που ομνύει στο όνομα του Χίτλερ.
Στις πρώτες επίσημες δηλώσεις τους οι επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας του Συντάγματος BfV και της Υπηρεσίας Ασφαλείας, Τ. Χάλτενβανγκ και Χ. Μινχ, είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο 45χρονος Στέφαν Ε. τα τελευταία χρόνια απείχε από εξτρεμιστικές δραστηριότητες.
Είχε καταδικαστεί στο παρελθόν, από το 1990 μέχρι το 2000, για ρατσιστικές βίαιες επιθέσεις, αλλά μετά το 2010 δεν ήταν στην κατηγορία των ατόμων υψηλού κινδύνου. Πλην όμως και οι αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ψευδώνυμο αλλά και οι κινήσεις του που αποκαλύπτονται τώρα αναιρούν αυτές τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας.
Θορυβημένος
Πατέρας, καλός γείτονας και ψυχρός εκτελεστής, αναφέρει στον πρωτοσέλιδο τίτλο του για τον Στέφαν Ε. το περιοδικό Der Spiegel και διερωτάται αν αυτό είναι το νέο προφίλ των ακροδεξιών εξτρεμιστών στη Γερμανία.
Η ίδια η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε το Σάββατο, μιλώντας στην εκδήλωση για τη Μέρα της Εκκλησίας, η έρευνα για τη δολοφονία του 65χρονου Λίμπκε να μην αφήσει κανένα ερώτημα αναπάντητο και πρόσθεσε πως θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο διασύνδεσης του υπόπτου με τη νεοναζιστική οργάνωση NSU που είχε δολοφονήσει οκτώ μετανάστες Τούρκους, έναν Ελληνα και μία αστυνομικό.
Σε άρθρο του στην Bild ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τονίζει ότι πρέπει επιτέλους να αναγνωριστεί ότι υπάρχει ακροδεξιά τρομοκρατία στη Γερμανία και να μη χαρακτηρίζονται αυτές οι πράξεις βίας μεμονωμένα περιστατικά.
Σύμφωνα με τον Μάας, ο αριθμός των ακροδεξιών που προπαγανδίζουν ή έχουν πάρει μέρος σε βίαιες επιθέσεις ανέρχεται σε 12.000, ενώ εις βάρος 450 εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης. Το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως και αποφασιστικά, υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών.
Θορυβημένος εμφανίζεται και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και σε συνέντευξη στις εφημερίδες του ομίλου Φούνκε δηλώνει ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός αποτελεί έναν πραγματικό κίνδυνο, αντίστοιχο με την ισλαμική τρομοκρατία.
Προσθέτει, μάλιστα, ότι το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων όσων προσώπων στρέφονται ενάντια στη συνταγματική τάξη, όπως προβλέπει το άρθρο 18 του Βασικού Νόμου.
Μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης θα σήμαινε ότι ακόμη και οι προπαγανδιστές της ακροδεξιάς βίας θα έχαναν τα πολιτικά τους δικαιώματα.
Υπέρ μιας τέτοιας απόφασης τάσσεται ο πρώην γενικός γραμματέας του CDU Π. Τάουμπερ και με άρθρο του στην εφημερίδα Die Welt επισημαίνει ότι για τη δολοφονία τού Λίμπκε λειτούργησαν ως ηθικοί αυτουργοί οι ακροδεξιοί λαϊκιστές του AfD αλλά και ορισμένοι δεξιοί εθνικιστές του κόμματός του, όπως η ομάδα της Ενωσης Αξιών στην οποία ήταν η Ερικα Στάινμπαχ, πρώην στέλεχος του CDU που μεταπήδησε στο AfD και είχε καταφερθεί εναντίον του Β. Λίμπκε για τη στάση του στην προσφυγική κρίση.
Ο Π. Τάουμπερ κατονομάζει επίσης τη συμπρόεδρο του AfD Αλίτσε Βάιντελ και τον συνάδελφό της Μπγερν Χέκε, ότι με τη ρητορική τους προτρέπουν στην ακροδεξιά βία και υποστηρίζει ότι πρέπει να μπει τέλος σε αυτήν την πολιτική καλλιέργειας του μίσους με την ενεργοποίηση του άρθρου 18, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ έως τώρα.
Αύξηση επιθέσεων
Στην περίπτωση ενεργοποίησης του άρθρου 18 δεν θα επιτρεπόταν η γιορτή που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο ο πρώην υπαρχηγός του ακροδεξιού NPD T. Xάιζε στην ανατολικογερμανική κωμόπολη Οστιτς, προς τιμήν των SS. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες, περίπου 500 με 600 άτομα από όλη τη Γερμανία, φορούσαν μπλουζάκια με ναζιστικά σύμβολα και τραγουδούσαν ύμνους για τη Βέρμαχτ. Και όλα αυτά, τη μέρα του μνημόσυνου του Β. Λίμπκε στο Κάσελ.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της BfV, που δημοσιεύτηκε στην Bild, το 2018 οι επιθέσεις από ακροδεξιούς αυξήθηκαν στις 48, από 28 το 2017, και έξι από αυτές ήταν απόπειρες ανθρωποκτονίας.
Στις λίστες της Υπηρεσίας είναι καταγεγραμμένοι 24.000 ακροδεξιοί εκ των οποίων οι μισοί θεωρούνται προσανατολισμένοι σε βίαιες ενέργειες. Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των αποκαλούμενων «πολιτών του Ράιχ», αυτών που αρνούνται δηλαδή την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Από 16.500 το 2017 αυξήθηκαν σε 19.000 το 2018, σύμφωνα πάντα με την BfV.
Παρά ταύτα, ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Χ.Γ. Μάασεν δεν βλέπει παραλείψεις στην αντιμετώπιση των ακροδεξιών οργανώσεων. Σε δηλώσεις του στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ZDF ανέφερε ότι μετά την υπόθεση του NSU οι υπηρεσίες ασφαλείας πήραν το μάθημά τους και έγιναν πιο μεθοδικές στην παρακολούθηση των ακροδεξιών εξτρεμιστών, όμως δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούν όλες τις κινήσεις 25.000 ύποπτων ατόμων.
Ο Χ.Γ. Μάασεν είχε αποπεμφθεί τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν επιχείρησε να συσκοτίσει την υπόθεση οργανωμένων επιθέσεων από ακροδεξιούς εις βάρος μεταναστών στην ανατολικογερμανική πόλη Κέμντιτς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας