Βαρύτατες ποινές ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική δικαιοσύνη σε κατηγορούμενους για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016.
Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα βαρύς έπεσε ο πέλεκυς σε 17 πρώην στρατιωτικούς που καταδικάστηκαν σε 141 φορές ισόβια για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης», τη δολοφονία 139 ανθρώπων και «απόπειρα δολοφονίας του προέδρου», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο πρόκειται για μέλη οργάνωσης που θεωρείται παρακλάδι της FETO, που η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.
Ο πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, Ακίν Οζτούρκ, και ο Αλί Γιαζιτσί, πρώην σύμβουλος του Ερντογάν, περιλαμβάνονται στους καταδικασθέντες σε ισόβια, σύμφωνα με το Anadolu.
«Το τουρκικό δικαστικό σώμα έδωσε ένα σπουδαίο παράδειγμα δικαιοσύνης», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ στους δημοσιογράφους. «Κανείς δεν θα μπορεί να εξαλείψει τη δημοκρατία και την εθνική βούληση στην Τουρκία», πρόσθεσε.
Σήμερα επρόκειτο να ανακοινωθεί η ετυμηγορία για συνολικά 224 κατηγορούμενους, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου για όλους.
Η δίκη διεξήχθη στο σωφρονιστικό ίδρυμα Σιντσάν, κοντά στην Άγκυρα, όπου έχει κατασκευαστεί μια αίθουσα ειδικά για τον σκοπό αυτό, και ξεκίνησε τον Μάιο του 2017.
Περίπου εκατό άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη δικαστική αίθουσα, η οποία φυλασσόταν από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.
Την ώρα που ο δικαστής διάβαζε τις ποινές των καταδικασθέντων έξω από την αίθουσα αστυνομικοί προσπαθούσαν να διατηρήσουν την τάξη, καθώς ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ του συγκεντρωμένου πλήθους.
Η Άγκυρα κατηγορεί για το πραξικόπημα που είχε στόχο την ανατροπή του Ερντογάν τον πρώην σύμμαχό του Φετουλάχ Γκιουλέν, ένα ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και είκοσι χρόνια.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι. Μέχρι στιγμής 3.239 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε 261 δίκες, ενώ 28 άλλες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
