Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πεντάωρη συζήτηση του Κοινοβουλίου στην Αλβανία αναφορικά με την πρόταση δυσπιστίας της κυβέρνησης ενάντια στον πρόεδρο της χώρας, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος ακύρωσε τις δημοτικές εκλογές φοβούμενος ότι η διεξαγωγή τους θα οδηγούσε σε εντάσεις, χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις κάλπες.

Το σχέδιο του ψηφίσματος επικεντρώνεται στον ισχυρισμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) ότι η απόφαση του προέδρου παραβιάζει το Σύνταγμα και καλεί την κεντρική εκλογική επιτροπή να την θεωρήσει ως «απολύτως άκυρη» και να διεξάγει τις εκλογές στις 30 Ιουνίου.

Στη μακροσκελή ομιλία του ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ανεύθυνη και απαράδεκτη» την κίνηση του Μέτα. «Η απόφαση του προέδρου να ακυρώσει τις εκλογές είναι η πλέον παραβατική απόφαση που έχει ληφθεί ποτέ στην Αλβανία. Η Αλβανία, είπε, έδωσε τα πάντα στον Ιλίρ Μέτα όταν του ανέθεσε την προεδρία και τώρα αντί η Βουλή να να είναι υποχρεωμένη να συζητά την “αποτρόπαιη” απόφαση του, θα έπρεπε να μπορεί να δείχνει ενωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε και υποστήριξε το εξής:

«Η Βουλή θα έπρεπε σήμερα να εγκρίνει μια συναινετική απόφαση για το άνοιγμα ή όχι των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Η Βουλή σήμερα θα έπρεπε να είναι μια Βουλή ενότητας για να προσελκύσει το ενδιαφέρον της Ε.Ε. Η Βουλή σήμερα θα έπρεπε να απευθυνθεί σε όλες αυτές τις χώρες που ζητούν την αναγνώριση  της αξίας της Αλβανίας και την άνευ όρων έγκριση του Συμβουλίου Κορυφής, αλλά αντί γι αυτό ασχολείται με αυτή την αποτρόπαιη, επιθετική ενέργεια. Τι μας δείχνει αυτή η ανόητη ενέργεια; Οτι ήταν ένα καλά προετοιμασμένο πολιτικό σχέδιο, προκειμένου να μπουν εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας».

Ο Έντι Ράμα απάντησε στο γιατί ψήφισε τον Μέτα για πρόεδρο: διότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν είχε τις ψήφους να εκλέξει άλλο πρόεδρο. «Δεν μετανιώνω», είπε «γι’ αυτή την απόφαση, και εάν μπορούσα να γυρίσω πίσω τον χρόνο θα έκανα το ίδιο,. Ποτέ σεν σκέφτηκα ότι θα χρησιμοποιούσε την εξουσία του για να σκηνοθετήσει ένα σχέδιο μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα. Ο Μέτα έχασε το δικαίωμα να παραμείνει Πρόεδρος».

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει πραξικόπημα, λίγες ώρες πριν ο Μέτα παραχωρήσει νέα συνέντευξη Τύπου σήμερα το απόγευμα.

Η ψηφοφορία θα δείξει εάν ο πρωθυπουργός βρήκε συμμάχους για να συγκεντρώσει τις 94 ψήφους που χρειάζεται προκειμένου η Βουλή των 140 εδρών να πάρει τη σχετική απόφαση. Αλλά, ακόμη και αν βγουν οι αριθμοί στο κυβερνών κόμμα, το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να επικυρώσει την αποπομπή Μέτα. Όμως, αυτό δυσλειτουργεί αφού αριθμεί μόλις ένα μέλος, μετά την απομάκρυνση ή παραίτηση των οκτώ από τα εννέα μέλη του.