Αντί να συζητήσουν στη βάση των προτάσεων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που ζητά να ανοίξουν νόμιμα περάσματα για τους πρόσφυγες στη Μεσόγειο, ορισμένα κράτη μέλη συζητούν τώρα να μετακυλήσουν την ευθύνη της έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο σε χώρες εκτός της ΕΕ, όπως την Αίγυπτο και την Τυνησία.
Αυτή η πρόταση περιλαμβάνεται σε non paper που διακίνησε και συζήτησε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αλφάνο στο περιθώριο του πρόσφατου Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στις Βρυξέλλες στις 12 Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στη διάθεση της οποίας βρίσεται το εμπιστευτικό έγγραφο, οι ιταλικές προτάσεις συζητήθηκαν σε ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας, στην οποία μάλιστα παραβρέθηκε ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, συζητήθηκε. Μάλιστα, το ίδιο έγγραφο συζητήθηκε και την Τρίτη, 17 Μαρτίου, σε συνάντηση των πρεσβευτών αυτών των χωρών που έγινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τις προτάσεις του εγγράφου, η ΕΕ καλείται να συνάψει συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Τυνησία, ώστε να χρηματοδοτήσει και να εκπαιδεύσει αυτές τις χώρες προκειμένου να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών που φεύγουν από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία. «Στη συνέχεια, θα μπορούσαν να τους οδηγούν στα δικά τους λιμάνια, σε συμφωνία με την αρχή του «χώρου ασφάλειας»
Όλα αυτά γίνονται υποτίθεται για να μην τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των προσφύγων και μεταναστών, ωστόσο ο πραγματικός σκοπός των προτάσεων φαίνεται στην τελευταία παράγραφο του non paper: «Κατά τη γνώμη μας, αυτός ο νέος τρόπος πιθανής αντιμετώπισης των τεράστιων δυσκολιών που θέτουν οι αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις στην περιοχή της Μεσογείου θα δημιουργήσει ένα πραγματικό εμπόδιο, έτσι ώστε όλο και λιγότεροι μετανάστες να είναι σε θέση να βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές. Αυτό θα επιφέρει τη μείωση του φαινομένου μεσομακροπρόθεσμα», καταλήγει το εμπιστευτικό έγγραφο.
Πρόσφατα, ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε δηλώσει πως η Ευρώπη σχεδιάζει να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής και ασύλου σε χώρες εκτός της ΕΕ, προκειμένου να εξετάζονται εκεί και όχι σε ευρωπαϊκό έδαφος τα αιτήματα ασύλου προς την ΕΕ, ώστε να μην εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος όσοι τυχόν δεν έχουν απολύτως βάσιμο αίτημα ασύλου.
Η ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση αναμένεται να αποφασιστεί το Μάιο, με τα κράτη μέλη να εμφανίζονται διχασμένα απέναντι στην εξαγωγή της διαδικασίας ασύλου εκτός της ΕΕ, τη στιγμή άλλωστε που δεν υπάρχουν οι αναγκαίες εγγυήσεις ότι θα γίνουν πλήρως σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων.
Πρόσφατα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είχε επικρίνει έντονα την πολιτική της Ιταλίας και της Ευρώπης απέναντι στους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες, ιδίως μετά την εγκατάλειψη της ιταλικής επιχείρησης διάσωσης Mare Nostrum και την αντικατάστασή της από την πολύ πιο περιορισμένη επιχείρηση Triton.
Η Ύπατη Αρμοστεία έχει επισημάνει με έμφαση πως αποτελεί μονόδρομος να εξασφαλιστούν νόμιμα περάσματα για τους πρόσφυγες προς την ΕΕ, προκειμένου να μην καταφεύγουν οι πρόσφυγες στα δίκτυα των διακινητών και να μη βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο στα επικίνδυνα περάσματα της Μεσογείου.
