Πολύ κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για τις εξελίξεις στο Brexit, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή, Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι και των Εργατικών, με στόχο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.
Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος των Εργατικών, Ρεμπέκα Λονγκ-Μπέιλι, οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών είναι «παραγωγικές», ωστόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να μετακινηθεί από τις «κόκκινες γραμμές» της. Σύμφωνα με τη Ρεμπέκα Λονγκ-Μπέιλι, οι Εργατικοί θα μπορούσαν να δεχτούν μια συμφωνία, χωρίς την προϋπόθεση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, αν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος μέσα στην εβδομάδα.
Η εκπρόσωπος των Εργατικών, και σκιώδης υπουργός Επιχειρηματικότητας, με τις δηλώσεις αυτές ανέτρεψε την επικρατούσα άποψη και στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες ότι παραμένει το αδιέξοδο και είναι αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας.
Όπως είπε, «υπάρχει κινητικότητα σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων και η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να κινηθεί προς αυτό που έχουμε ζητήσει. Βέβαια, μένει όλα αυτά να περάσουν στο χαρτί», τόνισε.
Μιλώντας στο δίκτυο Sky News, όταν την ρώτησαν αν η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι «κόκκινη γραμμή» για τους Εργατικούς, και μόνο με τη διεξαγωγή του θα συναινέσουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση, η Ρεμπέκα Λονγκ-Μπέιλι δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα αυτό που θέλει είναι ένα Brexit που «θα θέτει την οικονομία της χώρας και το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών σε πρώτο πλάνο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την προστασία του περιβάλλοντος, τα εργασιακά δικαιώματα, την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών».
«Αν δεν πετύχουμε μια συμφωνία που να ικανοποιεί αυτούς τους στόχους, θα είναι μια κακή συμφωνία, με την ευθύνη των Συντηρητικών και τότε θα πρέπει όλες οι επιλογές (σ.σ. και το δημοψήφισμα) να υπάρχουν στο τραπέζι», σημείωσε.
Στο πλαίσιο αυτό και μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου των Εργατικών, ο Μισέλ Μπαρνιέ από τις Βρυξέλλες δήλωσε ότι «αυτή η εβδομάδα θα είναι πολύ σημαντική. Θα έχουμε τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα και την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι».
Ωστόσο, αναρωτήθηκε: «Θα αποδώσουν άραγε αυτές οι συνομιλίες;».
Το ζήτημα του δημοψηφίσματος είναι κεντρικό στις πολιτικές θέσεις των Εργατικών, με δεδομένο ότι 90 βουλευτές μέλη τους έχουν στείλει επιστολή στον Τζέρεμι Κόρμπιν, ζητώντας του να μην υποχωρήσει όσον αφορά τη διεξαγωγή του.
Οι δηλώσεις της Ρεμπέκα Λονγκ-Μπέιλι μπορεί να προκαλέσουν νέα κρίση στους κόλπους του κόμματος, που εντός της εβδομάδας θα συζητήσει την προεκλογική του εκστρατεία εν όψει των ευρωεκλογών, στις οποίες η Βρετανία είναι υποχρεωμένη να συμμετάσχει, αν δεν υπάρξει έγκαιρη συμφωνία στο Λονδίνο για το Brexit.
Άλλωστε πολλοί Εργατικοί, μεταξύ των οποίων και ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κιρ Στάρμερ, θεωρούν το δημοψήφισμα πολύ σημαντικό. «Σε αυτό το στάδιο, η όποια συμφωνία για το Brexit πρέπει να επικυρωθεί από τον βρετανικό λαό, καθώς είναι ζήτημα δημοκρατίας».
