ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Μπάμπης Αγρολάμπος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την πάγια θέση της Γερμανίας, ότι «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου νομικά και πολιτικά έχει επιλυθεί οριστικά», επανέλαβε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, σε ερώτηση για τη σχετική συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η Γερμανία, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «έχει πλήρη αίσθηση της ιστορικής της ευθύνης και γνωρίζει τα μεγάλα δεινά και την οδύνη που προκάλεσε στην Ελλάδα, την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού. Τα διδάγματα που προκύπτουν είναι να κάνουμε τα πάντα ώστε η Γερμανία και η Ελλάδα, ως φίλοι και εταίροι, να έχουν καλές σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών. Για το συνολικό θέμα των γερμανικών υποχρεώσεων προς την Ελλάδα από τη ναζιστική περίοδο η θέση μας δεν έχει αλλάξει, το θέμα έχει διευθετηθεί».

Υπέρ της επιστροφής του δανείου έχει πάρει θέση η γερμανική Αριστερά

Η αναγνώριση της ιστορικής ευθύνης για τη ναζιστική κατοχή αποτελεί τη σταθερή θέση όλων των γερμανικών κυβερνήσεων, απορρίπτοντας παράλληλα τις αξιώσεις που εγείρονται. Την ίδια απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος και για τις διεκδικήσεις της Πολωνίας, διευκρινίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη απαίτηση προς τη Γερμανία, ούτε από την Πολωνία ούτε από την Ελλάδα.

Εκτενή αναφορά στο θέμα των γερμανικών υποχρεώσεων έκανε το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD με ανταπόκριση του Μίκαελ Λέμαν από την Αθήνα και παράθεση των απόψεων του ιστορικού Καρλ-Χάινς Ροτ εξ αφορμής του βιβλίου που πρόσφατα δημοσίευσε με το Ιδρυμα Κοινωνικής Ιστορίας της Βρέμης για τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα. Στο ρεπορτάζ παρατίθεται και η δήλωση του πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ, ότι το θέμα της ναζιστικής κατοχής έχει κλείσει νομικά και πολιτικά, προσθέτοντας ότι η ιστορική ευθύνη της χώρας του είναι να μην ξεχαστούν τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί.

Τα κόμματα

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι νομικά το κεφάλαιο της ναζιστικής θηριωδίας και των καταστροφών που προκάλεσε στην Ευρώπη έχει κλείσει και σε αυτό συμφωνούν τα δύο κυβερνητικά κόμματα, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες, όπως και οι Φιλελεύθεροι που είχαν συμμετάσχει σε προηγούμενες κυβερνήσεις συνεργασίας. Ανέφικτη θεωρείται νομικά και από τους Πράσινους η διεκδίκηση αποζημιώσεων και επανορθώσεων, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα του αναγκαστικού κατοχικού δανείου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης.

Υπέρ της επιστροφής του δανείου έχει πάρει θέση η Αριστερά. Οπως και στην περίπτωση της Πολωνίας, της οποίας οι διεκδικήσεις για αποζημιώσεις και πολεμικές επανορθώσεις υπολογίζονται σε 800 δισ. ευρώ, αλλά και στις προγενέστερες διεκδικήσεις της Ιταλίας, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι νομικά δεν υφίσταται θέμα, βάσει των διεθνών συνθηκών και της συμφωνίας επανένωσης 2+4 της Γερμανίας.