Έπειτα από ακόμα ένα βράδυ ψηφοφοριών παραμένουν η ασάφεια και ο διχασμός για το Brexit καθώς ούτε το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), το κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας που στηρίζει την κυβέρνηση Μέι, δεν προτίθεται να ψηφίσει τη συμφωνία.
Όπως δήλωσε σήμερα η ηγέτις του DUP Αρλίν Φόστερ, οι βουλευτές του κόμματος θα καταψηφίσουν τη συμφωνία και ποτέ δεν εξέτασαν το ενδεχόμενο αποχής, που θα διευκόλυνε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να περάσει τη συμφωνία.
«Η αποχή θα ήταν η χειρότερη επιλογή επειδή πραγματικά δεν δηλώνεις ποια είναι η θέση σου όσον αφορά το πιο σημαντικό ζήτημα της εποχής μας, επομένως αυτό δεν ήταν ποτέ μια επιλογή», δήλωσε η Φόστερ σε συνέντευξη στο ιρλανδικό δημόσιο δίκτυο RTE.
Την ίδια ώρα ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Όλιβερ Λέτουιν δήλωσε ότι το πιο πιθανό σενάριο τώρα για τη Βρετανία είναι μια έξοδος χωρίς συμφωνία από την Ε.Ε. στις 12 Απριλίου.
Αύριο η συμφωνία θα ξανασυζητηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό εάν θα ακολουθήσει ψηφοφορία.
- Πρώτο σενάριο: Ψηφίζεται η συμφωνία
Στην πιθανότητα επιτυχημένης τρίτης ψηφοφορίας (όποτε και αν προγραμματιστεί) της συμφωνίας της Μέι, το χρονοδιάγραμμα της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. είναι προδιαγεγραμμένο να συμβεί σε διάστημα δύο μηνών, ενώ το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης της Τερέζα Μέι θα ξεκινήσει μετά τις 22 Μαΐου -τη νέα ημερομηνία για το Brexit- αξιοποιώντας το διάστημα του καλοκαιριού για τη μάχη διαδοχής στο Συντηρητικό κόμμα, πριν από τον Σεπτέμβριο και το ετήσιο συνέδριο.
Εάν υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να διερευνηθεί νέα παράταση και να επικυρωθεί από το ευρωκοινοβούλιο πριν από τις 22 Μαΐου.
- Δεύτερο σενάριο: Η συμφωνία καταψηφίζεται για τρίτη φορά
Αν καταψηφιστεί για άλλη μία φορά η συμφωνία της πρωθυπουργού, θα είναι και πάλι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, μεταξύ των οποίων μεγάλη παράταση του άρθρου 50 και συμμετοχή της χώρας στις ευρωεκλογές.
Θεωρητικά η Τερέζα Μέι θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα δημοψήφισμα για την συμφωνία της για να πείσει μερίδα βουλευτών του Εργατικού Κόμματος να στηρίξουν τη συμφωνία, ωστόσο είναι μια επιλογή που έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει, εκτός εάν εξαναγκαστεί σε αυτή την κατεύθυνση από το κοινοβούλιο.
