Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Τερέζα Μέι πρέπει να αλλάξει τη στρατηγική της, να επιδιώξει μια πιο στενή συνεργασία και συμμαχία με την Ευρωπαϊκη Ένωση μετά το Brexit, ώστε να αποφευχθεί η έξοδος χωρίς συμφωνία, που θα οδηγούσε σε χάος.

«Ο κίνδυνος μη συμφωνίας είναι παρών», τόνισε. «Πρέπει να προωθήσουμε μια αξιόπιστη διαδικασία η οποία θα μας εξασφαλίσει πρόσβαση στην κοινή αγορά της Ε.Ε. και να διαπραγματευθούμε τελωνειακή ένωση».

«Το πρόβλημα είναι ότι η πρωθυπουργός επιμένει στη συμφωνία της, η οποία έχει ήδη ηττηθεί βαριά μέσα στη Βουλή, ωστόσο ροκανίζει τον χρόνο, κρατώντας στο τραπέζι την απειλή της μη-συμφωνίας», σημείωσε.

Επίσης είπε ότι δεν πρέπει να απορριφθούν άλλες επιλογές, όπως για παράδειγμα η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

Οι δηλώσεις του ηγέτη των Εργατικών, ήρθαν έπειτα από δηλώσεις αξιωματούχων τόσο της Ε.Ε. όσο και της βρετανικής κυβέρνησης στο Λονδίνο, μία μέρα μετά το ταξίδι της Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit, μία εβδομάδα πριν από τη νέα ψηφοφορία στη Βουλή και ένα μήνα πριν από τις 29 Μαρτίου, την επίσημη ημερομηνία για το Brexit.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι συνεχίζεται το παζάρι, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν ότι δεν έχουμε ακόμη συμφωνία, αλλά μπορεί να είμαστε πιο κοντά.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, είπε ότι ελπίζει πως την ερχόμενη Πέμπτη οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν επί μιας αναθεωρημένης συμφωνίας. Βέβαια, άλλη κυβερνητική πηγής, απέφυγε να το επιβεβαιώσει, λέγοντας ότι «δεν φαίνεται ότι θα έχουμε συμφωνία».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο πλευρές κινούνται προς την έκδοση ξεχωριστών δηλώσεων σε σχέση με το μέλλον του backstop, δηλαδή της προσωρινής λύσης για το εμπόριο στα σύνορα Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Όπως λένε, θα είναι κάτι σαν «παράλληλη δήλωση» ή «ερμηνευτικό εργαλείο» για το backstop.

Όπως δήλωσε διπλωμάτης της Ε.Ε. «μελετούμε την ανανέωση της δήλωσης για τις μελλοντικές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας, ώστε να δώσουμε περισσότερη προσοχή στις εναλλακτικές ρυθμίσεις που ζητά η Βρετανία».

Αλλά, όπως τόνισε, «η πρωθυπουργός Μέι δεν θα πάρει κάτι πριν από τις 28 Φεβρουαρίου».