Πρόκειται πλέον και για πόλεμο νεύρων, εντυπώσεων, αλλά και για επικοινωνιακή αντιπαράθεση. Η Ρώμη απαντά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν θα πάρει πίσω τα μέτρα υπέρ ανέργων-συνταξιούχων και τη μείωση της φορολογικής κλίμακας για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Τόσο ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, όσο και εκείνος της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, δεν δείχνουν να θέλουν να το ξανασκεφτούν και να ετοιμάσουν έναν διαφορετικό, πιο «ήπιο» κρατικό προϋπολογισμό.
Ο δε πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, πριν αναχωρήσει για τη Ρωσία, δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ιταλία «δεν έχει κάποιο σχέδιο Β» και πως «το σπρεντ δεν πρόκειται να ανέβει στις τετρακόσιες μονάδες», διότι ο ίδιος είπε «με σαφήνεια ότι η χώρα δεν πρόκειται να βγει από το ευρώ».
Η κυβέρνηση της Ρώμης δηλαδή συνεχίζει να δείχνει συμπαγής και να στέλνει το μήνυμα ότι πρόκειται για αναγκαία μέτρα, «προς υπεράσπιση του συμφέροντος των πολιτών».
Σε ό,τι αφορά το νέο τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα μπορούσε να υπάρξει κάποια αλλαγή στο περιεχόμενο του προϋπολογισμού ή και να μη συμβεί απολύτως τίποτα. Εξαρτάται από το αν θα υπερισχύσουν οι θέσεις του τεχνοκράτη υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία (που έως τώρα μειοψήφησαν πάντα), ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας πιο διαλλακτικής στάσης προς τις Βρυξέλλες, ή αν θα επικρατήσουν οι πάγιες απόψεις των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Κατά τη μακρά συζήτηση του προϋπολογισμού από το κοινοβούλιο τους επόμενους δύο μήνες, θα μπορούσαν να εγκριθούν κάποιες επιμέρους τροποποιήσεις. Αλλά είναι μάλλον αδύνατον να καταργηθούν τα κοινωνικά και φορολογικά μέτρα που αποτέλεσαν και τον κορμό της προεκλογικής εκστρατείας των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας. Η Ιταλία, όπως έχουμε ήδη γράψει, δεν ανησυχεί για τη διαδικασία κυρώσεων, αλλά για την αντίδραση των αγορών. Και είναι το σπρεντ που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες κινήσεις.
Η πολιτική απομόνωση της Ρώμης σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη φάση αυτή δεν βοηθά. Πέρα από την πιθανότατη υποβάθμιση από μέρους του οίκου Standard & Poor’s με την αξιολόγηση της επόμενης Παρασκευής, η Ρώμη θα πρέπει να αντιμετωπίσει και ένα ψυχρό κλίμα στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου. Διότι ακόμη και η Αυστρία (η οποία συμπλέει με τον Σαλβίνι σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό), στα δημοσιονομικά συνεχίζει να τηρεί αυστηρότατη στάση.
Αντιθέτως, η Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν (παρά τις συνεχείς συγκρούσεις με τον αρχηγό της Λέγκας) έχει αποφύγει να καταδικάσει την ιταλική οικονομική πολιτική, λόγω και των πολλαπλών παραβιάσεων των ευρωπαϊκών ορίων για το έλλειμμα από μέρους του Παρισιού.
Χωρίς συμμαχίες όμως, τα πράγματα είναι σαφές ότι δυσκολεύουν. Ο Λουίτζι Ντι Μάιο επιμένει ότι «στη Γερμανία άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις λεπτομέρειες που αφορούν όλα τα μέτρα του ιταλικού προϋπολογισμού». Αλλά είναι κάπως δύσκολο να φανταστεί κανείς την καγκελάριο Μέρκελ να υψώνει το χέρι της, στην επόμενη σύνοδο κορυφής, για να υπερασπιστεί τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης Κόντε…
