Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η βρετανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι διαθέτει επαρκή στοιχεία για να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος δύο Ρώσων υπηκόων αναφορικά με την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρης του Γιούλια τον Μάρτιο, στο Σόλσμπερι της Αγγλίας.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος των δύο Ρώσων, οι οποίοι κατονομάστηκαν και είναι οι Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ. Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα δύο φωτογραφίες των ανδρών αυτών.

Δύο Ρώσοι πολίτες ύποπτοι για την «υπόθεση Σκριπάλ»

Σε απάντηση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι τα ονόματα και οι φωτογραφίες των ανδρών «δεν σημαίνουν τίποτα για τη Μόσχα».

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι γνωρίζει τους δύο άνδρες, κατήγγειλε «χειραγώγηση πληροφοριών» και επανέλαβε ότι δεν έχει καμία ανάμιξη στην υπόθεση Σκριπάλ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι δύο άνδρες έφτασαν από τη Μόσχα στο Λονδίνο στις 2 Μαρτίου και αναχώρησαν δύο μέρες αργότερα. Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμειναν εντοπίστηκαν ίχνη του νευροπαραλυτικού παράγοντα Novichok.

Όπως μετέδωσε το euronews, οι βρετανικές αρχές δεν θα αιτηθούν την έκδοσή τους από τη Μόσχα, καθώς το ρωσικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει την έκδοση Ρώσων πολιτών.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, είπε πως δύο Ρώσοι πράκτορες είναι ύποπτοι για την «υπόθεση Σκριπάλ». 

«Είχαμε δίκαιο όταν λέγαμε πως η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ», ανέφερε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, στη Βουλή. 

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων ο Βρετανός πρεσβευτής στο Λονδίνο Λάουρι Μπρίστοου κλήθηκε σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε συνομιλίες με αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα της δηλητηρίασης του Σκριπάλ και της κόρης του, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax. Συγκεκριμένα ο Βρετανός πρεσβευτής συναντήθηκε με τον Ίγκορ Νεβέροφ, διευθυντή της δεύτερης ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Διπλός κατάσκοπος

Ο Σκριπάλ, ένας Ρώσος πρώην κατάσκοπος, ο οποίος στη συνέχεια έγινε διπλός κατάσκοπος για τη βρετανική MI6, και η κόρη του Γιούλια, βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι στην πόλη Σάλσμπερι της Αγγλίας στις 4 Μαρτίου.

Η Βρετανία κατηγόρησε τη Ρωσία για την απόπειρα κατά της ζωής των Σκριπάλ. Η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί κάθε ανάμειξη στην επίθεση.