Από τη Γερμανία ξεκινά σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μια τριήμερη περιοδεία για να πείσει τους Ευρωπαίους, που θέλουν να σώσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά την αποχώρησης των ΗΠΑ, να αναθεωρήσουν τη στάση τους.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συναντηθεί το απόγευμα με την Άνγκελα Μέρκελ και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να εμποδιστεί το Ιράν «να αναπτύξει οποιαδήποτε πυρηνική ικανότητα», δήλωσε ο πρεσβευτής του εβραϊκού κράτους στο Βερολίνο, Τζέρεμι Ισαχάροφ.
«Ίσως έχουμε διαφορετικές απόψεις για τα μέσα με τα οποία θα ελέγξουμε το Ιράν στον πυρηνικό τομέα, όμως ακολουθούμε κοινό στόχο», πρόσθεσε λίγο πριν την επίσκεψη του «Μπίμπι».
Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας είναι αύριο το Παρίσι, όπου ο Νετανιάχου θα δει τον Εμανουέλ Μακρόν, και την Τετάρτη το Λονδίνο για συνομιλίες με την Τερέζα Μέι.
Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία υπέγραψαν το 2015 την διεθνή συμφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης. Οι ηγέτες των τριών χωρών στηρίζουν ένθερμα τη συμφωνία, ενώ και η Κίνα και η Ρωσία εξακολουθούν να στηρίζουν τη διατήρησή της.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συναντήθηκε την Πέμπτη στο Βερολίνο με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι για να υπογραμμίσει ότι η Γερμανία «επιθυμεί να τηρήσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά και να διασφαλίσει ότι το Ιράν επίσης θα την τηρήσει».
Ο Κινέζος υπουργός επέκρινε με την ευκαιρία αυτή την έλλειψη αξιοπιστίας των ΗΠΑ. «Αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς δικαίου ότι οι διεθνείς συμφωνίες θα πρέπει να γίνονται σεβαστές» και ότι «οι μεγάλες χώρες θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα, όχι να κάνουν το αντίθετο», τόνισε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της αποχώρησης της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία έδωσε την ευκαιρία στη γερμανική διπλωματία να ξανανοίξει τους διαύλους με τη Μόσχα επιδιώκοντας την αναθέρμανση των γερμανο-ρωσικών σχέσεων, με στόχο μεταξύ άλλων να μετριάσει τις πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ.
Αν και εκτιμούν ότι η υπάρχουσα συμφωνία είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, οι Ευρωπαίοι έχουν επίσης επίγνωση των περιορισμών του συμβιβασμού αυτού, τον οποίο η Μέρκελ έχει χαρακτηρίσει «όχι τέλειο».
Προτείνουν να γίνουν διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη προκειμένου να υπάρξουν συμπληρωματικοί όροι που θα καλύπτουν το βαλλιστικό της πρόγραμμα καθώς και την πολιτική της στη Μέση Ανατολή, από τον Λίβανο ως τη Συρία και την Υεμένη, την οποία η Δύση θεωρεί αποσταθεροποιητική και το Ισραήλ άμεση απειλή στην ύπαρξη του.
Σε αυτά τα σημεία ο Νετανιάχου και οι συνομιλητές του ίσως συμφωνήσουν. «Θα συζητήσω μαζί τους τρόπους για να σταματήσουμε τις πυρηνικές φιλοδοξίες και την ιρανική επεκτατικότητα στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πριν ξεκινήσει την περιοδεία του. Τα θέματα αυτά είναι «ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του Ισραήλ», πρόσθεσε.
