Η Ευρώπη των 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν χθες σε συμφωνία επί βασικών πτυχών του μεταξύ τους διαζυγίου, ιδίως τη μεταβατική περίοδο που θα ισχύσει μετά την έξοδο και το καθεστώς των συνόρων μεταξύ των δύο «αδελφών», της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
Για την επίτευξη της συμφωνίας, το Λονδίνο έβαλε αρκετό νερό στο ουίσκι του…
Η χθεσινή συμφωνία προβλέπει τα εξής:
(α) Η συντεταγμένη έξοδος του Η.Β. από την κοινοτική οικογένεια προσδιορίζεται οριστικά στις 30 Μαρτίου 2019.
(β) Την επομένη της εξόδου, στις 31 Μαρτίου 2019, αρχίζει η μεταβατική περίοδος, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Κατά τη διάρκειά της, το Η.Β. θα εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο και όλες τις κοινοτικές πολιτικές.
Λόγω εξόδου, όμως, εντάσσεται στην κατηγορία των τρίτων χωρών και συνεπώς δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., δεν θα προτείνει υποψηφιότητες και, φυσικά, δεν θα μπορεί να εκλέγει μέλη αυτών.
Επίσης, δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων των θεσμικών οργάνων και των οργανισμών της Ε.Ε. Από την άλλη, το Λονδίνο οφείλει να εφαρμόζει καθ’ όλη τη μεταβατική περίοδο τις αλλαγές που θα αποφασίζονται από τους «27».
(γ) Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, το Η.Β. θα εφαρμόζει το σύνολο των διατάξεων της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων ελευθεριών και ιδίως της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης των πολιτών από την επομένη ημέρα του Brexit μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου.
Ετσι, διασφαλίζονται τα δικαιώματα των 4,5 εκατ. Ευρωπαίων και Βρετανών πολιτών που διαμένουν και εργάζονται στο «νησί» και στις χώρες της Ε.Ε.
Ακόμη, το Λονδίνο θα πρέπει να εφαρμόζει όλες τις ισχύουσες δημοσιονομικές, εποπτικές και εκτελεστικές πράξεις και δομές της Ε.Ε., όπως τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
(δ) Σχετικά με την Ιρλανδία, υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.
Ωστόσο, το Λονδίνο δέχτηκε να ενσωματωθεί στο τελικό κείμενο για το Brexit μία ρήτρα που θα αναφέρει ότι, σε περίπτωση μη επίτευξης οριστικής συμφωνίας, θα ισχύσει η αρχή των ανοιχτών συνόρων μεταξύ Μπέλφαστ και Δουβλίνου.
Το ποσό της αποζημίωσης που πρέπει να καταβάλει το Η.Β. στους «27» δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και παραμένει στον αέρα.
Οι κοινοτικοί προβλέπουν ότι θα κυμανθεί μεταξύ 40 και 60 δισ. ευρώ, αλλά το Λονδίνο κρατάει ακόμη κλειστά τα χαρτιά του στο ευαίσθητο αυτό θέμα.
Ως προς τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν τον Απρίλιο.
Η συμφωνία θα βρεθεί στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες αυτήν την Πέμπτη και Παρασκευή.
