Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα στην Ε.Ε.

Δύο πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν σε ένα βράδυ, ενώ ο πρόεδρος της Πολωνίας (κέντρο) καταγγέλλει την «κατοχή» από την Ε.Ε.

AP Photo

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα στην Ε.Ε.

  • A-
  • A+

Πολιτική κρίση σοβεί στη Σλοβενία και τη Σλοβακία, μετά την παραίτηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών, ενώ ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι η συμμετοχή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει με «κατοχή».

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσεράρ, υπέβαλε την παραίτησή του το βράδυ της Τετάρτης, εξαιτίας της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να ακυρώσει το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος που διεξήχθη το Σεπτέμβριο.

Οι Σλοβένοι στο δημοψήφισμα είχαν εγκρίνει την κατασκευή σιδηροδρομικού έργου αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ίσως το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα της κεντροαριστερής κυβέρνησης Τσεράρ.

Ο Τσεράρ, που δήλωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του έως ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση -παραμένει αδιευκρίνιστο αν η παραίτησή του θα επιταχύνει τις εκλογές, που ούτως ή άλλως έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο- κατηγόρησε τους κυβερνητικούς εταίρους του ότι «προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να υπονομεύσουν κάποια έργα».

Κι άλλη παραίτηση για τη δολοφονία δημοσιογράφου

Στη Σλοβακία, τώρα, η δολοφονία του 27χρονου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ έγινε η αιτία για να παραιτηθεί και ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, μετά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ.

Ο Φίτσο υπέβαλε την παραίτησή του στο πρόεδρο της χώρας Αντρέι Κίσκα, έπειτα από τις πιέσεις που υφίσταντο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά τον θάνατο του νεαρού δημοσιογράφου, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς. Οι έρευνές του αφορούσαν απάτες στις οποίες εμπλέκονταν επιχειρηματίες που είχαν σχέσεις με πολιτικούς και η δολοφονία του προκάλεσε τη δημόσια οργή για τη μη πάταξη της διαφθοράς στη χώρα.

Την περασμένη Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει ζήσει η Σλοβακία μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989, με τη συμμετοχή περίπου 50.000 άνθρωποι μόνο στην Μπρατισλάβα και χιλιάδων άλλων σε άλλες πόλεις της χώρας. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου και τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τον θάνατο του Γιαν Κούτσιακ.

Την περασμένη Δευτέρα, το κόμμα Most-Hid, ήσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, απείλησε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση αν δεν γίνουν νέες εκλογές. Ωστόσο τα κυβερνώντα κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία να προτείνει ο Φίτσο την παραίτησή του, υπό τον όρο ότι το κόμμα του, το Smer, θα προτείνει τον διάδοχό του στην πρωθυπουργία.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Most-Hid, Μπέλα Μπούγκαρ, ο πρόεδρος συμφώνησε με τον όρο αυτό.

«Μετά την απόφαση των τριών εταίρων του συνασπισμού ενημερώσαμε τον πρόεδρο», είπε. «Θα υπάρξει μια παραίτηση και το Smer ως το ισχυρότερο κόμμα θα επιλέξει έναν υποψήφιο για πρωθυπουργό. Βεβαίως ο πρόεδρος συμφώνησε».

«Κατοχή»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, η χώρα του οποίου εισήλθε στην Ε.Ε. μόλις το 2004, έκανε ευθεία επίθεση στην Ένωση, λέγοντας ότι το καθεστώς του κράτους-μέλους «μοιάζει με το διαδοχικό καθεστώς κατοχής που έζησε η χώρα από τη Ρωσία, την Αυστρία και την Πρωσία», από το 1795 έως το 1918.

Μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας, μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πολωνός πρόεδρος είπε ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονται σε μακρινές από εμάς πρωτεύουσες και στην κυριολεξία εμείς δουλεύουμε για λογαριασμό άλλων».

Και απαντώντας σε όσους λένε ότι η Ε.Ε. είναι πιο σημαντική από την Πολωνία, τόνισε: «Όλοι πρέπει να θυμόμαστε τα 123 χρόνια των διχασμών» και πώς απάντησε η χώρα στις κατοχικές δυνάμεις.

«Τώρα έχουμε μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη Πολωνία, στην οποία θα μπορέσουμε να ζούμε όλο και καλύτερα. Αυτό να πείτε στα παιδιά σας», τόνισε.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αντρέι Ντούντα είναι ο πρόεδρος που με την υπογραφή του έκανε νόμους του πολωνικού κράτους δύο τουλάχιστον αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες είναι έγκλημα να αποδίδει κανείς ευθύνες στην Πολωνία για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ θέτουν υπό κυβερνητικό έλεγχο και το δικαστικό σύστημα της χώρας.

ΕΥΡΩΠΗ
Μέρες οπισθοδρόμησης στην Κεντρική Ευρώπη
Από το καλό στο... καλύτερο πηγαίνουν οι εταίροι μας στην Κεντρική Ευρώπη, ορισμένοι εκ των οποίων δεν σταματούν να προκαλούν και να διχάζουν. Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία (μέλη της Ομάδας Βίζεγκραντ) και...
Μέρες οπισθοδρόμησης στην Κεντρική Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
«Οχι» στην ξενοφοβική προσφυγή
​Αν και ήταν αναμενόμενη, η χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να απορρίψει τις προσφυγές της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας κατά της υποχρέωσης υποδοχής προσφύγων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού...
«Οχι» στην ξενοφοβική προσφυγή
ΕΥΡΩΠΗ
Οι εθνικιστές του Βίζεγκραντ πιέζουν ασφυκτικά την Ιταλία
Ούτε... ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους πρόσφυγες οι ακραίοι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας, οι οποίοι όχι μόνο παραβαίνουν τις αποφάσεις της Ε.Ε. για τις...
Οι εθνικιστές του Βίζεγκραντ πιέζουν ασφυκτικά την Ιταλία
ΕΥΡΩΠΗ
Ένας εθνικιστής στο τιμόνι της Ε.Ε.
Από σήμερα και για τους επόμενους έξι μήνες αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρία η Σλοβακία. Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο απορρίπτει την προσφυγική πολιτική της Ε.Ε.: «Δεν γίνεται να επιμένουμε σε μια...
Ένας εθνικιστής στο τιμόνι της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
«Αντάρτικο» στις Βρυξέλλες
Oι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται σήμερα για να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά», μετά τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών των «28» με ψηφοφορία και τη διαδικασία της ενισχυμένης πλειοψηφίας, η οποία...
«Αντάρτικο» στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
«Μόνο Χριστιανοί παρακαλώ....»
Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Σύροι άμαχοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να δραπετεύσουν από τον θάνατο και πολλές φορές χάνονται στο εφιαλτικό ταξίδι της φυγής, η μία μετά την άλλη, χώρες της ανατολικής...
«Μόνο Χριστιανοί παρακαλώ....»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας