Πολιτική καταιγίδα έχει ξεσπάσει πια στη Σλοβακία μία και πλέον εβδομάδα μετά τη -μαφιόζικου τύπου- εκτέλεση του 27χρονου ερευνητή-δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του, που έχει συγκλονίσει τη χώρα, προκαλώντας κραδασμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, Ρόμπερτ Φίτσο.
Ο Κούτσιακ «ξεψάχνιζε» υποθέσεις διαφθοράς και στους κόλπους της κυβέρνησης, ενώ η τελευταία ημιτελής έρευνά του αφορούσε καταγγελίες για απάτες της ιταλικής μαφίας στη Σλοβακία με πιθανολογούμενη εμπλοκή αξιωματούχων από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Εν μέσω κλιμακούμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, παραιτήσεων και απειλών για αποχώρηση του ενός εκ των δύο κυβερνητικών του εταίρων αν δεν αποπεμφθεί ο (Σοσιαλδημοκράτης) υπουργός Εσωτερικών, ο Φίτσο πέρασε χθες στην αντεπίθεση κατά του προέδρου της χώρας (και αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2014) Αντρέι Κίσκα, ο οποίος ζήτησε επιτακτικά την Κυριακή είτε πρόωρες εκλογές είτε σαρωτικό ανασχηματισμό, επικαλούμενος απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση μετά τη διπλή δολοφονία.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία» πως ο πρόεδρος υπερέβη τις εξουσίες του, υποστήριξε ο Φίτσο, ξεκαθαρίζοντας πως τα όποια προβλήματα θα επιλυθούν από τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Εφτασε μάλιστα σε σημείο να κατηγορήσει τον Κίσκα για απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας, βάζοντας στο κάδρο και τον Ουγγρο-Αμερικανό κερδοσκόπο και «φιλάνθρωπο» Τζορτζ Σόρος, με τον οποίο είχε συναντηθεί ο Σλοβάκος πρόεδρος στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβρη.
«Γιατί δεν πήρε μαζί του οποιονδήποτε εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών; Για ποιον λόγο έγινε η συνάντηση;» διερωτήθηκε με νόημα ο πρωθυπουργός.
Το γραφείο του προέδρου απάντησε εγκαλώντας τον Φίτσο για διασπορά θεωριών συνωμοσίας προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την πολιτική κρίση.
