«Απεταξάμην» την ανεξαρτησία λένε, εν μέρει, Ζουνκέρας και άλλοι τρεις προφυλακισμένοι Καταλανοί ηγέτες για να βγουν από την φυλακή. Οι Καταλανοί πολιτικοί δηλώνουν ότι δεν αλλάζουν οι πολιτικές τους πεποιθήσεις, αλλά αποδέχονται την κυριαρχία της Μαδρίτης.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο δικηγόρος τους, οι κατηγορούμενοι δεν συμφωνούν με την εφαρμογή του Άρθρου 155, που αφαίρεσε τις εξουσίες από την τοπική κυβέρνηση, αλλά την αποδέχονται.
«Οι εντολοδόχοι μου αποδέχθηκαν, και αποδέχονται, την εφαρμογή του 155…αλλά το έχουν πράξει από μια θέση βαθιάς πολιτικής και δικαστικής ασυμφωνίας», δήλωσε ο δικηγόρος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η δήλωση δεν σημαίνει ότι αποκηρύττουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.
Ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας και επτά ακόμη μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Καταλονίας προφυλακίστηκαν στις 2 Νοεμβρίου, αφού κατηγορήθηκαν ότι συμμετείχαν στην παράνομη κήρυξη ανεξαρτησίας από την υπόλοιπη Ισπανία.
Στόχος των κατηγορουμένων είναι να πείσουν το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να επιτρέψει την αποφυλάκισή τους και την επιστροφή τους στην Καταλονία.
Εκτός του Ζουνκέρας στην αποδοχή του άρθρου 155 προχώρησαν και άλλοι τρεις πολιτικοί οι Ζόρντι Τουρούλ, Χοσέπ Ρουλ και Ζόρντι Σάντσες, οι οποίοι ζητούν να αποφυλακιστούν με το επιχείρημα ότι είναι υποψήφιοι για τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου και, συνεπώς, δεν είναι ύποπτοι για φυγή από η χώρα.
Την ίδια στιγμή χθεσινή δημοσκόπηση στην Καταλονία καταγράφει ότι το 24% των Καταλανών επιθυμούν να προχωρήση η υπόθεση της ανεξαρτησίας και μετά τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, που έχει προκηρύξει ο Μαριάνο Ραχόι στο πλαίσιο αναστολής της αυτονομίας της επαρχίας.
