Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την Καταλονία της «σύνεσης» και της «επιχειρηματικότητας» επιθυμεί να ανακτήσει ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ζήτησε από τους Καταλανούς να απομακρύνουν τους «αυτονομιστές» από τη διοίκηση της περιφέρειας στις πρόωρες εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, καθώς και την παραμονή των επιχειρήσεων, προκειμένου να επιστρέψει η «κανονικότητα» στην περιοχή.

Σε ομιλία του από τη Βαρκελώνη, ο Ραχόι υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «με τη δημοκρατία, θέλουμε να διεκδικήσουμε την Καταλονία για όλους», καλώντας τη «σιωπηρή πλειοψηφία» να «μετατρέψει τη φωνή της σε ψήφο».

«Θέλουμε μια μαζική προσέλευση για να ανοίξει μια νέα περίοδο κανονικότητας», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός στην πρώτη του επίσκεψη στη Βαρκελώνη έπειτα από την ώρα που η Καταλονία τέθηκε υπό την επιτροπεία της Μαδρίτης. Ο Ραχόι δήλωσε ότι «είναι επείγον να επιστρέψει στην Καταλονία μια αίσθηση ομαλότητας… και να το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να μειωθούν οι κοινωνικές και οικονομικές εντάσεις».

Παράλληλα, κάλεσε τις επιχειρήσεις να μην αποχωρήσουν από την Καταλονία (αν και περίπου 2.400 εταιρείες έχουν ήδη φύγει μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου), καθώς και τους Ισπανούς πολίτες να μην άρουν την εμπιστοσύνη τους στα καταλανικά προϊόντα.

«Θέλω να πω σε όλες τις επιχειρήσεις που εργάζονται ή εργάζονταν εδώ να μη φύγουν… Θέλω να πω επίσης σε όλους τους Ισπανούς να μην σταματήσουν να αγοράζουν και να καταναλώνουν καταλανικά προϊόντα».