Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Η κλιμάκωση της στρατιωτικής υστερίας» έναντι της «προκλητικής» πυρηνικής δοκιμής της Πιονγιάνγκ «είναι άσκοπη και αδιέξοδη», καθώς «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παγκόσμια καταστροφή και σε τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές».

Η επιβολή νέων κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ-Ουν θα είναι «άχρηστη και αναποτελεσματική», καθώς ο Βορειοκορεάτης ηγέτης -έχοντας κατά νου και τις ξένες επεμβάσεις στο Ιράκ και στη Λιβύη- προτιμά να συνεχίσει να εξαναγκάζει τον λαό του «να τρώει γρασίδι, από το να τερματίσει το πυρηνικό πρόγραμμα, για όσο δεν αισθάνεται ασφαλής». Συνεπώς «δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την επίλυση του πυρηνικού θέματος της Βόρειας Κορέας, εκτός από τον ειρηνικό διάλογο».

Τάδε έφη, χθες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου από την Κίνα, με την ολοκλήρωση των εργασιών της ετήσιας συνόδου των BRICS (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Ν. Αφρική), ξεκαθαρίζοντας για πολλοστή φορά -και για όσους είχαν… απορίες- τη στάση που θα κρατήσει η χώρα του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί του νέου καταδικαστικού ψηφίσματος που προωθούν οι ΗΠΑ, μαζί με ένα νέο, όγδοο κατά σειρά πακέτο κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ.

Η προειδοποίηση Πούτιν ήρθε δύο ημέρες μετά την έκτη και ισχυρότερη μέχρι σήμερα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, παραμονή της σημερινής συνάντησής του με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Μουν Τζε-ιν κι ενώ η νέα ηγεσία της Σεούλ δείχνει πλέον να σέρνεται πίσω από το στρατιωτικό άρμα της Ουάσινγκτον.

«Βέτο» Πούτιν στη στρατιωτική υστερία

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε χθες, μέσω του προσφιλούς του Twitter, ότι έδωσε ήδη το πράσινο φως στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία να αγοράσουν «σημαντικά αυξημένη ποσότητα υπερσύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ», ανοίγοντας έτσι την πόρτα για μια νέα κούρσα εξοπλισμών στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Προς… επίρρωση δε της άρσης της πρόσφατης ψυχρότητας στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Σεούλ (μετά τις δημόσιες επικρίσεις του Ντόναλντ Τραμπ προς την ασιατική σύμμαχο χώρα ότι «κατευνάζει» την Πιονγιάνγκ και τις μετέπειτα απειλές του ακόμη και για ακύρωση της διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου KORUS), ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας, Σονγκ Γιουνγκ-μου, άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο ανάπτυξης αμερικανικών πυρηνικών όπλων στα εδάφη της χώρας του. Κίνηση που πρακτικά θα σηματοδοτούσε πλήρη μεταστροφή της Σεούλ από την πάγια θέση της υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου…

Καλλιεργώντας κλίμα, η νοτιοκορεατική εφημερίδα Asia Business Daily έγραψε χθες, επικαλούμενη πηγές των μυστικών υπηρεσιών, ότι εντοπίστηκε βαλλιστικός πύραυλος, πιθανόν διηπειρωτικός, να μεταφέρεται προς τη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας.

Πληροφορία που, σύμφωνα με τον βρετανικό Guadian, «ενέτεινε τη φημολογία ότι η εκτόξευσή του μπορεί να γίνει ακόμη και αυτό το Σάββατο, όταν η Βόρεια Κορέα θα γιορτάζει την 69η επέτειο από την ίδρυσή της», όπως εξάλλου είχε συμβεί και με την προηγούμενη, πέμπτη πυρηνική της δοκιμή, στις 9 του περυσινού Σεπτεμβρίου.

Ως πιθανή προαναγγελία της εκλαμβάνεται και η χθεσινή δήλωση του Βορειοκορεάτη πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Χαν Τάε Σονγκ -μάλιστα από βήματος της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό, στη Γενεύη- ότι η πυρηνική δοκιμή της Κυριακής ήταν ένα «δώρο με παραλήπτη τις ΗΠΑ», οι οποίες «θα λάβουν κι άλλα δώρα από τη χώρα μου, για όσο καιρό βασίζονται στις ριψοκίνδυνες προκλήσεις και τις μάταιες απόπειρες να πιέσουν τη Βόρεια Κορέα».

Η Πιονγιάνγκ «βλέπει ότι στα 70 χρόνια που υπάρχουν πυρηνικά όπλα, κανένα πυρηνικό κράτος δεν έχει δεχτεί εισβολή», παρατηρεί στους New York Times ο Κο Γιου-γουάν, καθηγητής Βορειοκορεατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Dongguk της Ν. Κορέας, σε μια προσπάθεια ερμηνείας των πραγματικών προθέσεων του απρόβλεπτου Κιμ Γιονγκ-Ουν.

«Ξέρει ότι δεν χρειάζεται να καταστρέψει κάθε αμερικανική πόλη για να μας αποτρέψει. Απλά, πρέπει να μας κάνει να το σκεφτούμε δύο και τρεις φορές προτού επιτεθούμε», εκτιμά ο Τζον Γούλφσταλ, εμπειρογνώμονας στον τομέα μη διάδοσης πυρηνικών όπλων και πρώην μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, «ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και πυραύλων μπορεί να υποδηλώνει ότι αισθάνεται μεν αυτοπεποίθηση, αλλά ανησυχεί για το μέλλον», εξηγεί ο Κιμ Ντονγκ-γιουμπ, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Σπουδών Απω Ανατολής και πρώην διοικητής στο Πολεμικό Ναυτικό της Ν. Κορέας, με συμμετοχή σε στρατιωτικές συνομιλίες με τον Βορρά.

«Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι πλέον πώς θα σταματήσουμε τη Βόρεια Κορέα από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και τα μέσα για να τα εξαπολύσει», σχολιάζουν οι αμερικανικοί NYT, «αλλά τώρα αφορά στο πώς θα την πείσουμε να εγκαταλείψει κάτι για το οποίο έχει ξοδέψει τόσο πολύ χρόνο και χρήμα».

Κατά τον Λι Σου-γιουκ, πρώην διαπραγματευτή για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και νυν βουλευτή στο Κοινοβούλιο της Σεούλ, «υπάρχουν τρεις τρόποι επίλυσης της κρίσης. Είτε η Βόρεια Κορέα θα εγκαταλείψει εθελοντικά τα πυρηνικά της όπλα· είτε θα επιλυθεί η κρίση μέσω διαπραγματεύσεων και μετ’ ανταλλαγμάτων· είτε θα υπάρξει ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Απαντες γνωρίζουν ότι η πρώτη και η τελευταία επιλογή δεν είναι ρεαλιστικές», υπογραμμίζει, «οπότε η διαπραγμάτευση είναι ο μόνος τρόπος».

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε αν ο Κιμ θα σταματήσει και τι θα μπορούσε να τον σταματήσει. Ο μόνος τρόπος να το ανακαλύψουμε είναι να μιλήσουμε απευθείας μαζί του», υπερθεματίζει σε συνέντευξή του στη Libération και ο Τζόελ Γουίτ, πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, βαθύς γνώστης της Βόρειας Κορέας και ιδρυτής της ιστοσελίδας στρατηγικών και πολιτικών μελετών 38North.org.

Στις ΗΠΑ «ωστόσο συνεχίζουμε να προσποιούμαστε ότι ξέρουμε τι θα κάνει. Και αυτό είναι γελοίο», σχολιάζει. «Απαιτούνται εξαιρετικές ηγετικές ικανότητες στην Ουάσινγκτον για να αντιμετωπιστεί αυτό το φλέγον ζήτημα, τόσο από τον πρόεδρο όσο και από το επιτελείο του. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει»…