Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το πολιτικό θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο στις χθεσινές εκλογές στην Αλβανία, με την πόλωση και τις βαριές αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας να φτάνουν στο αποκορύφωμα.

Ομως η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν πολύ χαμηλή (44%), καθώς η λαϊκή δυσαρέσκεια για το σύνολο του πολιτικού συστήματος, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και το γεγονός ότι οι εκλογές συνέπεσαν με τη θρησκευτική γιορτή του Μπαϊραμιού, δημιούργησαν ένα «κοκτέιλ» παραγόντων υπέρ της αποχής.

Σύμφωνα με exit poll προηγείται το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας με 45%-49%, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξουν αξιόπιστα αποτελέσματα ώς το πρωί: έτσι κι αλλιώς, η έννοια της «αξιοπιστίας» είναι πολύ σχετική στη γείτονα, με τους δύο «μονομάχους» (το Σοσιαλιστικό Κόμμα του απερχόμενου(;) πρωθυπουργού Εντι Ράμα και το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπάσα) να αμφισβητούν εκ των προτέρων τα αποτελέσματα και να καταγγέλλουν ο ένας τον άλλον για μαζικές εξαγορές ψήφων, αλλά και περιστατικά εκφοβισμού ψηφοφόρων και χρήσης βίας από «διαπλεκόμενες» οργανωμένες συμμορίες εμπορίας ναρκωτικών!

Μάλιστα ο ηγέτης του «Σοσιαλιστικού Κινήματος Ενταξης», Ιλίρ Μέτα, που συγκυβερνούσε για χρόνια με τους Σοσιαλιστές, και πρόκειται σύντομα να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Δημοκρατίας, κατηγόρησε ευθέως «τον Ράμα και τους συμμορίτες του» για τον τραυματισμό από σφαίρα ενός κομματικού μέλους στην περιοχή Λέζα.

Ταυτόχρονα, από το υπουργείο Εσωτερικών εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται αύξηση των καταγγελιών για κρούσματα αγοραπωλησίας ψήφων, παρά τις αυστηρές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την υποτιθέμενη πολιτική «συμφωνία κυρίων» που έγινε με τη μεσολάβηση των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον, προκειμένου να διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές.