Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δύο αποχωρήσεις υπουργών σε δύο 24ωρα επιφέρουν πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν. Κοινό στοιχείο και στις δύο περιπτώσεις το γεγονός ότι τα ονόματα των υπουργών εμπλέκονται σε παλαιότερα σκάνδαλα, κάτι που χαλάει την εικόνα «κάθαρσης» που επιχειρεί να περάσει ο Γάλλος πρόεδρος.

Η υπουργός Άμυνας Σιλβί Γκουλάρ παραιτήθηκε έπειτα από την αποκάλυψη ότι ξεκινάει δικαστική έρευνα για κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων από το κόμμα της.

Η Γκουλάρ, μέλος του Δημοκρατικού Κινήματος (συμμάχου του Μακρόν) έμεινε στη θέση της μόλις έναν μήνα και αποχωρεί από την κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν κατηγορίες πως το κόμμα της πραγματοποίησε ατασθαλίες με την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δήλωσή της αναφέρει «Η Άμυνα είναι ένα σημαντικό υπουργείο. Η τιμή του στρατού μας, των ανδρών και γυναικών που βάζουν τις ζωές τους σε κίνδυνο δεν θα πρέπει να εμπλέκονται με “αντιπαραθέσεις” που δεν σχετίζονται με τους ίδιους».

«Υποθέτωντας ότι η έρευνα στοχεύει στο να εξακριβώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι βοηθοί μου προσελήφθησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιθυμώ να είμαι σε θέση να αποδείξω ελεύθερα την καλή μου πίστη και όλη τη δουλειά που έχω κάνει» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δώσει υποσχέσεις πως θα «καθαρίσει» τη γαλλική πολιτική σκηνή και το πρώτο νομοσχέδιο που θέλει να φέρει στη Βουλή είναι για την απαγόρευση σε πολιτικούς να προσλαμβάνου συγγενείς τους.

Τη Δευτέρα αποχώρησε από τη θέση του και ο Ρισάρ Φεράν, πρώην υπουργός  Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών, στενός σύμμαχος του Εμανουέλ Μακρόν και από τα κεντρικά πρόσωπα της προεκλογικής καμπάνιας του En Marche.

Ο Ρισάρ Φεράν βρίσκεται στο στόχαστρο προκαταρκτικής έρευνας για ανάρμοστες οικονομικές συνδιαλλαγές. Το άρθρο της εφημερίδας Canard Enchaine εξιστορούσε πώς το 2011 ο ασφαλιστικός οργανισμός Mutuelles de Bretagne, του οποίου γενικός διευθυντής ήταν την εποχή εκείνη ο Φεράν, αναζητούσε να νοικιάσει έναν χώρο στη Βρέστη για να ιδρύσει ένα κέντρο περίθαλψης. Μεταξύ τριών προτάσεων ο οργανισμός επέλεξε εκείνη που υποβλήθηκε από την κατασκευαστική εταιρεία της συντρόφου του Φεράν.

Παρά το γεγονός πως η αποχώρηση του Φεράν διαφημίστηκε ως… προαγωγή, καθότι ανέλαβε την προεδρία του En Marche, σίγουρα αποτέλεσε ένα ακόμη πλήγμα στην αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης.