Η Μαρία Ελενα Μπόσκι είναι και πάλι στη δίνη του κυκλώνα. Η πρώην υπουργός Μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Ρέντσι και νυν υφυπουργός παρά τη προεδρία της κυβέρνησης του Πάολο Τζεντιλόνι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, λόγω υποτιθέμενης σύγχυσης της πολιτικής της δράσης με οικογενειακές ανάγκες της.
Πιο συγκεκριμένα ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Κοριέρε ντελα Σέρα», Φερούτσιο ντε Μπόρτολι, στο τελευταίο του βιβλίο που μόλις παρουσίασε, επιφύλαξε μια ιδιαίτερη αναφορά στην εντυπωσιακή κεντροαριστερή πολιτικό. Ανέφερε ότι το 2015 η υπουργός συνάντησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Unicredit, Φεντερίκο Γκιτσόνι, για να τον ρωτήσει, μεταξύ των άλλων, αν η τράπεζά του ενδιαφερόταν να αγοράσει έναν άλλο τραπεζικό οργανισμό, την Banca Etruria.
O ίδιος ο Ντε Μπόρτολι εξηγεί ότι δεν προέκυψε καμία σχετική συμφωνία, αλλά η αναφορά του προκαλεί σωρεία αντιδράσεων, διότι θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προκύπτει ευθεία «σύγκρουση συμφερόντων». Κι αυτό διότι ο πατέρας της Μαρία Ελενα, Πιερ Λουίτζι Μπόσκι, τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν αντιπρόεδρος της Banca Εtruria. Η τράπεζα αυτή της Τοσκάνης ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης και σώθηκε, τελικά, χάρη σε παρέμβαση και οικονομική στήριξη άλλων ιταλικών τραπεζικών οργανισμών.
Με μεγάλο κόστος, όμως, για τους κατόχους μετοχών και ομολόγων της δευτερογενούς αγοράς. Η νυν υφυπουργός απαντά ότι δεν συζήτησε το θέμα, δεν άσκησε καμία πίεση και έχει ήδη δώσει όλες τις αναγκαίες εξηγήσεις. Τα Πέντε Αστέρια, όμως, δεν είναι της ίδιας άποψης και έχουν ήδη κάνει γνωστό ότι θα προσπαθήσουν να καταθέσουν προς ψήφιση πρόταση δυσπιστίας κατά της Μπόσκι. Παρά το ότι, βέβαια, ο κανονισμός του Κοινοβουλίου προβλέπει πως τέτοιου είδους πολιτική αμφισβήτηση μπορεί να γίνει μόνο σε βάρος υπουργών και όχι των διαφόρων υφυπουργών.
Το κύριο ερώτημα, φυσικά, είναι: Η πολιτικός αυτή από την πόλη Αρέτσο γνώριζε ότι η Banca Εtruria όδευε προς χρεοκοπία και προσπάθησε, με κάποιον τρόπο, να χρησιμοποιήσει τον δημόσιο ρόλο της για να ευνοήσει την τράπεζα και τον πατέρα της;
Στη φάση αυτή δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο και είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι η κυβέρνηση Τζεντιλόνι θα πέσει εξαιτίας του βιβλίου του Ντε Μπόρτολι, όσο έγκυρος και αν θεωρείται ως δημοσιογράφος. Η Unicredit, άλλωστε, άφησε να διαρρεύσει ότι δεν της ασκήθηκαν πιέσεις.
Είναι σαφές, όμως, ότι δημιουργείται ένα συγκεκριμένο κλίμα. Η Μαρία Ελενα Μπόσκι θεωρείται η στενότερη συνεργάτιδα του Ματέο Ρέντσι. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, τελευταία, κράτησε μια κάποια απόσταση ασφαλείας για να μην πληγεί το προφίλ του. Απόσταση που τα Πέντε Αστέρια θα φροντίσουν να μηδενίσουν τώρα σε χρόνο-ρεκόρ…
