Η Xίλαρι Κλίντον είναι μάλλον πολύ τυχερή. Μια μέτρια και αντιδημοφιλής υποψήφια πρόεδρος, που αδυνατεί να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους, «σώζεται» συχνά χάρη στον κάκιστο αντίπαλό της.
«Οι αποκαλύψεις κατά του Ντόναλντ Τραμπ για σεξουαλική παρενόχληση μονοπώλησαν μια εβδομάδα που κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν δύσκολη για τη Χίλαρι Κλίντον. Η ηλεκτρονική διεύθυνση του επικεφαλής της προεκλογικής της εκστρατείας φαίνεται ότι έπεσε θύμα χάκερ και χιλιάδες emails του δημοσιοποιήθηκαν από τα WikiLeaks», σχολίαζε το Reuters.
Ο αποκαλυπτικός ιστότοπος δημοσιοποίησε το Σάββατο τις ηχογραφήσεις τριών ομιλιών που είχε δώσει επί πληρωμή η Χίλαρι Κλίντον για τη διαβόητη τράπεζα Goldman Sachs, ρίχνοντας νέο φως στις σχέσεις της υποψήφιας των Δημοκρατικών με τα μεγάλα κεφάλια της Wall Street, για τις οποίες την είχε κατηγορήσει με μεγάλη δριμύτητα ο Μπέρνι Σάντερς στην κούρσα για το χρίσμα.
Οι συγκεκριμένες ομιλίες έγιναν το 2013, αφού η Χίλαρι είχε εγκαταλείψει πια τη θέση της υπουργού Εξωτερικών.
Σε μία από αυτές αφήνει να εννοηθεί πως πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να χαλιναγωγηθούν, «για πολιτικούς λόγους», οι καταχρήσεις της Wall Street.
Οι αποκαλύψεις αυτές μάλλον δεν περιέχουν κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο και συγκλονιστικό για τους πιο ενημερωμένους πολίτες.
Με τη μόνη διαφορά ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών περιγράφει με δικά της λόγια πράγματα που άλλοι έλεγαν ή υποψιάζονταν γι’ αυτήν.
Το επιτελείο της Κλίντον δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα των εγγράφων που υπέκλεψαν τα WikiLeaks από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του επικεφαλής της προεκλογικής της εκστρατείας Τζον Ποντέστα.
Κατηγόρησε, ωστόσο, εκ νέου τη ρωσική κυβέρνηση ότι είναι υπεύθυνη για τις διαρροές αυτές –άποψη την οποία συμμερίζεται η αμερικανική κυβέρνηση– καθώς και τα WikiLeaks ότι βοηθούν τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.
Παρωδία
Σε μια προεκλογική εκστρατεία που μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο κακόγουστη και δημαγωγική, ο Τραμπ κατήγγειλε μια «στημένη διαδικασία» στο πλαίσιο ομιλίας του στο Πόρτσμουθ του Νιου Χαμσάιρ.
«Η εκλογική διαδικασία είναι στημένη από διεφθαρμένα μέσα ενημέρωσης που προβάλλουν τελείως ψεύτικους ισχυρισμούς και επαίσχυντα ψέματα για να εκλέξουν τη βρόμικη Χίλαρι. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι», τόνισε, ενώ επέμεινε ότι οι μαρτυρίες των γυναικών εναντίον του δεν είναι αξιόπιστες.
Δεν δίστασε, μάλιστα, λίγες μόλις μέρες πριν από το τρίτο και τελευταίο ντιμπέιτ της Τετάρτης, να βάλει στο παιχνίδι και την… ντόπα.
«Δεν ξέρω τι έγινε μ’ αυτήν: στην αρχή του τελευταίου ντιμπέιτ ήταν σε μεγάλη φόρμα. Στο τέλος, με το ζόρι έφτασε στο αυτοκίνητό της», είπε αναφερόμενος στη Χίλαρι Κλίντον. «Οι αθλητές πρέπει να περνούν από τεστ αντιντόπινγκ. Νομίζω κι εμείς έπρεπε να περνάμε από τεστ αντιντόπινγκ πριν από την τηλεμαχία. Γιατί όχι;»
Πάντως, ο υποψήφιος Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αποστασιοποιήθηκε τόσο από το ντοπάρισμα όσο και από τις συνωμοσιολογικές κορόνες του αρχηγού.
«Θα σεβαστούμε απόλυτα τα αποτελέσματα των εκλογών και τη βούληση του αμερικανικού λαού», δήλωσε σε εκπομπή του NBC.
Χθες, σε δημοσκόπηση της «Washington Post» και του ABC, η Χίλαρι Κλίντον είχε προβάδισμα τεσσάρων μονάδων έναντι του Ντόναλντ Τραμπ (47% – 43%).
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μετά τις αποκαλύψεις της περασμένης εβδομάδας για τη σεξουαλική παρενόχληση που είχαν υποστεί διάφορες γυναίκες από τον μεγιστάνα υποψήφιο και «οι διαφορές είναι μικρές σε σχέση με την αντίστοιχη που είχε γίνει πριν από το πρώτο ντιμπέιτ (από τα ίδια ΜΜΕ)», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.
Αν και σύμφωνα με το Reuters «το διάστημα που απομένει ως τις 8 Νοεμβρίου είναι πολύ μικρό για να προλάβει ο Τραμπ να καλύψει τη ζημιά», ούτε η υποψήφια των Δημοκρατικών φαίνεται να «απογειώνεται» έναντι του αντιπάλου της.
Η απάντηση στο γιατί ίσως βρίσκεται σε όσα λένε σε ρεπορτάζ της κυριακάτικης «Boston Globe» οι 18ρηδες και 20ρηδες που φέτος καλούνται να ψηφίσουν πρώτη φορά: «Ο Τραμπ αντιπροσωπεύει όλα τα στραβά στην κουλτούρα της Αμερικής και η Χίλαρι όλα τα στραβά στην κυβέρνηση».
