Ανοιχτό το ενδεχόμενο- και ενδεχομένως σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες- να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αφήνει πηγή του Λευκού Οίκου.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανταποκριτή μας κατά τη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον γύρω από το γιατί μια τέτοια τηλεφωνική επικοινωνία δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ήδη συνομιλήσει με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το προσφυγικό, απέφυγε να δηλώσει ότι υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που συμβαίνει αυτό.
Ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.» ρώτησε επίσης τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου αν ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ικανοποιημένος από τον μέχρι σήμερα τρόπο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης από τους Ευρωπαίους, με τον Τζος Ερνεστ να καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να δράσουν από κοινού αποδεχόμενος ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα κρίσιμο τεστ συνοχής για την Ευρώπη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», η Ουάσινγκτον είναι έντονα προβληματισμένη από τις διαιρετικές κινήσεις που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό της Ευρώπης και τις μεμονωμένες απόπειρες ακύρωσης ευρωπαϊκών αποφάσεων, με τον Λευκό Οίκο να αναγνωρίζει ότι η προσφυγική κρίση είναι μια πρόκληση το βάρος της οποίας δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της η Ελλάδα.
Ωστόσο αναπάντητα είναι μέχρι στιγμής τα ερωτήματα που τίθενται για το πώς εισπράττει ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη σκληρή στάση της Τουρκίας τόσο στις διαπραγματεύσεις της με την Ευρώπη όσο και με τις συνεχείς απόπειρες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
