Σε δηλώσεις προχώρησε ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι για το χάος που επικράτησε έξω από τη δημαρχιακή κατοικία στη Νέα Υόρκη και οδήγησε στη σύλληψη δύο νεαρών που φέρεται να εκτόξευσαν εκρηκτικό μηχανισμό στο εξωτερικό της κατοικίας λέγοντας πως «Η Νέα Υόρκη δεν θα ανεχθεί βία, είτε από διαμαρτυρίες είτε από αντιδιαμαρτυρίες».
Ο Emir Balat, 18 ετών, και ο Ibrahim Kayumi, 19 ετών, έχουν τεθεί υπό κράτηση χωρίς το δικαίωμα για εγγύηση μετά την εμφάνισή τους στο δικαστήριο τη Δευτέρα με κατηγορίες που περιλαμβάνουν απόπειρα παροχής υλικής υποστήριξης σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση και χρήση όπλου μαζικής καταστροφής.
Έριξαν τα αυτοσχέδια εκρηκτικά, τα οποία δεν εξερράγησαν, το Σάββατο κατά τη διάρκεια αντιδιαδήλωσης ενάντια σε ακροδεξιά, αντι-ισλαμική διαμαρτυρία στην οποία συμμετείχαν ελάχιστοι με υποκινητή τον Jake Lang, έναν ακροδεξιό ακτιβιστή υπέρμαχο της «υπεροχής της λευκής φυλής» και επικριτή του Μαμντάνι.
«Όποιος έρχεται στη Νέα Υόρκη για να φέρει βία στους δρόμους μας θα λογοδοτήσει »
Στην τοποθέτησή του για το περιστατικό ο Μαμντάνι στάθηκε απέναντι στη βία λέγοντας πως «όποιος έρχεται στη Νέα Υόρκη για να φέρει βία στους δρόμους μας θα λογοδοτήσει». Διαβεβαίωσε πως την ώρα της επίθεσης ούτε αυτός ούτε η σύζυγός του βρίσκονταν στο Gracie Mansion.
Για τους ακροδεξιούς που διαμαρτυρήθηκαν έξω από το σπίτι δήλωσε πως: «Ήταν μια άθλια διαμαρτυρία που ριζώνει στην λευκή υπεροχή με τίτλο «Σταματήστε την ισλαμική κατάληψη της Νέας Υόρκης». Είμαι ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της πόλης μας. Η αντιμουσουλμανική μισαλλοδοξία δεν είναι κάτι καινούργιο για μένα, ούτε είναι κάτι καινούργιο για το περίπου 1 εκατομμύριο μουσουλμάνους Νεοϋορκέζους που γνωρίζουν αυτήν την πόλη ως το σπίτι τους. Ενώ βρήκα αυτή τη διαμαρτυρία απαράδεκτη, δεν θα κλονιστώ στην πεποίθησή μου ότι πρέπει να επιτραπεί να συμβεί. Η δική μας κοινωνία είναι ελεύθερη όπου το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία είναι ιερό. Δεν ανήκει μόνο σε αυτούς με τους οποίους συμφωνούμε. Ανήκει σε όλους. Θα υπερασπίζομαι αυτό το δικαίωμα κάθε μέρα που είμαι δήμαρχος, ακόμα και όταν αυτοί που διαμαρτύρονται λένε πράγματα που απεχθάνομαι».
Τόνισε πως η Νέα Υόρκη δε θα δεχθεί κανενός είδους βία, «επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω και κάτι άλλο. Η Νέα Υόρκη δεν θα ανεχθεί ποτέ βία, είτε από διαμαρτυρίες είτε από αντιδιαμαρτυρίες. Πολλοί από τους αντιδιαδηλωτές αντιμετώπισαν αυτή την επίδειξη μισαλλοδοξίας ειρηνικά, με το όραμα μιας πόλης που είναι φιλόξενη για όλους. Αλλά μερικοί δεν το έκαναν. Δύο άνδρες, ο Εμίρ Μπαλάτ και ο Ιμπραήμ Καγιούμι, ταξίδεψαν από την Πενσυλβάνια και επιχείρησαν να προκαλέσουν βία στη Νέα Υόρκη. Είναι ύποπτοι ότι ήρθαν εδώ για να διαπράξουν τρομοκρατική ενέργεια» και κατέληξε λέγοντας πως «Όποιος έρχεται στη Νέα Υόρκη για να φέρει βία στους δρόμους μας θα λογοδοτήσει».
«Ενήργησαν υπέρ του ISIS»
Οι κατηγορούμενοι δεν είπαν τίποτα στο δικαστήριο, αλλά ο Kayumi χαμογέλασε ειρωνικά και κοίταξε τον Balat καθώς ο δικαστής διάβαζε μέρος της καταγγελίας που ισχυριζόταν ότι ενήργησαν υπέρ της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Kayumi φώναξε, καθώς συνελήφθη το Σάββατο, ότι ο «ISIS» ήταν ο λόγος για τη συμπεριφορά του. Ο Balat είπε αργότερα στις αρχές ότι είχε ορκιστεί πίστη στους εξτρεμιστές, και ο Kayumi ισχυρίστηκε ότι ήταν μέλος της ομάδας, σύμφωνα με την καταγγελία.
Οι αστυνομικοί ρώτησαν τον Balat αν σκόπευε να κάνει κάτι παρόμοιο με την βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013, που σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες άλλους.
«Όχι, κάτι ακόμα μεγαλύτερο», απάντησε ο Balat, σύμφωνα με την καταγγελία.
Ο συνήγορος υπεράσπισης τονίζει τη νεαρή ηλικία του υπόπτου
Ο δικηγόρος του Emir Balat, Mehdi Essmidi, δήλωσε έξω από το δικαστήριο ότι ο πελάτης του είναι τελειόφοιτος λυκείου στην περιοχή της Φιλαδέλφειας με «περίπλοκα προβλήματα» στην προσωπική του ζωή. «Υπάρχουν πολλά που πρέπει να διευκρινιστούν», πρόσθεσε ο δικηγόρος.
Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι ο Balat είναι τρομοκράτης, ο δικηγόρος απάντησε: «Πιστεύω ότι είναι 18 ετών και δεν έχει ιδέα τι κάνει».
Ο δικηγόρος του Kayumi, Michael Arthus, επισήμανε στο δικαστήριο την εκτεταμένη δημοσιότητα που έχει λάβει η υπόθεση και ζήτησε από τους εισαγγελείς να αποφύγουν να πουν οτιδήποτε που θα μπορούσε να επηρεάσει τους πιθανούς ενόρκους.
Σύμφωνα με την καταγγελία, κάμερα για αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας κατέγραψε τους κατηγορούμενους να εισέρχονται στη Νέα Υόρκη από το Νιου Τζέρσεϊ λιγότερο από μία ώρα πριν από την επίθεση το μεσημέρι. Η μητέρα του Kayumi υπέβαλε αναφορά για την εξαφάνισή του, λέγοντας ότι τον είδε για τελευταία φορά γύρω στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου.
Το όχημα των ανδρών — το οποίο ήταν καταχωρημένο στο όνομα ενός συγγενή του Balat — βρέθηκε την Κυριακή, λίγα τετράγωνα μακριά από το σημείο όπου συνελήφθησαν. Κατά την έρευνα του αυτοκινήτου βρέθηκαν μια ασφάλεια, ένα μεταλλικό δοχείο και μια λίστα με χημικά συστατικά και εξαρτήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή εκρηκτικών, σύμφωνα με την καταγγελία.
Η διαμαρτυρία του Lang, στην οποία συμμετείχαν ελάχιστοι, προσέλκυσε ένα πολύ μεγαλύτερο πλήθος αντιδιαδηλωτών. Εν μέσω της αντιπαράθεσης, ο Balat έριξε ένα αντικείμενο σε μέγεθος βάζου που περιείχε το εκρηκτικό TATP στο πλήθος, σύμφωνα με την καταγγελία. Το αντικείμενο περιείχε επίσης ένα φυτίλι, καθώς και ένα εξωτερικό στρώμα από παξιμάδια και βίδες κολλημένα με κολλητική ταινία, σύμφωνα με την καταγγελία.
Η συσκευή έσβησε μόνη της λίγα βήματα μακριά από τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Balat έτρεξε τότε στο τετράγωνο και πήρε μια δεύτερη, παρόμοια συσκευή — η οποία δεν έχει ακόμη ελεγχθεί για εκρηκτικά — από τον Kayumi. Ο Balat την έριξε κοντά σε μερικούς αστυνομικούς και προσπάθησε να τρέξει μακριά, σύμφωνα με την καταγγελία. Η αστυνομία συνέλαβε τον Balat και σύντομα συνέλαβε και τον Kayumi.
