Μια υπέρογκη αντιπυραυλική ασπίδα επιθυμεί να κατασκευάσει ο Τραμπ για τις ΗΠΑ, την οποία έσπευσε να βαφτίσει «Χρυσό Θόλο», όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το Πεκίνο κάλεσε την Ουάσινγκτον «να εγκαταλείψει το συντομότερο» το σχέδιο, εκτιμώντας ότι θα υπονόμευε την παγκόσμια σταθερότητα.
Αίσθηση προκαλεί ωστόσο η αντίδραση της Μόσχας, η οποία είδε με καλό μάτι το σχέδιο του Τραμπ, καθώς έκανε λόγο για ένα ζήτημα κυριαρχίας των ΗΠΑ.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι επιλέξαμε επισήμως την αρχιτεκτονική γι' αυτό το υπερσύγχρονο σύστημα», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, διευκρινίζοντας ότι ο Καναδάς θα συμμετάσχει σ' αυτή την πρωτοβουλία.
«Μόλις ολοκληρωθεί, ο Χρυσός Θόλος θα είναι ικανός να αναχαιτίζει πυραύλους ακόμα κι αν έχουν εκτοξευθεί από την άλλη άκρη της Γης και ακόμα κι αν έχουν εκτοξευθεί από το διάστημα», πρόσθεσε.
Το σύστημα θα είναι επιχειρησιακό μέχρι το τέλος της θητείας του, διευκρίνισε και θα κοστίσει συνολικά «περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια».
Η Κίνα κατήγγειλε το σχέδιο ως κάτι «που χαρακτηρίζεται από μια ισχυρή επιθετική διάσταση» και το οποίο «υπάρχει κίνδυνος να επιταχύνει τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος, καθώς και να τροφοδοτήσει την κούρσα των εξοπλισμών».
«Πλήττει τη στρατηγική ισορροπία και την παγκόσμια σταθερότητα», δήλωσε σήμερα στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η Κίνα εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για το ζήτημα αυτό. Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν το συντομότερο την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας», υπογράμμισε.
Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης σήμερα πως η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επαναλάβουν τις επαφές σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πρόσθεσε ωστόσο πως τα αμερικανικά σχέδια για το αντιπυραυλικό σύστημα «Χρυσός Θόλος» είναι ζήτημα κυριαρχίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με μια υπηρεσία του αμερικανικού Κογκρέσου η οποία δεν πρόσκειται σε κόμμα, το εκτιμώμενο κόστος ενός συστήματος αναχαίτισης, που θα βρίσκεται στο διάστημα για την αντιμετώπιση ενός περιορισμένου αριθμού διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, είναι μεταξύ 161 δισεκατομμυρίων και 542 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 20 χρόνια.
Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Τραμπ είχε υπογράψει διάταγμα για την ανάπτυξη ενός «αμερικανικού Σιδηρού Θόλου», δηλαδή, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, μιας συνολικής αντιπυραυλικής ασπίδας για την προστασία του αμερικανικού εδάφους.
Η Ρωσία και η Κίνα είχαν τότε επικρίνει την ανακοίνωση αυτή, με τη Μόσχα να βλέπει σ' αυτήν ένα σχέδιο «παρόμοιο με τον πόλεμο των άστρων» που είχε υποστηριχθεί από τον Ρόναλντ Ρίγκαν στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Η ονομασία «Σιδηρούς Θόλος» παραπέμπει σε ένα από τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ, που προστατεύει τη χώρα από επιθέσεις με πυραύλους, αλλά και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, το οποίο ωστόσο υπονομεύτηκε μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023.
Ο Τραμπ είχε αναφερθεί σ' αυτό το σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, όμως οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως αυτά τα συστήματα έχουν επινοηθεί για να αντιμετωπίζουν επιθέσεις που πραγματοποιούνται από μικρή ή μέση απόσταση και όχι για να αναχαιτίζουν τους διηπειρωτικούς πυραύλους που θα μπορούσαν να πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας